پخش زنده
امروز: -
رئیس کل موزه ملی ایران گفت: پس از ۸۰ سال، هنوز روی الواح هخامنشی کار جدی مطالعاتی انجام نشده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جبرئیل نوکنده با بیان اینکه الواح هخامنشی که به تازگی به کشورمان بازگشت ۸۰ سال در دانشگاه شیکاگو نگهداری میشد افزود: پژوهشگران آمریکایی در بهترین حالت فقط ۸ تا ۱۰ سال مطالعه و پژوهش روی الواح انجام دادند.
وی با اشاره به اینکه وقفههایی مانند جنگ دوم جهانی و درگذشت پروفسور ریچارد هلک (زبان شناس) هم در روند این مطالعات بی تاثیر نبود گفت: مطالعاتی که انجام شد یا در پایگاه این دانشگاه قرار گرفت و یا به صورت کتاب منتشر شد و این محتواها در اختیار عموم است.
رئیس کل موزه ملی ایران درباره روند معمول استرداد الواح هخامنشی گفت: روند تحویل اشیا و جا به جایی دادههای مطالعاتی در دو مرحله جدا انجام میشود و عموما مطالعات، به همراه اشیا ارسال نمیشود بلکه در یک فرایند جدا به ما ارائه میشود.
آقای نوکنده در ادامه با اشاره به اینکه اشیایی که در آخرین مرحله و ۳۰ شهریور به ایران تحویل داده شد در مراحل مختلف آماده سازی نمایشگاهی است گفت: به زودی نمایشگاه الواح هخامنشی در موزه ملی ایران برگزار میشود.
الواح هخامنشی عنوان یک مجموعه گل نوشته دیوانی و اداری است که باستانشناسان آنها را سال ۱۳۱۳ در تخت جمشید کشف کردند و با موافقت دولت وقتِ ایران برای مطالعه و بررسی به دانشگاه شیکاگو امانت دادند.
الواح در ۵۰ صندوق چوبی شامل حدود دو هزار جعبه مقوایی و چند پیت نفتی که در تخت جمشید به پارافین آب شده آغشته شده بودند، از بندر بوشهر به آمریکا فرستاده شدند.
از میان ۳۰ هزار لوح هخامنشی که به مؤسسه شرقشناسی شیکاگو امانت شده، در سال ۱۳۲۷ تعداد ۱۷۹ لوح، در سال ۱۳۵۰ تعداد ۳۷ هزار لوح، در سال ۱۳۸۳ هم تعداد ۳۰۰ لوح، در سال ۱۳۹۸ هم ۱۷۰۰ دیگر به موزه ملی ایران ارسال شده بود و در نهایت سه ماه پیش هم بیش از ۳۵۰۰ لوح از این مجموعه به ایران بازگردانده شد. البته هنوز ۱۷ هزار لوح دیگر باقی مانده که باید از آمریکا به ایران برگشت داده شود.