پخش زنده
امروز: -
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت گفت: برآورد جمعیت ۸۹ میلیون نفری برای ایران در سال میلادی گذشته از طرف سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)، نادرست است و ستاد ملی جمعیت، باید مرجع آمارهای جمعیتی باشد.
بر اساس جدیدترین پیش بینی سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)، جمعیت ایران را در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۸۹ میلیون نفر برآورد شده است. بر اساس این آمار، جمعیت ایران در سال میلادی گذشته، از افزایش ۷ دهم درصدی برخوردار بوده است. جمعیت جهان هم در سال ۲۰۲۲ میلادی از ۸ میلیارد نفر گذشته و متوسط افزایش جمعیت جهان، ۸ دهم درصد بوده است.
بر اساس آمار آنکتاد، همچنین در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۵۰، افزایش جمعیت ایران، حدود ۴ دهم درصد در سال خواهد بود و ایران توانسته موقعیت خود به عنوان هفدهمین کشور پرجمعیت جهان در سال ۲۰۲۲ را حفظ کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت، آمار منتشر شده سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل را نادرست و دارای سوگیری سیاسی دانست و گفت: آمارهای این گزارش تصمیم سازان در حوزه جمعیت را دچار خطای محاسباتی میکند.
قاسمی افزود: آنکتاد هر دو سال یکبار گزارش تحولات جمعیتی کشورها را منتشر میکند که سوگیری سیاسی کاملا روشنی دارند و بر اساس آن گزارش میدهند. این گزارشها ترکیبی از دادههای کاملا درست و نادرست است که با این اطلاعات مهندسی شده میخواهند نظام مدیریت کشورها را دچار تحلیل و محاسبه غلط و در نهایت تصمیمات غلط نمایند.
به گفته دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت، سازمانهای تجارت و توسعه، یو ان اف بیای و بانک جهانی با اسامی دهان پرکن خودشان، این گزارشها را تولید و منتشر میکنند و متاسفانه عدهای از مدیران کشور و همینطور عدهای از کارشناسان و استادان دانشگاه چشم بسته این دادهها را میپذیرند.
وی همچنین گفت: تا پایان ۱۴۰۱، جمعیت کشورمان حدود ۸۵ میلیون و نهصد هزار نفر است. پس عدد ۸۹ میلیون نفر آن هم برای سال ۲۰۲۲ بر اساس اعلام آنکتاد، که یکسال از آن گذشته درست نیست و ۳ میلیون نفر آمار جمعیت کشور بیشتر اعلام شده است.
قاسمی افزود: این آمارها برای نگرانی زدایی و دچار خطای محاسباتی شدن مخاطب است. ما تا پایان ۱۴۰۱ شاهد نرخ رشد جمعیتی حدودا ۶ دهم درصدی بودیم. این نرخ رشد جمعیت با نرخ رشدی ۷ دهم درصدی ادعایی گزارش آنکتاد متفاوت است و یک دهم درصد فاصله دارد که این عدد قابل توجهی در نرخ رشد کل جمعیت است.
در این گزارش همچنین ادعا شده بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۵۰، نرخ رشد حدود ۰/۴ درصد خواهد بود. یعنی ۱۴۲۹ شمسی برابر با ۲۰۵۰ میلادی که حدود ۲۷ سال آینده، نرخ رشد جمعیت ایران، حدود ۴ دهم درصد خواهد بود و این عدد کاملا عدد خطایی است.
قاسمی گفت: بر اساس الگوهای آینده پژوهی حدود ۱۴۱۵، یعنی در حدود ۱۳ سال آینده نرخ رشد جمعیت ایران میشود صفر درصد، خواهد بود و از سال ۱۴۲۰، نرخ رشد جمعیت ایران منفی و زیر صفر میشود که به معنای کاهش جمعیت کل خواهد بود.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت افزود: نیاز به مرجعیت آماری در کشور داریم هر از چند گاهی این نهادهای بین المللی با گزارشهای خود نهادهای تصمیم گیر را دچار محاسبه غلط و تصمیمات غلط نکنند و پیشنهاد من این است که ستاد ملی جمعیت متولی انتشار آمارهای جمعیتی باشد و با کمک سازمان ثبت احوال کل کشور و بعضی از مراکز مطالعاتی جمعیت معتبر در کشور آمارهای درست را برای اخذ تصمیمات درست منتشر کند.