پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسایل بین الملل گفت:کانادا جزو معدود کشورهایی است که به تبع آمریکا، حماس و حزب الله را جزو گروههای تروریستی اعلام کرده است. اما رفتار نمادینش در باره غزه، قطعا متاثر از فشارهای جهانی و ناچاری در همراهی با موج جهانی بوده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما برنامه جهان امروز شبکه خبر با حضور آقای احمد قدیری ابیانه ،کارشناس مسایل بین الملل کارنامه حقوق بشری کانادا بعد از طوفان الاقصی را بررسی کرد.
سوال:
درباره کارنامه حقوق بشری کانادا گفتگو می کنم با آقای احمد قدیری ابیانه بعد از اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه مواضع کانادا را چطور تحلیل می کنید ؟
احمد قدیری ابیانه:دولت کانادا اگر خاطرتان باشد. در اولین قطعنامه عمومی سازمان ملل رای ممتنع داد در واقع قطعنامه ای که موضوع آن توقف جنگ بود. توقف جنایت اسرائیل بود رای ممتنع داد و بعد به مرور با افزایش تظاهرات ها در خیابان های کانادا و قیام افکار عمومی جهان و مردم خودش یعنی مردم کانادا کم کم رایش رفت به سمت این که در مجامع عمومی بین المللی از جمله مجمع سازمان ملل رای مثبت بدهد به آن چه که کمک می کرد به توقف جنگ .
یعنی اگر به خودی خود بود و اگر کانادا به خودش واگذار می شد به خاطر این اتحاد دیرینی که به اسرائیل دارد و به خاطر وابستگی سیستماتیک و قانونی که به انگلیس دارد که توضیح می دهم که وابستگی قانونی سیستامتیک یعنی چی و به خاطر وابستگی همپیمانی پیدا و پنهان با همسایه جنوبی خودش یعنی ایالات متحده آمریکا دارد همواره جزو ضد ایرانی ترین و ضد اسلامی ترین دولت های جهان بوده است .
اما اگر امروز تا حدودی مواضعش تعدیل شده است.این قطعا متاثر از فشارهای جهانی است و ناچاری در همراهی با موج جهانی بوده است
سوال:
اگر تغییر موضعی ما دیدیم در رفتار کانادایی ها و مقامات کانادا بعد از فشار افکار عمومی خودش بوده است اما وابستگی سیستماتیک دارد به ایالات متحده آمریکا عملا حامی رژیم صهیونیستی است ؟
آقای احمد قدیری ابیانه :
بله همین طور است.این وابستگی به چه نحو است.خیلی از مردم اطلاع ندارند که ما توی کانادا مسئولیتی یا ریاستی به نام ریاست جمهوری نداریم .
یعنی توی چارت سازمانی و ساختاری حقوق اساسی کانادا پادشاه انگلیس ، پادشاه کانادا هم هست و سمتی دارد تحت فرمانداری کل که این فرماندار کل که در واقع به نوعی در حکم ریاست جمهوری شان هست این حکمش را ملکه یا پادشاه انگلیس صادر می کند .
سوال:پس وابستگی دارد به انگلیس ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
وابستگی رسمی و ساختاری و از حقوق اساسی دارد به انگلیس .اما از طرف دیگر یک وابستگی تام و تمامی دارد به همسایه جنوبی خودش یعنی ایالات متحده آمریکا که حداکثر قریب به اتفاق مراودات خودش را دارد با این همسایه انجام می دهد.
هم زبان هستند .هم سایه هستند .در یک جغرافیا قرار دارند و اتباع شان خیلی راحت از مرز عبور می کنند و می روند و می آیند و این وابستگیش به انگلیس به نحوی که عرض کردم و وابستگی دیگرش به آمریکا به نحوی که تشریح کردم باعث شده است که مواضع آمریکا در عرصه بین الملل کاملا قابل حدس بشود.یعنی شما کافی است بدانید موضع منطقه و جهانی چیست .
