علوم اسلامی خودباختگی در محیطهای علمی ما نسبت به غرب
واکنش رئیس یک دانشکده کانادا به اظهارنظر دکتر مهدی گلشنی درباره نسبت علم و دین
به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما؛ دکتر مهدی گلشنی در ارائه تلقی خود از اسلامی شدن علوم، گفت: میتوانیم در فکر این باشیم که جهانبینی حاکم بر همه علوم، یک جهانبینی اسلامی باشد.
چهره ماندگار و نظریهپرداز ایرانی، در آئین بزرگداشت روز وحدت و دانشگاه در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، با اشاره به اینکه برخی تحولات در دنیا اتفاق افتاده است که خیلی میتواند در جهت وحدت حوزه و دانشگاه مورد بهرهبرداری قرار گیرد، گفت: تحول اول در علوم انسانی بوده است. ۶۰ سال قبل که آمریکا بودم، اصلاً خبری از علوم انسانی نبود اما اکنون دانشگاه MIT که مهمترین دانشگاه مهندسی دنیا است، دانشجوی مهندسی خود را مجبور میکند که چند واحد علوم انسانی بگذارند و حتی دورههای لیسانس مشترک مهندسی و علوم انسانی و همچنین لیسانس مشترک علوم انسانی و علوم پایه راهاندازی کرده است. اما نه همه، بلکه اغلب ضعیفترین دانشآموزان در کشور برای تحصیل وارد رشتههای علوم انسانی میشوند.
فیزیکدان كشورمان،دومین تحول خیلی مهم حتی در جوامع غربی را حرکت از سمت تفکر پوزیتیوستی به سمت احیای فلسفه و الهیات در علوم دانست و تصریح کرد: پوپر میگوید وقتی دانشمند کار علمی میکند، ارزشها وارد میشود؛ یعنی دانشمند باید مراقب باشد که دادههای تقلبی را کنار بگذارد و نظریههایی را به کار بگیرد که ضرر نداشته باشد.
دکتر گلشنی درباره تغییر وضعیت در جامعه علمی غرب، گفت: در یکی از جلسات انجمن اروپایی علم و الهیات که در یکی از دانشگاههای معروف اسکاتلند برگزار شد، مطرح کردم که علم و دین یک فرهنگ دارند. بنابراین در دنیا شاهد هستیم که خیلی افکار به هم نزدیک شده است و ما میتوانیم از آن بهرهبرداری کنیم.
وی تاکید کرد: اعتقاد دارم بخشی از حوزویان لازم است به علوم روز تسلط پیدا کنند تا به زبان روز به شبهات پاسخ گویند.