پخش زنده
امروز: -
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: اختلاف میان قضات و مراجع قضایی و پیگیری نکردن پروندههای ارجاعی، باعث طولانی شدن رسیدگیهای قضایی میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، امروز در نشست شورای عالی قوه قضائیه، با اشاره به در پیش بودن سالگرد حماسه ۹ دی، گفت: نهم دی یکی از نفحات الهی و یکی از آثار حضور مردم در صحنه است؛ این حضور با بصیرت و پرشور و شعور مردم بود که در نصف روز طومار فتنه و فتنهگران را درهم پیچید؛ لذا حماسه ۹ دی را باید زنده نگه داشت و در جهت تبیین آن، کوشا بود.
رئیس قوه قضائیه در ادامه به تبیین و تشریح برخی علل و عوامل تأخیر در رسیدگیها پرداخت.
وی به مقوله «اختلاف در تعیین صلاحیتها میان قضات و مراجع قضایی برای رسیدگی به یک پرونده» اشاره کرد و گفت: اختلاف میان قضات و مراجع قضایی برای تعیین صلاحیتِ ناظر بر رسیدگی به یک پرونده گاهی یک سال طول می کشد؛ حال آنکه چنانچه همان قاضی اول، تأمل و دقت بیشتری به خرج میداد و با مقام بالاتر و یا قضات دیوان عالی کشور مشورت میکرد، چنین زمان طولانیای صرف نمیشد.
رئیس قوه قضائیه، یکی دیگر از علل تأخیر در رسیدگیها را پروندههایی دانست که از ناحیه مقام قضایی به ضابطین ارجاع میگردند، اما پیرامون آنها دقت و اهتمام لازم صورت نمیگیرد.
وی گفت: مقام قضایی وقتی پروندهای را به ضابط ارجاع میدهد، درخصوص مسئولیت و وظیفه ضابط در قبال پرونده موصوف، دستور دقیق صادر کند؛ در مواردی مشاهده میشود که یا پرونده ارجاعی حاوی دستور دقیق نیست و یا مواردی در آن دستور قید شده که مازاد بر شکایات یا دادخواست مربوطه است.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: وقتی مقام قضایی، پروندهای را با قید دستور مشخص و دقیق به ضابط ارجاع میدهد، پیگیریهای لازم را به عمل آورد که ضابط در وقت مقتضی، اقدامات لازم را در قبال آن پرونده ترتیب دهد و در این امر هیچگونه تأخیر و تعللی وجود نداشته باشد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه با اشاره به مقوله «نظارت بر کار ضابطین» جهت پیشگیری از مواردی که سبب تأخیر در رسیدگی به پروندهها میشود، گفت: گاهی یک ضابط یا بخش اطلاعاتی برای پیشبرد کار خود در امر تحقیقات به پاسخ فرضاً ۱۰ سؤال نیاز دارد، وجود آنها و انتظار برای به دست آمدن پاسخ آنها نباید در رسیدگیهای مقام قضایی تأخیر بیندازد؛ همچنین در مواردی که قاضی زمان معینی را برای ضابط جهت تکمیل تحقیقات تعیین کرده چنانچه از موعد مقرر گذشت، مقام قضایی تصمیم مقتضی را در قبال پرونده اتخاذ کند.
وی تصریح کرد: در مواردی هم که پرونده دارای متهمِ تحتِ قرارِ بازداشت است، اینگونه نباشد که در طول یکماه، مقام قضایی از وضعیت متهم بازداشتی و محل نگهداری او بیاطلاع باشد و بعد از یک ماه ضابط برای تمدید قرار بازداشت به آن مقام قضایی مراجعه کند؛ قاضی در اینگونه موارد ضابط را مورد سؤال قرار دهد که آیا در طول این یکماه اقدامات مقتضی و مکفی را برای تکمیل تحقیقات از متهم انجام داده و آیا ضرورتی برای تمدید بازداشت او وجود دارد؟ در مواردی، به صورت دقیق و کافی بر روی پرونده کار نشده، اما اعلام میکنند که تمدید قرار بازداشت ضرورت دارد! این ضرورتها شاید خیلی موجّه نباشند.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به مقوله استعلامها و امکان تأخیر در رسیدگیها بواسطه دیر واصل شدن استعلامات، گفت: مقام قضایی در مواردی که پیشبرد همه جوانب پرونده منوط به وصول پاسخ استعلامات نیست، رسیدگیها را با توجیهِ «عدم وصول پاسخ استعلام» متوقف نکند؛ همچنین در مواردی که وصول پاسخ استعلامات برای پیشبرد رسیدگیها ضروری است، در صورت تأخیر مرجع مورد استعلام، پیگیریهای مقتضی از همه طُرق قانونی و ضابطهمند توسط مقام قضایی صورت گیرد.
