بخشی از افزایش درآمدهای مالیاتی به علت مقابله با فرار مالیاتی است
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: بخشی از افزایش درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه به علت ساماندهی معافیتهای مالیاتی و بحث مقابله با فرارهای مالیاتی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، داوود منظور در دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ گفت: از همراهی و وقت وسیعی که نمایندگان برای تصویب بودجه گذاشتند تشکر میکنم، همچنین از آقای قالیباف و هیأت رئیسه و همه عزیزانی که وقت وسیعی برای نهایی شدن برنامه هفتم مصروف داشتند تشکر ویژه دارم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه (س) ادامه داد: لعن و نفرین الهی بر آمریکای جنایتکار و رژیم غاصب صهیونیستی و آرزوی ظفر و پیروزی برای مردم غزه را دارم.
وی با بیان اینکه از کمیسیون تلفیق به علت دقت نظری که در بررسی لایحه داشتند تشکر میکنم، بیان کرد: امروز شاهد بیان برخی دغدغهها و نگرانیهای نمایندگان بودیم که امیدوارم در فضای همدلانهای که بین دولت سیزدهم و مجلس یازدهم وجود دارد بتوانیم آخرین بودجهای که در مجلس یازدهم تصویب میشود بودجهای با رویکرد موثر برای مردم و امیدآفرین و کمککننده به اجرای برنامه هفتم در سال اول باشد.
منظور با اشاره به اینکه دولت تلاش کرد بودجه را در زمان قانونی مصوب به مجلس تقدیم کند، تصریح کرد: ما خود را مقید میدانیم آنچه را که نمایندگان به عنوان قانون تکلیف میکنند را اجرا کنیم بنابراین ما در چهارچوب ماده ۱۸۲ آییننامه داخلی مجلس مرحله اول بودجه را در زمان مقرر تقدیم مجلس کردیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه بسیاری از نگرانیهای مطرح شده از سوی نمایندگان ناظر به بخش دوم بودجه است، اضافه کرد: ما هنوز وارد بخش دوم نشدیم و در مرحله اول فقط منابع، سقف منابع، احکام و تراز عملیاتی را تقدیم مجلس کردیم بنابراین لایحه در چهارچوب ماده ۱۸۲ اصلاحی آییننامه مجلس تنظیم شده است و ما در بخش اول وارد مصارف نشدیم.
وی گفت: برخی دوستان درباره وضعیت اعتباری بخش بهداشت و درمان، بخش کشاورزی، همسانسازی بازنشستگان را مطرح کردند که باید بگویم ما به هیچ وجه در این مرحله نمیتوانستیم که به این موضوعات ورود کنیم یا در مورد مصارف جدولی ارائه کنیم.
منظور ادامه داد: ما در سقف منابعی که تصویب میکنیم حتماً مصارف را با رویکردی که شما در برنامه هفتم تکلیف کردید تنظیم میکنیم یعنی ما خود را مقید میدانیم برنامه هفتم مصوب شده از سوی مجلس را عینا در بخش مصارف بودجه ۱۴۰۳ اعمال کنیم. در بخش منابع و بخش احکام تلاش خود را کردیم که این موضوع را اعمال کنیم.
وی افزود: نگرانی اصلی همه عزیزان در مورد بازنشستگان و دغدغه ما در زمان تصویب برنامه هفتم موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان بود در حالی که ما اصلا وارد تعیین و تکلیف هزینهها و مصارف نشدیم حتی برای حقوق شاغلان، بازنشستگان، مستمری بگیران کمیته امداد، سازمان بهزیستی و ... نیز اعتباری پیشنهاد نکردیم.
منظور ادامه داد: روز گذشته نیز تاکید کردم با توجه به اینکه سقف اعتبارات مورد نیاز برای همسان سازی در مرحله اول را ۵۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده اند و ما گفته ایم این مبلغ را در مرحله دوم در مصارف حتما تامین خواهیم کرد بنابراین شما نمایندگان عزیز سقف بودجه را تصویب کنید تا در ادامه هرگونه اصلاح لازم را انجام دهیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه مطرح کرد: رأی دادن به کلیات بودجه به معنای آغاز دریافت نظرات نمایندگان و توجه به دغدغههای شما در بخش منابع و مصارف است البته ما تدوین بخش دوم را از هفته گذشته آغاز کرده ایم تا یک ماه آینده قسمت دوم را نیز تقدیم مجلس کنیم.
