پخش زنده
امروز: -
کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با سخنان نمایندگان مخالف و موافق در جلسه علنی مجلس در حال بررسی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، در ادامه، برای کلیات لایحه بودجه رای گیری انجام می شود.
ذاکر ، نماینده موافق: دولت ۱۳۱ همت برای حوزه اشتغال لحاظ کرده است
سیدسلمان ذاکر در موافقت با لایحه بودجه ۱۴۰۳ با اشاره به اینکه این لایحه اصلاحی با اصلاحات جدی روبرو است، گفت: حمایت از اشتغال یکی از محورهایی است که در لایحه بودجه ۱۴۰۳ به خوبی دیده شده است.
وی اختصاص ۱۳۱ همت به حوزه اشتغال اعم از بودجه عمومی و بودجه بانکها را موجب تحول در این حوزه دانست و یادآور شد: اختصاص اعتبار صندوق کارآفرینی امید برای این حوزه نیز بسیار امیدوار کننده بوده و موجب تحول در بخش اشتغال خواهد شد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس یادآور شد: قدر این اعتبارات را یک جوان و خانوادهای که بیکار دارد متوجه میشوند که بحث اشتغال چه میزان میتواند در تشکیل خانواده تأثیرگذار باشد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یکی دیگر از نقاط قوت لایحه اصلاحی را ایجاد منابع پایدار و جدید برای همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری دانست و گفت: حدود ۱۰۰ همت منابع جدید برای این مهم درنظر گرفته شده هرچند که برخی خرده میگیرند این اعتبارات تورمزا خواهد بود.
ذاکر تصریح کرد: پاسخ برخی که معتقدند همسانسازی حقوق بازنشستگان موجب تورم میشود این است که آیا بودجه قبلی که افزایش ۴۹ درصد تورم در آن پیشبینی شده بود تورمزا نبود، چرا وقتی نوبت به بازنشستگان میرسد باید به چنین مواردی بپردازیم. تورم باید با کنترل نرخ دلار، طلا و سکه کنترل شود.
وی اضافه کرد: چنانچه برای بازنشستگان نیز منابع پایدار پیشبینی نشود مانند اجرای رتبهبندی معلمان به مشکل برمیخورند و ما از ابتدا باید منابع مطمئن برای همسانسازی بازنشستگان در نظر بگیریم.
این نماینده مردم در مجلس یکی دیگر از نقاط قوت لایحه بودجه را خرید تضمینی گندم دانست و گفت: اگر میخواهیم صفهای طولانی نانوایی در استانها ایجاد نشود باید خرید تضمینی را حمایت کنیم و به بیمه نانواییها توجه جدی داشته باشیم و قیمت نان را کنترل کنیم.
میرتاج الدینی، موافق کلیات : کسری تراز عملیاتی بودجه کاهش پیدا کرده است
سیدمحمدرضا میرتاج الدینی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ گفت: سالها است که بر اساس هدایت و رهنمود مقام معظم رهبری که تاکید داشتند ساختار بودجه را اصلاح کنید، منتظر بودیم که اصلاحاتی در ساختار بودجه انجام شود لذا خوشبختانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ اصلاحات لازم در این بخش لحاظ شده است.
نماینده مردم تبریز و آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کاهش وابستگی بودجه به منابع حاصل از فروش نفت، گفت: وابستگی بودجه به نفت ۱۲ درصد در لایحه بودجه کاهش پیدا کرده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به کسری تراز عملیاتی بودجه، ادامه داد: به واقع هر بودجهای که کسری بیشتری داشته باشد درآمد غیرپایدار بیشتری خواهد داشت که این مسئله میتواند به تورم دامن زند. خوشبختانه دولت کسری تراز عملیاتی بودجه را از ۴۵۰ همت به ۳۰۰ همت کاهش داده است.
وی با اشاره به موضوع متناسب سازی حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه، بیان کرد: دولت به نظر مجلس در زمینه افزایش حقوق بازنشستگان توجه داشته و این موضوع را در بودجه منعکس کرده است لذا حقوق بازنشستگان بر اساس تصمیم مجلس در برنامه هفتم و طی ۳ سال به ۹۰ درصد حقوق شاغلین میرسد. همچنین باید تاکید داشته باشم که حدود ۴۰ درصد از منابع افزایش حقوق بازنشستگان در لایحه فوق لحاظ شده است.