نظر کانادا هم به همان طریق قابل حدس است و همیشه هم همان مسیر را رفته است.منتها نکته جالب این است که آمریکا و انگلیس گاهی خودشان به خاطر حالا انگلیس خصوصا بیشتربه خاطر این که ما با انگلیس هم اارتباط تجاری داریم تا حد اندکی و هم ارتباط سیاسی داریم .
سفارت خانه داریم و حتی خیلی جاها خود انگلیس ابا دارد از این که موضعی را نسبت به ایران بگیرد و اقدامی را انجام دهد این ماموریت را محول می کند به کانادا.
سوال:
یعنی نقش پلیس خوب و پلیس بد را ایفا می کند ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
انگلیس را نمی توانیم بگوییم پلیس خوب و کانادا را بگوییم پلیس بد.بحث پلیس بد و پلیس بدتر است یعنی می خواهم بگویم که خود انگلیس ملاحظاتی دارد در روابطش با ایران.گاهی اقدامات آشکار و خصمانه را یعنی یعنی خصمانه ترین اقدامات این گردن کانادا می اندازند و به دولت کانادا محول می کنند.دلیلش هم این است که کانادا در ایران چیزی برای از دست دادن ندارد و منافع مشترکی نداریم با کانادا و هیچ گونه ارتباطات سیاسی نداریم و همیشه ضد ایرانی ترین و ضد اسلامی ترین مواضع را دولت می توانیم بگوییم متخاصم کانادا می گیرد.
سوال:
این در مورد ایران است . در مورد فلسطین چطور ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
در رابطه فلسطین هم همین طور .موضع کانادا نسبت به مجموعه محور مقاومت یک چیز است .وقتی می گوییم ایران
شما ایران را بگیربد.شما مقاومت را بگیرید.حماس را بگیرید.حزب الله را بگیرید..نشاط گرفته از یک نوع سیاست خاص است .
و کانادا هم جزو معدود کشورهایی است که به تبع آمریکا حماس و حزب الله را جزو گروه های تروریستی اعلام کرده است ..
سوال:
و به لحاظ نظامی هم در گزارش داشتیم که کمک می کند .
این کمک ها چقدر است و اگر این رای هایی که اولین مرتبه رای خنثی و رای ممتنع داده است و بعد رای مثبت داده است .تحلیل می کنید ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
کانادا عضو شورای امنیت نیست .رای هایی که داده است.رای هایی که اولین مرتبه رای خنثی و رای ممتنع داده است و بعد رای مثبت داده است .
تازه رای مثبت در مجمع عمومی سازمان ملل ، تمام این قطعنامه هاش فاقد اثر الزام آور و حقوقی است .
سوال:
ضمانت اجرا ندارد ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
ضمانت اجرا ندارد و صرفا نماد و نمایانگر تمام این برنامه های این ضد در مواضع خصمانه آمریکا ، انگلیس و اسرائیل که همیشه درکنار این ها پیشدار و طلایه دار این جریان بوده است .
در همین ائتلاف دریایی ده گانه آمریکا در دریای سرخ یکی از کشورهایی است که قرار است نقش ایفا کند و ناوگانش را اعزام کند به این منطقه .
سوال:
سال گذشته در چنین روزهایی ما مواضعی از سمت مقامات کانادا می دیدیم در حمایت از حالا چیزی که خودشان می گفتند مردم ایران و بحث حمایت از زنان را مطرح می کردند.خوب یک سال بعد ما وضعیت زنان و کودکان را در غزه داشتیم چیزی بی سابقه در تاریخ .
کشتاری که شاهد بودیم .این دوگانه رفتار کانادا را چطواین تناقض رفتاریش الان مشخص شده است ؟شود تحلیل کرد ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
این تناقض های رفتاری یک مسئله مسبوق به سابقه بوده است .
سوال:
در این حد بوده است .