وی اظهار کرد: برخی از نمایندگان دغدغههایی نسبت به اقلام درآمدی مطرح کردند به عنوان مثال گفته شده مالیاتها بسیار بالا پیش بینی شده اند که باید در این زمینه رفع نگرانی کنیم. اولا بخشی از این افزایش به دلیل ظرفیتهای قانونی است که در برنامه هفتم پیش بینی شده به ویژه در موضوع ساماندهی معافیتهای مالیاتی و بحث مقابله با فرارهای مالیاتی است.
منظور توضیح داد: شما نمایندگان گرامی در بند (ب) ماده ۱۵۹ قانون برنامه پنجم قوانینی در رابطه با معافیتهای مالیاتی مصوب کردید که به نادرستی تفسیر شده بود چرا که بر مبنای این تفسیر معافیتهای مالیاتی شرکتهای معدنی بزرگ را از ۱۰ سال به ۲۰ سال افزایش میداد، اما شما تصدیق کردید که منظور همان ۱۰ سال است و این تفسیر مورد تائید مجلس نیست در حالی که همین مصوبه ۴۰ هزار میلیارد تومان منابع جدید نسبت به امسال ایجاد میکند یعنی شرکتهای مدنی از یک معافیت خودساخته استفاده میکردند و زور دستگاههای مالیاتی به آنها نمیرسید، اما بر اساس مصوبه مجلس باید مالیات خود را پرداخت کنند و معافیت آنها حذف میشود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه مجلس افزود: این همان مسئلهای است که نمایندگان نسبت به آن گلایه داشتند یعنی اینکه چرا فلان شرکت فولادی بزرگ که سود و درآمد بالایی دارد مالیات کمی پرداخت میکند که خوشبختانه به دنبال مصوبه شما این مشکل حل شد و مجددا قانونی تصویب کردید مبنی بر اینکه تمامی دستگاهها اطلاعات برخط به نظام مالیاتی دهند چرا که سبب میشود نظام مالیاتی بتواند مالیاتها را به ویژه از افراد دانه درشت شناسایی کند و قطعا ما در نظام مالیاتی به دنبال دریافت مالیات از افراد کم درآمد نیستیم.
وی تاکید کرد: در همین لایحه پیشنهاد کردیم آستانه معافیت برای شاغلان تا ۱۲ میلیون حقوق افزایش پیدا کند یعنی افرادی که حقوق شان صرفا تا ۱۲ میلیون است مالیاتی پرداخت نمیکنند و بعد از آن نیز مالیات به صورت پلکانی خواهد بود و این یعنی نظام عادلانه مالیاتی.
منظور همچنین در مورد اخذ مالیات از مشاغل توضیح داد: ما امسال معافیت مشاغل را افزایش محسوسی دادیم و گفته شده پس از کسر همه هزینهها تا ۷۵ میلیون تومان درآمد خالص در سال معاف از مالیات است و بعد از آن مشمول مالیات میشود، بنابراین با وجود آنکه بیش از ۵.۵ میلیون مودی در بخش مشاغل داریم، اما مالیات بیش از ۲ میلیون مودی صفر شده است.
وی افزود: ممکن است برخی از مودیان همچنان شکایاتی داشته باشند که باید به شورای حل اختلاف و مراجع قضایی مراجعه کنند چرا که نظام مالیاتی در نظر گرفته شده یک نظام مالیاتی کاملا مردم محور است.
منظور افزود: ما امسال در بحث مالیاتها ۳۹ درصد تورم داریم، این ۳۹ درصد افزایش قیمت ایجاد کرده است، چون همه چیز با قیمتهای روز هست سود تمام بنگاهها خود به خود این ۳۹ درصد افزایش را پیدا خواهد کرد و به طور طبیعی مالیاتها نیز رشد پیدا میکند یعنی مالیاتها با قیمت در ارتباط است.
وی ادامه داد: درخصوص مالیات ارزش افزوده بر اساس قیمت است یعنی وقتی که ما ۳۹ درصد تورم داریم خود به خود مالیات بر ارزش افزوده نیز به همان نسبت بالا میرود پس اگر ما گفتیم که رشد مالیاتها ۵۰ درصد باشد بخش بزرگی از این افزایش به طور خودکار اتفاق میافتد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: قانون پایانههای فروشگاهی اصلاح آن و قانون تصویب آن در مجلس به تصویب رسید و این قانون قطعاً کمک خواهد کرد که ما از کسانی که فرار مالیاتی داشتند به ویژه صورتحسابهای فروش آنها را که سازمان مالیاتی نداشت بتوانیم براساس اطلاعات آماری دقیق شناسایی کنیم.