میرتاج الدینی با اشاره به موضوع ساماندهی یارانه گندم و آرد نان در بودجه، ادامه داد: این مسئله به طور کلی در لایحه دیده شده است و تفکیک آن با آرد صنعتی یک اقدام مناسب است.
نجفی، مخالف کلیات بودجه: بحث خرید تضمینی برنج پیش بینی نشده
نماینده آستانه اشرفیه در مجلس گفت: با توجه به اینکه دولت مبلغ قابل توجهی را برای خرید تضمینی گندم در لایحه بودجه در نظر گرفته چرا به بحث خرید تضمینی برنج ورود نشده است.
ابراهیم نجفی اسپیلی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور گفت: یکی از مهمترین موارد مخالفت با لایحه بحث تسعیر نرخ ارز در لایحه بودجه سال آینده است که به میزان ۳۱ هزار تومان تعیین شده است. درآمدهای نفتی که برای سال آینده در نظر گرفته شده است ۵۸۵ همت است که نسبت به سال قبل ۳ درصد کاهش پیدا کرده است در حالی که قیمت هر بشکه نفت را ۶۵ یورو در نظر گرفته و نرخ تسعیر را ۳۱ هزار تومان در نظر گرفته است که این مابهالتفاوت فسادهایی مانند چای دبش و واردات برنج را به دنبال خواهد داشت.
نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس ادامه داد: همچنین در لایحه بودجه سال آینده بحثی که قرار بود ۲۰ همت از نفت خام و مواد اولیه به دستگاههای اجرایی واگذار شود این بحث دیده نشده و حذف شده است، از طرفی نیز تخصیص بودجه عمرانی در این لایحه بسیار کم دیده شده است که این باعث خواهد شد که در مناطق کم برخوردار با مشکلات اساسی مواجه شویم.
وی افزود: دولت در لایحه تقدیمی در حوزه گندم توجه بسیار خوبی داشته و برای ۱۱.۵ میلیون تن خرید گندم ۱۵۰ همت در نظر گرفته است، اما این توجه به حوزه برنج نشده است در حالی که در قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی دولت موظف است به محصولات کشاورزی از جمله گندم، برنج و چای توجه ویژهای داشته باشد و خرید تضمینی انجام دهد.
نجفی بیان کرد: جای سوال است که چرا دولت به حوزه برنج توجهی نمیکند و آقای منظور باید به این سوال پاسخ دهد که چرا تنها دولت به حوزه گندم ورود پیدا کرده، اما نگاهی به حوزه برنج ندارد در حالی که ۱۵۰ همت برای خرید تضمینی گندم در نظر گرفتهاند، اما تنها با در نظر گرفتن ۳۰ همت برای حوزه برنج میتوان بسیاری از مشکلات این حوزه را حل کرد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم یادآور شد: بسیاری از نمایندگان شمال کشور بحث برنج را دنبال کردهاند و ما خواستاریم که در بودجه بحث برنج نیز دیده شود و مشکلاتی که برای کشاورزان برنجکار ایجاد شد برای سال آینده این مشکلات حل شود.
نظری خانقاه، مخالف کلیات بودجه: افزایش مالیات، برداشت از جیب شاغلان به نفع بازنشستگان
سیدغنی نظری خانقاه در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ گفت: افزایش ۱۸ درصدی حقوق بازنشستگان متناسب با تورم نیست، همچنین با افزایش ۴۹ درصدی درآمدهای مالیاتی مخالف ام، اما اگر دولت قول دهد که در بررسی جزئیات اصلاحاتی انجام دهد ما نیز کمک خواهیم کرد تا روند بررسی بودجه طولانی نشود.
وی افزود: کاهش وابستگی به نفت نکته مطلوبی است، اما اینکه این موضوع با فشار مردم جبران شود قابل قبول نیست، همچنین تصویر روشنی از بودجه شرکتهای دولتی در لایحه بودجه نمیبینیم ضمن اینکه موضوع افزایش قیمت خدمات نیز در بودجه به نحوی است که اگر روزی آب و برق و گاز گران شود همین دولت میگوید خود شما در مجلس اجازه دادید.
نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس با اشاره به بدهی ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی دولت به صندوق تامین اجتماعی، ادامه داد: باید مطالبات بازنشستگان از این محل جبران شود، اما این موضوع در بودجه دیده نشده است.
وی تصریح کرد: برای همسان سازی حقوق بازنشستگان باید از منابع صندوقها استفاده شود نه اینکه با افزایش مالیات بر ارزش افزوده از جیب شاغلها برداریم و به جیب بازنشستگان بگذاریم.
