ضرورت ایجاد بستر مناسب برای اثرگذاری علوم انسانی در اقتصاد دانش بنیان
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور بر ضرورت ایجاد بسترهای مساعد برای اثرگذار شدن علوم انسانی در اقتصاد دانشبنیان و توافق با دانشگاه علامه طباطبایی در این راستا تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از «مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری» ، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری ، در آیین هفته پژوهش و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی گفت : مع
اونت علمی ریاست جمهوری یک نهاد اجرایی صرف نیست و در مقام یکنهاد هماهنگ کننده و جریان ساز عمل میکند. در دورههای مختلف مأموریتهای مختلفی برای معاونت تعریف شده است، اما در این دوره ، چهار مأموریت اندیشهورزی، توسعه علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان در دستور کار معاونت علمی قرار گرفته است.
دهقانی افزود : نقدهایی به معاونت علمی بوده مبنی بر این که به جایگاه علوم انسانی و اثرگذاری دانشگاههای علوم انسانی کمتر توجه شده است. در دوره جدید بنا داریم تا با استفاده از ظرفیت دانشگاههای برجسته در حوزه علوم انسانی و اجتماعی، متناسب با ظرفیت و توانمندی هر دانشگاه، ماموریتهایی برای اثربخش کردن هرچه بیشتر علوم انسانی در اقتصاد به ویژه اقتصاد دانشبنیان تعریف کنیم.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه همسان انگاشتن دانشگاههای علوم انسانی با دانشگاههای علوم پایه، فنی و مهندسی و توقع تجاری سازی و کارآفرینی از علوم انسانی به آن شکلی که در حوزههای فناورانه اتفاق میافتد، صحیح نیست، گفت : توقع تجاریسازی صرف و حتی رویکرد کاربردی کردن علوم انسانی در اقتصاد و اشتغال، جفا به این حوزه است چرا که دایره اثرگذاری علوم انسانی را صرفاً به اشتغال، کاربرد و تجاری سازی محدود میکند، این در حالیاست که نقش علوم انسانی در اندیشهورزی و تولید علم ، بسیار عمیقتر و گستردهتر است.
وی گفت : انتظار نداریم در علوم انسانی و دانشگاههای علوم انسانی، به شکلی افراطی و غیر دقیق، تجاریسازی علوم انسانی دنبال شود یا به دنبال ایجاد شرکتهای دانش بنیان ایجاد شود بلکه اندیشه ورزی، تحلیل گری و ارائه راهبرد از حوزههای اثرگذاری علوم انسانی است.
دهقانی افزود : برنامه اثربخشی علوم انسانی در اقتصاد دانشبنیان که طی همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش دانشگاه علامه طباطبایی اتفاق میافتد، به جای تجاری سازی و کاربردی سازی صرف، بر اثریخش کردن علوم انسانی در اقتصاد با استفاده از تمامی جنبهها، ظرفیتها و وجوه این حوزه توجه دارد و از این حیث، چنین رویکردی برای نخستین بار در کشور نسبت به علوم انسانی و نسبت آن با اقتصاد اتخاذ میشود.
معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری نیز در این مراسم گفت: در قالب توافقنامه همکاری با دانشگاه علامه طباطبایی، در حوزه زیرساخت ها، آزمایشگاه ها، فضای مطالعاتی و همچنین حوزه محتوایی، حمایتهایی صورت میگیرد تا دامنه و عمق تاثیر علوم انسانی در اقتصاد افزایش یابد.مهدی الیاسی افزود : در این توافقنامه، تاکید و تمرکزمان را بر اثربخشی و کاربردی علومانسانی در جامعه قرار دادهایم و سعی داریم تا به کمک دانشگاه علامه طباطبایی، جریانی را در راستای تاثیرگذاری هرچه بیشتر علوم انسانی در اقتصاد پایهگذاری کنیم.
معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی گفت : در این راستا تجربیات کشورهای مختلف بررسی شد که پرسش اصلی ما در این پژوهشها درباره نقش و چگونگی مداخلات دولت در علوم انسانی بود. در نتیجه این مطالعات، دریافتیم که دولتها، طیف گستردهای حمایتها را در دستور کار دارند که از پژوهشهای پایه و کاربردی تا تامین زیرساختها و فناوریها در خدمت علومانسانی را شامل میشود. بر اساس یافتههای این مطالعات، سعی شد تا برنامهای در معاونت علمی کلید بخورد که اساس آن اثربخشسازی علوم انسانی در اقتصاد باشد.
این برنامه شامل حمایت از پژوهشهای کاربردی، حمایت از کسب و کارهای خلاق است. دانشگاه علامه در هفت سال اخیر بیش از پنج هزار مربع را برای استقرار شرکتهای نوپا و خلاق اختصاص داده است. از دیگر اقدامات در ذیل این برنامه، حمایت از اشتغال پذیری فعالان علومانسانی و حمایت از خدمات مشاوره است.
وی با بیان اینکه نخستین گام برنامه اثربخشسازی علوم انسانی در اقتصاد دانشبنیان را با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان یکی از دانشگاههای مطرح در حوزه علوم انسانی، کارآفرینی و اقتصاد آغاز کردهایم، گفت : سال هاست معاونت علمی و دانشگاه علامه در حوزههای کارافرینی، مالی، علوم شناختی و. سایر حوزهها، همکاریهای خوبی دارند.
الیاسی افزود : در برنامه اثربخشی علوم انسانی در دانشگاه علامه طباطبایی، مواردی، چون مرجعیت علمی، زیست بوم فناوری، زیست بوم کارافرینی و اشتغال دانش بنیان و اشتغال پذیری دانش آموختگان، نخبگان و فعالان علومانسانی را در دستور کار داریم. نگاه متوازن و اثربخش علومانسانی این چهار جزء را با هم دارد. با تلاش دانشگاه و منابعی که امسال پیش بینی شده است ظرفیت بسیار خوبی برای طرحهای پژوهشی و فناورانه و طرحهای توسعهای وجود دارد.
در آیین پایانی هفته پژوهش و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی با حضور روحالله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور ، از پژوهشگران برتر این دانشگاه در سطح ملی و دانشگاهی تقدیر شد.