پخش زنده
امروز: -
تغذیه با شیر مادر تا پایان ۶ ماهگی (۱۸۰ روزگی یا ۲۶ هفتگی) بهترین و کاملترین غذا برای شیر خوار است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئول بخش تغذیه بالینی بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر گفت:: توصیه میشود تغذیه انحصاری با شیر مادرحداقل به مدت ۴ ماه (۱۷ هفته) ادامه یابد. منظور از تغذیه انحصاری، تغذیه فقط با شیر مادر است و هیچ نوع مایعات یا غذای جامد به جز قطره یا شربت حاوی مکملهای ویتامین ودر صورت لزوم دارو به شیر خوار داده نشود.
دکتر سعیده طالبی افزود: بلوغ فیزیولوژیک کلیهها و عملکرد دستگاه گوارش جهت متابولیزه کردن موادغذایی به جز شیر ضروری است و این عملکرد قبل از ۴ ماهگی ایجاد نمیشود. همچنین بلوغ عصبی تکاملی و بدست آوردن مهارتهای حرکتی جهت عرضه غذاهای جامد از اهمیت بالایی برخوردار است که این مهارت در طی ۴ تا ۶ ماهگی ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه، شروع غذای کمکی زودتر از ۴ ماهگی منجر به بروز عوارضی از جمله افزایش ریسک آسپیراسیون ریوی، دریافت انرژی نامناسب (بیشتر یا کمتر از میزان نیاز) و افزایش بار کلیوی میشودگفت:در کودکان با ریسک بالای دیابت تیپ ۱ شروع غلات قبل از ۳ ماهگی منجر به افزایش ریسک تولید آنتی بادی علیه سلول پانکراس میشود، همچنین باعث افزایش ریسک آلرژیهای غذایی میشود.
وی افزود:هر چند مصرف آن بعد از ۴ ماهگی هم باعث کاهش ریسک آلرژی نمیشود (در صورت ریسک بالا به بادام زمینی، شروع آن باید بین ۴ تا ۱۱ ماهگی آغاز شود)، از سوی دیگر میتواند باعث افزایش ریسک تجمع بافت چربی و چاقی در آینده شود.
عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:: از سوی دیگر، شروع دیرتر غذای کمکی منجر به بروز مشکلاتی از قبیل کاهش دریافت انرژی مناسب و کاهش رشد، کمبود آهن در شیر خوارانی که مکمل آهن مناسب همزمان دریافت نکرده باشند، به تأخیر افتادن عملکرد حرکتی دهان، عدم پذیرش غذاهای جامد، تأخیر در عرضه غذاهای هایپرآلرژن به کودکان میشود
دکتر طالبی گفت: افزایش ریسک آلرژی در کودکان، به تأخیر انداختن عرضه غلات تا ۷ ماهگی منجر به افزایش تولید آنتی بادی در علیه سلولهای پانکراس و در نتیجه افزایش ریسک دیابت تیپ ۱ در کودکان با ریسک بالا برای دیابت و همچنین عدم دریافت غذا تا ۹ ماهگی منجر به افزایش ریسک مشکلات خوردن وکاهش مصرف گروههای غذایی از جمله میوه و سبزیجات در آینده خواهد شد.
دکتر طالبی افزود:شیر گاو به عنوان جایگزین شیر مادر در دوران شیرخوارگی توصیه نمیشود چرا که شیر گاو حاوی میزان بالایی از پروتئین، سدیم و پتاسیم میباشد وعرضه غذاهای حاوی پروتئین بالا منجر به افزایش ریسک اضافه وزن وچاقی در آینده خواهد شد و از طرفی بار کلیوی زیادی را ایجاد خواهد کرد. همچنین شیر گاو میزان پایینی از آهن و ویتامین E و لینولئیک اسید دارد. مصرف طولانی مدت شیر گاو منجربه کاهش جذب آهن شده و آنمی فقر آهن را افزایش میدهد، بنابراین شیر گاو فقط به میزان کم باید به فرنی یا حریره بادام اضافه شود.