نظری خانقاه افزود: توزیع کالا با کالابرگ براساس مصوبه مجلس در لایحه بودجه ۱۴۰۳ شکل منظمی ندارد همچنین قرار بود با هدفمندی یارانه ها، یارانههای پنهان کاهش پیدا کند، اما یک میلیارد دلار نیز برای واردات بنزین در لایحه پیش بینی شده است.
عباسپور، موافق کلیات بودجه: افزایش مالیات یکی ازمنابع درآمدی دولت است
روح اله عباس پور ضمن محکوم کردن حمله تروریستی به پایگاه نیروی انتظامی راسک و تسلیت به خانواده شهدا از جمله احسان بابایی و تشکر از مردم برای حضور در تشییع پیکر شهدا گفت: دولت پاکستان باید نسبت به این اقدامات تروریستی پاسخگو باشد چرا که با وجود تکرار این اقدامات هیچ واکنشی نشان نداده، دستگاه دیپلماسی باید نسبت به این امر عکسالعمل مناسبی داشته باشد.
نماینده مردم بوئین زهرا و آوج در مجلس در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور ادامه داد: نمایندگان مخالف مطرح میکنند که چرا بودجه عمرانی مناسب دیده نشده و افزایش حقوق بازنشستگان نیز باید بیش از ۱۸ درصد باشد، اما از سوی دیگر میگویند وابستگی بودجه به نفت نیز باید کاهش پیدا کرده و مخالف افزایش یک درصدی مالیاتی بر ارزش افزوده هستند، در حالی که این رقم در برخی از کشورها بیش از ۲۰ درصد است، حال اگر این امر محقق نشده و مالیات افزایش پیدا نکند هزینههای مذکور از کجا باید تأمین شود.
وی افزود: حداقل منابعی برای هزینههای بودجهای برای دولت تعریف کنید و سپس از افزایش مالیات بر ارزش افزوده انتقاد کنید. مخالفانی که افزایش حقوق بازنشستگان را به درستی مطالبه میکنند، اما منابعی برای آن پیشبینی نمیکنند افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده یک منابع درآمدی پایدار برای تأمین افزایش حقوق بازنشستگان، ایثارگران و یا خرید تضمینی گندم است.
عباسپور اضافه کرد: برخی میگویند چرا دولت گندم را به نسبت نیاز آرد خریداری خواهد کرد، مگر گندم به غیر از تبدیل شدن به آرد برای موضوع دیگری هم مصرف میشود؟ یعنی به جایی رسیدهایم که گندم اضافه داشته و آن را صادر میکنیم؟.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با تأکید بر اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۳ ضد تورم بوده و ضمن کاهش ناترازی و کسری بودجه درآمدها را نیز واقعی دیده است، عنوان کرد: در بودجه قیمت دلار نیز واقعی دیده شده است، برخی منتقدان معتقدند چرا منابع درآمدی مولدسازی کاهش پیدا کرده است در حالی که طی سالهای اخیر میزان درآمدی که از این منبع پیشبینی شده به صورت کامل محقق نشده است.
وی با تأکید بر ا ینکه لایحه بودجه ۱۴۰۳ واقعبینانه است، تأکید کرد: برخی نمایندگان در خصوص هزینههای بودجه صحبت میکنند در حالی که این بخش از لایحه تنها درآمدی بود. بودجه مذکور کاملاً شفاف است.
فرهنگی، مخالف کلیات بودجه: افزایش پایه مالیاتی؛ گرفتاری بیشتر اصناف و کسبه خرد
محمدحسین فرهنگی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ گفت: لایحه قبلی که مورد مخالفت مجلس قرار گرفت از جهاتی بهتر از لایحه اصلاحی فعلی است، به ویژه از این جهت که لایحه قبلی دولت با همان سقف و همان پیش بینیها در زمینه افزایشهای قانونی بازنشستگان را پذیرفته بود. اگر ما به این لایحه رأی میدادیم شاید با مشکلات لایحه فعلی مواجه نمیشدیم.
نماینده مردم تبریز و آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به واقع منابعی را از جیب بازنشستگان گرفته اند و به خودشان برگردانده اند، منطق و حسنی ندارد لذا ما مالیات بر ارزش افزوده را از خود بازنشسته میگیریم و بعد از آن به بازنشسته برمی گردانیم لذا اگر این اتفاق رخ ندهد بهتر است ضمن اینکه این مسئله با برنامههای ششم و هفتم در مغایرت است.
