رها سازی ۵۰ راس آهو در زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی خراسان رضوی
انتقال ۵۰ راس آهو به مناطق زیست یوزپلنگ آسیایی در خراسان رضوی با هدف تقویت توان زیستگاهی و کمک به احیای گونه ارزشمند یوز قطعی شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت:
این اقدام به منظور احیای گونههای در خطر انقراض و حمایت شده جانوری و زیستگاه های طبیعی آنها از طریق تقویت حفاظت و تکثیر طعمههای یوزپلنگ آسیایی در مناطق یوزخیز و در راستای تحقق اصل ۵۰ قانون اساسی و اهداف پیش بینی شده آن در راهبردهای سند تحول اداری دولت مردمی انجام میشود.
محمد عرفانی افزود:این شمار از آهوان با هدف تقویت حفاظت یوزپلنگ آسیایی در زیستگاه طبیعی آن و گذرراهههای موجود با بهرهگیری از ظرفیت بالقوه جوامع محلی و با ترکیب جنسی و سنی مناسب از مناطق آهوخیز و مستعد خراسان رضوی از جمله پناهگاه حیات وحش شیراحمد شهرستان سبزوار و منطقه حفاظت شده رئیسی نیشابور زندهگیری شده اند و قرار است در زیستگاه طبیعی و گذرراهههای یوزپلنگ آسیایی در زیستگاههای بینابینی غربی استان و مناطق شرقی سمنان رها شوند.
وی گفت: خراسان رضوی با دارا بودن اقلیم و زیستگاه های متنوع و مستعد، و تنوع زیستی کم نظیر، یکی از معدود استان هایی است که تمامی هشت گربه سان را در مناطق زیستی خود دارد.
معاون محیط زیست استان گفت: تاکنون به دفعات از رد پا و نمایه های گونه ارزشمند یوزپلنگ تصویربرداری و توسط دوستداران محیط زیست، جوامع محلی و محیط بانان در مناطق حفاظت شده جغتای، درونه و پناهگاه حیات وحش دشت لاغری شهرستان بردسکن، منطقه حفاظت شده پروند و ریوند سبزوار و منطقه حفاظت شده هلالی بجستان مشاهده و مستندسازی شده است.
عرفانی افزود: این استان در همجواری مناطق با پارک ملی، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش توران استان سمنان، مناطق یوزخیز خراسان جنوبی و منطقه پناهگاه حیات وحش میاندشت خراسان شمالی، که از غنی ترین زیستگاه های این گونه است می تواند فرصت بسیار خوبی را برای حفاظت بیشتر و بهتر از یوز فراهم آورد.
او گفت: زیستگاههای شهرستان سبزوار به عنوان یکی از محلهای زیست و دالان بسیار مهم گذر یوزپلنگ ایرانی است و مشاهده این گونه ارزشمند در این مناطق، که در حاشیه منطقه توران استان سمنان قرار دارد، می تواند به عنوان یکی از اصلی ترین زیستگاههای گونه ارزشمند یوزپلنگ در خراسان رضوی قلمداد شود.
معاون محیط زیست خراسان رضوی افزود: بارها در فصول مختلف خصوصاً فصل زمستان حضور این گونه توسط اشخاص محلی مشاهده و گزارش شده است که نشان از غنای زیستی و امنیت مناطق شهرستان سبزوار دارد از این رو مطالعه و بررسی مناطق مستعد حضور یوز در استان که در مجاورت با پارک ملی توران قرار دارند، از اهمیت خاصی برخوردار است.
عرفانی گفت: زیستگاههای شهرستان جغتای نیز که از گذرراهه های مهم این گونه ارزشمند در حد فاصل استان های سمنان و خراسان شمالی بوده است به عنوان یکی از محلهای زیست و دالان بسیار مهم گذر یوزپلنگ ایرانی است که چندی پیش پس از ۱۱ سال، ۲ قلاده یوزپلنگ در این شهرستان مشاهده و تصویربرداری شد.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی افزود: در صورت مشارکت فعال جوامع محلی و افزایش آموزش در راستای ارتقای فرهنگ حفظ محیط زیست مناطق حاشیه زیستگاه یوزپلنگ و انجام اقدامات حمایتی از این گونه چتر، میتوان از این گونه ارزشمند در معرض خطر انقراض حفاظت کرد.
عرفانی گفت: در برآورد جمعیت امسال آهوان منطقه حفاظت شده رییسی شهرستان نیشابور ۳۰ درصد افزایش جمعیت را شاهد بوده ایم.
یوزپلنگ آسیایی، گونهای کمیاب و در خطر انقراض از وحوش ایران است که حفظ نام و وجود ارزشمند آن در این سرزمین نیازمند نگاهی جامع و فراگیر در تمامی مناطق زیستگاهی از جمله خراسان رضوی، به عنوان دالان تردد یوز میان استانهای میزبان این گونه است.
آی.یو.سی. اِن (IUCN) یا همان اتحادیه بینالمللی حفاظت طبیعت به عنوان معتبرترین مرجع اعلام نظر درباره وضعیت حفاظتی گونههای جانوری و گیاهی، هر پنج تا ۱۰ سال وضعیت گونههای حیات وحش را در طبیعت سراسر جهان ارزیابی و نتیجه آن را منتشر میکند که طبق آخرین فهرست اعلامی از سوی این سازمان جهانی، یوزپلنگ آسیایی در فهرست قرمز قرار دارد، زیرا به شدت در معرض خطر انقراض (CRITICALLY ENDANGERED) است و شرایط ادامه حیات آن در طبیعت بسیار بحرانی خوانده شده است.
به عقیده کارشناسان، سریعترین دونده جهان، نیازمند شتاببخشی برنامههای مؤثر برای نجات از انقراض و خروج از وضعیت بحرانی است و باتوجه به اینکه ایران تنها نقطه قاره آسیاست که میزبان حضور گرم و زیبای یکی از زیباترین جلوههای خلقت خداوند در میان جانوران است، مسوولیت تک تک ایرانیان در حفظ و حفاظت از این گونه بینظیر انکارناپذیر است.
۲۱ درصد گستره ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش اداره کل حفاظت محیط زیست قرار دارد و این اداره به ازای هر ۲۵ هزار هکتار یک محیطبان دارد و مساحت زیستگاههای این استان نیز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.
خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکارممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکارممنوع است.
حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست میکنند.
گونههای شاخص حیات وحش خراسان رضوی شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.