«ارجاع به کارشناسی» و «تأخیر و تعلل در ارسال نظریههای کارشناسی» و یا «کارشناسیهای ناقص و دوپهلو»، مقولهی دیگری بود که رئیس قوه قضائیه در باب علل تأخیر در رسیدگیها مورد اشاره قرار داد و گفت: چنانچه مقام قضایی پروندهای را به یک کارشناس ارائه داد، اولاً برای او بصورت واضح معین کند که چه خواستهای وجود دارد؟ همچنین برای کارشناس، زمان مشخصی را جهت ارائه نظریه کارشناسی تعیین کند و چنانچه کارشناس مربوطه در وصول نظریه کارشناسی در باب پرونده موردنظر تأخیر و تعلل به خرج داد و یا کارشناسیهای او ناقص و دوپهلو بود، موارد از طُرق قانونی پیگیری شود و مراتب امر به اطلاع کانون کارشناسان برای انجام اقدامات مقتضی در قبال آن کارشناس برسد.
وی ادامه داد: مقامات قضایی در قبال پروندههایی که پیشبرد آنها و اتخاذ تصمیم در قبال آنها نیازی به کارشناسی ندارد، از ارجاع به کارشناس خودداری کنند؛ همانطور که بارها اعلام کردهایم کارشناسی در پروندههای قضایی، «طریقیت» دارد نه «موضوعیت».
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با اشاره به مقولهی «کشف یک جرم در اثناء رسیدگی به یک اتهام» و زمینهای که این امر میتواند جهت تأخیر در رسیدگیها فراهم کند، گفت: در مواردی ممکن است، در حین و اثنای رسیدگی به یک پرونده، اتهام یا جرم دیگری منتسب و یا کشف شود که شاید مستقیم ارتباطی با آن پرونده نخست نداشته باشد؛ در اینگونه موارد مقام قضایی (چنانچه بواسطه اختیارات قانونیاش موظف به پیگیری پرونده دوم نیز هست)، از توقف رسیدگی به پرونده اول تا زمان کشف تمامی ابعاد پرونده دوم، اجتناب ورزد و رسیدگی به پرونده اول را منوط به تکمیل تحقیقات در پرونده دوم نکند.
رئیس قوه قضائیه گفت: موارد فوقالذکر، در زمره علل و عواملی هستند که سبب تأخیر در رسیدگیها میشوند؛ لذا مقامات قضایی باید نسبت به آنها امعاننظر و اهتمام داشته باشند؛ این موارد نیازمند تجهیز منابع و اعتبارات و نیرو نیستند بلکه با دقتنظر در آنها میتوان از وقوع تأخیر در رسیدگیها جلوگیری به عمل آورد؛ همچنین ضروری است که مراجع و مقامات قضایی بالاتر، نسبت به برگزاری جلسات توجیهی و آموزش این قبیل از امور به قضات اهتمام داشته باشند و مراجع نظارتی در دستگاه قضایی انجام این امور توسط قضات را مورد نظارت قرار دهند؛ باید توجه داشت چنانچه در انجام این امور کوتاهی صورت گیرد، موجبات ناراحتی و بیاعتمادی مردم و یا تضییع حقوق آنها فراهم میشود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای به مقامات قضایی ذیربط از جمله قضات دیوان عالی توصیه کرد که در موعد بررسی پروندهها، آسیبهای موجود در نحوه رسیدگیها و صدور احکام در مراجع بدوی و تجدیدنظر را احصاء کنید و مراتب را برای جمعبندی و مدون کردن به رئیس دیوان عالی و سایر مراجع و مقامات قضایی ذیصلاح ارجاع دهید تا این آسیبهای احصاء و تدوین شده به زمینهای برای آموزش به قضات و برگزاری جلسات توجیهی تبدیل شوند.
وی به مقامات قضایی ذیربط دستور داد تا بر روند رسیدگیها به پروندههایی که علاوه بر جنبههای حقوقی، واجد ابعاد سیاسی و اجتماعی هستند نیز نظارت بیشتری داشته باشند تا آسیبی از ناحیه این ابعاد و اطرافِ غیرحقوقی به وقوع نپیوندد.