چون طوفان الاقصی مسایل و تاریخ به یک قبل و بعدی تقسیم کرد و کسانی که سکوت کردند در برابر جنایت این همه کودک و زن و غیر نظامیان شاید در گذشته تاریخ ما نداشتیم ؟
احمد قدیری ابیانه:
بله همیشه بوده است ولی به قول حضرتعالی این طوفان الاقصی به خاطر این واکنش وحشیانه ،، ددمنشانه و عجیب و بی سابقه ای که اسرائیل در به وجود آوردن اعداد و ارقام وحشتناکی از کودک کُشی ها ، از شهروندکُشی ها به نام خودش ثبت کرده است نتیجه این شده است که حتی دست دولت های غربی را هم برای حمایت آشکار از خودش بسته است .
این کشورهای را هم در ملاحظه سیاسی و رودربایستی با مردم خودش و افکار عمومی جهان قرار داده است .
طوری که آقای بایدن حدود هفت – هشت – ده روز پیش صحبت می کرد که حتی من پایبند به اسرائیل هستم و حتی یک صهیونیست هم هستم.
یک اسرائیلی هم هستم .ولی دیگر دارد نتانیاهو دارد شورش را در می آورد.دولت نتانیاهو بهتر است که برود.
می خواهم بگویم که این قدر این فجایع عجیب و غریب ، بی سابقه بوده است و رکوردها را جا به جا کرده است.
من دیدم آمارهایی منتشر شده بود در خصوص کشتار غیر نظامیان جنگ غزه با جنگ اوکراین
می گفتند در طول چند سالی که نزدیک به دو سالی ، یکی – دو سالی که روسیه در اوکراین درگیر است این تعداد کودک کشته نشده است که توی همین چند روز حدود هفتاد و دو روز توی غزه کشته شده است .
یعنی این قدر آمار وحشتناک است که حتی دولت های حامی اسرائیل ازجمله انگلیس ، از جمله آمریکا و به تبع انگلیس و آمریکا ، کانادا یک مقداری مجبور هستند دست به عصا رفتار کنند و حداقل در مجامعی که خیلی اثر الزام آور ندارد و ضمانت اجرای قانونی ندارد ، حداقل سعی کنند خودشان با این موج جهانی به صورت تاکتیکی و به صورت نمادین همراه جلوه دهند .
ولی در عمل حمایت های همه جانبه خودشان را انجام می دهند و حتی در ائتلاف دریایی علیه یمن که تنها کاری که دارد می کند می خواهد جلوی براساس مسئولیت حمایت چون دولت ها بنا بر نظری نسبت به این وقوع فجایع بین المللی و نسبت به وقوع جنایت بین المللی هر چه می توانند بکنند در این که این جنایت متوقف شود.
اقدام یمن می تواند در این چارچوب تحلیل بشود که بنا دارد با قطع کمک های اقتصادی و شریان اقتصادی به اسرائیل جلوی این جنایات را بگیرد.
حالا واکنش کانادا چه بوده است .
واکنش کانادا در عرصه میدانی حضور پررنگ از جمله حضور در ائتلاف دریایی ، ائتلافی که عربستان سعودی حاضر نشده است که در آن حضور پیدا کند ، کانادا دارد از آن سوی عالم می آید که حضور پیدا کند .
یعنی حمایت های خودشان جاری و ساری است و حداقل این فشار افکار عمومی جهان باعث شده است که اقدامات نمادین حواس شان به آن باشد و حداقل مجبور شوند که ظاهر سازی را بکنند.
سوال:
به نظر شما دقیقا بعد از این جنایات بی سابقه رژیم صهیونیستی آنهامقامات کانادایی و در مواردی مثل فلسطین و غزه چه مواضعی می گرفتندافکار عمومی خود کانادا مقایسه هایی از این دست را داشته است .
