به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مشاور زیست محیطی طرح لایروبی خلیج گرگان با تشریح وخامت شرایط زیست انسانی و جانوری در این خلیج پیش از انجام لایروبی، گفت: بیتوجهی به لایروبی خلیج گرگان میتوانست سواحل مازندران و گلستان را به کانون اصلی ریزگرد در شمال و شمال شرق کشور تبدیل کند.
رحمان پاتیمار با اشاره به افزایش شوری آب بر اثر کاهش سطح آب در خلیج گرگان افزود: لایروبی این خلیج سبب جلوگیری از حذف بسیاری از گونههای آبزی منطقه شده و اکنون بیش از ۲۰ گونه آبزی در این منطقه نجات پیدا کردهاند.
وی یادآور شد: قبل از انجام عملیات اجرایی طرح خلیج گرگان، ما پایش ۱۲ ماههای در منطقه داشتیم و دادههای حاصل شده نشان داد وضعیت خلیج گرگان به سمت "یوتریفیکاسیون" یعنی مرگ خلیج حرکت میکند.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گنبد تصریح کرد: در ماههای اخیر در برخی نقاط خلیج گرگان شوری بالای ۴۰ میلیگرم در هزار ثبت شده است.
پاتیمار اظهار امیدواری کرد بعد از بازگشایی کانال آشوراده، وضعیت خلیج به حالت قبل و کاهش میزان شوری برگردد تا در حفظ حیات زیستی خود خلیج گرگان نیز مؤثر باشد و شرایط قبلی اکوسیستم اعاده شود.
وی با اشاره به اینکه پس از لایروبی خلیج گرگان، پایشها و مشاهدات به طور هفتگی انجام میشود، بیان داشت: بررسی وضعیت فعلی خلیج گرگان نشان میدهد احیای این خلیج در کوتاه مدت ممکن نیست و این برنامه پنج ساله در صورت موفقیت، باید در سالهای بعد از اتمام طرح نیز ادامه یابد.
مشاور زیستمحیطی طرح لایروبی خلیج گرگان همچنین بازگشایی کانال چاپاقلی و پمپاژ آب را ضروری خواند و تأکید کرد: اگر اقدام دولت سیزدهم در لایروبی خلیج گرگان نبود، فاجعه زیستمحیطی بسیار زودتر اتفاق میافتاد و در واقع لایروبی این پهنه آبی باید در سالهای گذشته و قبل از ورود وضعیت خلیج به حالت بحرانی انجام میشد.
پاتیمار با بیان اینکه لایروبی خلیج گرگان، گلستان را از بحرانهای زیستمحیطی عمده نجات داد، گفت: اگر لایروبی خلیج گرگان اتفاق نمیافتاد کانال چاپاقلی و آشور در سال ۱۴۰۲ به طور کامل بسته میشد.