پخش زنده
امروز: -
امام رضا (ع)، در تمام مناظرات به یک گفتمان خاص که گفتمان غالب با منطق و با استدلال است، پایبند بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رئیس سابق مؤسسه مطالعات اسلامی لندن دراختتامیه جشنواره بین المللی امام رضا(ع) و علوم روز در مشهد گفت: امام رضا (ع) در تمام مناظرات به یک گفتمان خاص که گفتمان غالب، بامنطق و با استدلال است، پایبند بود و این ویژگی گفتمانسازی را در همه مباحث، مناظرات و گفتگوهای خود دنبال میکرد و مورد توجه قرار میداد.
پروفسور حسن بشیر در خصوص ارتباطات میان فرهنگی امام رضا (ع)،افزود: بحث مهمی در حوزه مطالعات ارتباطی به نام «همزمانی و در زمانی» وجود دارد. بحث همزمانی ناظر به مرحله حضور و مرحلهای که فرد در آن زمینه خلق معنا، رابطه، به محیط و مسائل روز نگاه میکند. اما فرمایشات امامان معصوم و رفتار آنها برای یک زمان خاص نیست؛ بنابراین بحث «در زمانی» یکی از مباحث مهمی است که باید در رابطه با این بیانات مورد توجه قرار دهیم و به همین دلیل بحث حضرت امام رضا (ع) و علوم روز مطرح میشود که بسیار اهمیت دارد.
وی افزود: از منظر همه علوم در همه ادوار و فرآیند زمان، مکانها و رویکردهای مختلف میتوانیم از بیانات، فرمایشات، ایدهها، افکار، توصیهها و فرمایشات امام رضا (ع) استفاده کنیم. مسئله بسیار مهمی که در مطالعات امامان معصوم (ع) وجود دارد و باید به آن توجه کنیم این است که در این بیانات، چگونه بتوانیم میان بحث همزمانی و تحولات در زمانی وفاق یا معنای مشترک ایجاد کنیم.
استاد تمام ارتباطات دانشگاه افزود: باید این ویژگی مهم همزمانی و در زمانی بحث ارتباطات میانفرهنگی که مبحث بسیار مهم در رفتار و مناظرات امام رضا (ع) است را گسترش دهیم. ارتباطات میان فرهنگی ایده مهمی است که در رابطه با ارتباط میان ملل، ادیان و ملتهای مختلف وجود دارد و شاید در یک کشور و ملت خردهفرهنگها هم بتوان مصداقی از ارتباطات میانفرهنگی باشد.
وی گفت: افرادی هستند که الگوی شیطانی و عدهای الگوی الهی رحمانی دارند و این الگوی رحمانی که حضرت رضا (ع) بیان میکند، در تمام مسائل علمی وجود دارد. اما وجه مثبت این مسئله ارتباطات میانفرهنگی میتواند یک گفتمان جدیدی را خلق کند. امام رضا (ع) در تمامی مناظرات به یک گفتمان خاص که گفتمان غالب، بامنطق و با استدلال است، پایبند بود و این ویژگی، گفتمانسازی را در همه مباحث، مناظرات و گفتگوهای خود دنبال میکرد و مورد توجه قرار میداد.
رئیس سابق مؤسسه مطالعات اسلامی لندن افزود: ویژگیهای عصر امام رضا (ع) این بود که تکثر و تنوع اعتقادات مذهبی به شدت زیاد بود. در آن زمان نهضت ترجمه شکل گرفته بود و بسیاری از کتابهای خارج از جهان اسلام ترجمه میشد. گسترش وسیع سرزمینهای اسلامی در آن زمان سرعت پیدا کرده بود؛ بنابراین ارتباطات میان ملتهای مختلف نیز بیشتر شد.
بشیر گفت: برای این ارتباط جدیدی که خلق شده است، نوعی از گفتمانسازی صورت گیرد که حضرت رضا (ع) در مناظرات خود به این مسئله توجه جدی داشت. طرح پرسشها و شبههای مختلف مزید بر علت بود. همچنین انحرافها و جریانهای انتقادی نیز در آن زمان گسترش پیدا کرد.
بشیر افزود: بیانات امام رضا (ع) و مسائلی که مطرح کردند به عنوان یک فکر ماندگار است. زمانی که در لندن جزوههایی را در رابطه با حضرت خامنهای (مدظلهالعالی) به زبانهای مختلف ترجمه میکردیم، این اندیشههای جاویدان چه در مورد فلسطین، مقاومت و چه در مناطق دیگر، مسائل مختلف به عنوان اندیشههای ماندگار مطرح میشد. به نظر من ما در رابطه با امام رضا (ع) اندیشههای ماندگار زیادی را شاهد هستیم و مناظرات از بهترین شیوههای ارتباطات میان فرهنگی است.