آیا شما مواردی را دیدید که مقایسه بکند در موردی مثل ایران. چه برای افکار عمومی ، چه شبکه های اجتماعی و چه افکار عمومی داخلی ایران می باشد.خیلی این مقایسه ها را می بینیم و به ننظر می رسد بعد از این اتفاق بیش از پیش به شعارهای حقوق بشری غرب پیش افکار عمومی ایران رنگ باخته است . ولی در داخل جامعه کانادا چنین مقایسه هایی می شود این استانداردهای دوگانه با هم قیاس می شود ؟
آقای احمد قدیری ابیانه:
در توییت برخی افراد کانادایی این را دیدم ولی این که مثلا چیزی باشد که کار به پارلمان کانادا کشیده شود .
صحبت را از زبان سیاستمداران آن ها بشنویم نه.بنده همچین چیزی مشاهده نکردم ولی در فضای مجازی که رصد می کردم برخی افراد و چهره ها به این اشاره داشته اند.
این در واقع قطعنامه ای همین چند روز پیش یعنی بیست و هشت آذر ، در مجمع سازمان ملل به سردرمداری و پیشنهاد کانادا علیه ایران تصویب شد
این یکی از آخرین نمود و آخرین جلوه اقدامات خصمانه و همین استانداردهای دو گانه کانادا علیه ایران بود .
می بینیم برای این که یک رایی را که در مجمع عمومی سازمان ملل بگیرد چقدر خودش را به آب و آتش می زند.چقدر فعالیت می کند.
پیشدار صدور یک قطعنامه علیه ایران می شود و پیشنهادش را خودش می دهد.
اما در موضوع مثلا فلسطین خیلی لطف می کند به مردم فلسطین این است که مثلا رای منفی نمی دهد و رای ممتنع و مثبت اکتفا می کند .
سوال:
آن هم به آتش بس موقت.
احمد قدیری ابیانه:
آن هم در یک فاجعه بزرگی یعنی بزرگ ترین فاجعه انسانی به تعبیری بزرگ ترین فاجعه انسانی قرن دارد رقم می خورد و نهایت واکنش آن یک واکنش منفعلانه دست گذاشتن روی شاسی ، روی یک دکمه .
که مثلا حالا یا رای مثبت بدهد یا رای ممتنع بدهد و این نهایت واکنشش است .
و این رای صادره از قطعنامه به سردمداری و پیشنهاد کانادا که بیست و هشت آذرماه بوده است کاملا متاثر بود از آن فضاسازی که توی سوئد در مراسم اعطای نشان نوبل به خانم نرگس محمدی شد .
یعنی در واقع نه این که متاثر از آن بود اساسا آن مراسم پرهیاهو و پرسرو صدای اعطای نشان بلاوجه به یک زندانی ، یک مجرم ایرانی این بسترسازی و این همه هیاهو و سروصدا و تمرکز رسانه این یک بسترسازی بود برای این که خروجی اش و نتیجه اش را توی رای مجمع عمومی بگیرند و بتوانند تا حدی اسرائیل را روتوش بکنند و بگویند اگر مجمع عمومی چند نوبت تا حالا به اسرائیل و علیه اسرائیل و به نفع آتش بس در غزه رای داده است در عوض علیه ایران هم رای داده است .
یعنی بنده این فضا سازی نوبلی سوئد را بستری می دانم برای رای 9 روز بعدش در مجمع عمومی علیه ایران .
رای حقوق بشری بر علیه ایران و خود این را هم برنامه ای می دانم برای این که یک مقداری این مجمع عمومی ضد اسرائیلی ظاهر شده بود در این چند دور رای گیری این را یک مقدار از این موضع جدا بکند .
و موضوع جدیدی را مطرح بکند برای این همان موضوع اسرائیل کم رنگ بشود.
سوال:
به نوعی برای جلب رضایت لابی های صهیونیست .
احمد قدیری ابیانه:
یعنی حالا کانادا اگر یک جایی یک رای ممتنعی ، یک رای مثبتی داده است از آن طرف این طور برای اسرائیل جبران کرد که بیاید مجمع عمومی که تا حالا چند دور علیه شما رای داده است .
حالا رایش را آوردیم و در این موضوع گرفتیم که حتما متاثر از آن فضا سازی نوبلی 9 روز قبلش بوده است .