وی افزود: همچنین برخی از موافقان نکاتی را در رابطه با افزایش مالیاتها در بودجه عنوان کردند و فرمودند مالیاتها به جای ۶۰ درصد سال گذشته ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است که باید بگویم این طور نیست و به ۶۰ درصد گذشته ۵۰ درصد نیز اضافه شده است بنابراین ما با افزایش ۱۱۰ درصدی مالیاتها نسبت به سال ۱۴۰۱ مواجه هستیم.
فرهنگی تاکید کرد: قطعا این مسئله باعث میشود تا کسبه و اصناف خرد گرفتارتر از گذشته به فعالیت خود بپردازند و حتما این مسئله آثار تورمی زیادی در پی خواهد داشت.
این نماینده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اگر لایحه بودجه در صحن مجلس رد شد ما باید به دنبال بودجه سه دوازدهمی باشیم تا فرصت مناسبی داشته باشیم که اصلاحات لازم را در بودجه لحاظ کنیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در صورت تصویب کلیات لایحه بودجه باید پیشنهاداتی در رابطه با بودجه ارائه شود، گفت: یکی از پیشنهادات این است که ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده باید در لایحه فوق حفظ شود و به ۱۰ درصد نرسد بنابراین نباید به مالیات بر ارزش افزوده یک درصد افزوده شود لذا ما میتوانیم از طریق مولد سازی تغییرات در نرخ ارز، بودجه شرکتها و معادن، منابع را جبران کنیم.
وی افزود: همچنین اگر مجبور شدیم باید به سراغ صندوق توسعه ملی برویم لذا این امر بهتر از فشار آوردن بر مردم و بازنشستگان است.
فرهنگی در ادامه تاکید کرد: از هیات رئیسه کمیسیون تلفیق خواهش میکنیم در صورت تصویب کلیات درصدی را برای افزایش مالیاتها در این بودجه تعیین کنند نه اینکه مالیاتها ۱۰ برابر شود و بار تورمی آن متوجه جامعه باشد.
طغیانی، موافق کلیات بودجه: منابع در لایحه بودجه واقعی است
مهدی طغیانی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال آینده کل کشور گفت: مهمترین دغدغه نمایندگان بحث همسانسازی و متناسبسازی حقوق بازنشستگان بود که خوشبختانه در اصلاحیهای که دولت به مجلس فرستاد منابع آن دیده شده است که دو ویژگی دارد که یکی واقعی بودن منابع و دیگری پایدار بودن آن است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: برخی از همکاران میگفتند که باید از طریق مولدسازی و ... ما منابع را تأمین کنیم، اما در سال جاری ۱۰۶ همت برای بحث مولدسازی در نظر گرفته شده است که در حال حاضر ۷ همت آن محقق شده است. آیا با این درآمدها میتوانستیم بحث همسانسازی را انجام دهیم بنابراین باید منابع واقعی در نظر گرفته شود چرا که اگر منابع واقعی در نظر نگیریم باعث تورم و کسری بودجه میشود از طرفی نیز مالیات تورمی ایجاد خواهد کرد که مالیات تورمی بیشترین ضربه را به حقوقبگیران وارد میکند.
وی افزود: در بحث مالیات بر ارزش افزوده باید اطلاعات درست به مردم داده شود چرا که این مالیات شامل کالاهای اساسی نمیشود، از طرفی نیز مصرفکننده دچار مشکل نخواهد شد بنابراین باید ما در تأمین منابع واقعیتها را در نظر بگیریم که خوشبختانه در لایحه بودجه سال آینده منابع واقعی در نظر گرفته شده است.
طغیانی بیان کرد: متأسفانه در بودجه حداقل با ۴۰۰ همت کسری مواجه هستیم که این کسری ناشی از عدم واقعی بودن تأمین منابع از جمله بحث مولدسازی در بودجه سال جاری بود بنابراین اگر منابع واقعی در نظر گرفته شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم یادآور شد: در بحث افزایش پلکانی حقوقها میانگین ۱۸ درصد در نظر گرفته شده است، بنابراین کسانی که حداقل حقوق را دارند افزایش بیشتری در حقوق خواهند داشت و نکته مهم این است که ما باید بودجهای را تصویب کنیم که کسری نداشته باشد که به تبع آن تورم ایجاد کند و اگر کسری ایجاد شد فشار بر مستضعفان وارد خواهد کرد بنابراین از نمایندگان میخواهم که با کلیات این لایحه موافقت کنند.