منظور بیان کرد: رشد مالیاتها اتفاق جدیدی نیست، ما در سال گذشته یک تحول مالیاتی ایجاد کردیم، امسال تنها درآمدی که کاملا محقق شده است درآمد مالیاتی است و برآورد ما این است که کاملا برای سال آینده قابل تحقق خواهد بود بدون اینکه فشاری بر کسی وارد شود.
وی افزود: ما برای سال آینده یک درصد جدید بر مالیات ارزش افزوده در نظر گرفتیم که مبلغ آن حدود ۵۰ همت است. اگر شما آن را تصویب کنید این عدد محقق خواهد شد، اما اگر تصویب نشود ۵۰ همت از عدد پیشنهاد شده برای بودجه حذف خواهد شد. اگر اتفاقات را کنار هم بگذاریم نشان میدهد که فشار جدیدی بر مردم وارد نخواهد شد. ما نگرانی شما را در خصوص حقوقبگیران لحاظ کردیم حتی نگرانی شما در بخشهای مختلف نیز لحاظ شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: برنامه هفتم چند محور دارد که تمام این محورها در بودجه پیشبینی شده است و به طور الزامآور برای سال آینده اجرا خواهد شد. بخش بزرگی از احکام تصویب شده شما لزوماً احکام بودجهای نبوده بنابراین با توجه به اینکه برنامه هفتم برنامه کشور است آن را برای اداره کشور در نظر گرفتیم.
منظور گفت: منبع رشد اقتصادی ما تأمین سرمایه و سرمایهگذاریها است، ما در سال جاری در ۶ ماهه اول ۷.۱ درصد رشد داشتیم البته بخش بزرگی از آن مربوط به بخش نفت و گاز بوده است که ما آن را فعال کردیم. البته بدون نفت و گاز ۴.۵ درصد رشد حاصل شده بود که میتوان گفت در دو سال گذشته به طور میانگین رشد نزدیک ۵ درصد بوده است.
وی افزود: عملکرد رشد کشور در این دو سال حاصل همکاری نزدیک دولت و مجلس بوده است که امید است این رویه را ادامه دهیم و با کمک شما مشکلات حل خواهد شد. در تبصره ۱۶ تسهیلات به طور کامل آمده است که در بند (۳) تبصره ۱۳ تمام مصارف تسهیلات قرضالحسنه پیشبینی شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: در تبصره ۱۸ مربوط به سرمایهگذاریهای خرد و تأمین مالی ما در تبصره ۲ به طور کامل مسائل آورده شده است و به اضافه منابع وامها نزدیک به ۱۰۰ همت تسهیلات آمده است. همه این اتفاقات به این معنا است که ما برنامه را به طور کامل اجرا خواهیم کرد، رشدی که مدنظر است محقق خواهد شد. ما با سیاست تورم را پایین آوردیم در حال حاضر تورم ماهیانه به دو درصد رسیده است. تورم بخش تولیدکننده به ۰.۸ درصد رسیده است و امید است که در سال آینده کاهش محسوسی خواهیم داشت و در پایان برنامه به تورم تک رقمی برسیم.
دکتر قالیباف: ناترازی انرژی یکی از موضوعات مهم کشور است که باید شفاف شود
دکتر محمدباقر قالیباف سپس خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در بحث بازنشستگان که مجدد توضیح دادید باز منوط بر سقف بودجه و در بودجه شد. همین الان جنابعالی میدانید که کتبی به شورای نگهبان برای برنامه مشمول اصل ۷۵ اعلام کردید و آنجا هم میگویم این مشکل وجود دارد یعنی باید این روشن شود و کتبی داده شود چرا که به صورت شفاهی ارائه شود شورای نگهبان از ما قبول نمیکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی هم واقعاً جهتگیری موضوع است که نمیگوییم جزئیات، که به درستی شما اشاره کردید بعضی احکام بودجهای است و برنامهای نیست که اینجا بیاید، ولی جهتگیری کلی مربوط به بودجه باید منطبق با برنامه باشد و به آن جهت حرکت کند.
قالیباف یادآور شد: به طور مثال ناترازی انرژی یکی از موضوعات مهم کشور است، الان ما آثاری در این جهتگیری را نمیبینیم و باید این ابهامات رفع شود.
داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما در سرجمع اعتباراتی که شما تصویب میکنید ۵۰ همت را به همسانسازی حقوق بازنشستگان اختصاص میدهیم که هیچگونه ابهامی ندارد و به صورت مکتوب نیز یادداشت میکنیم.
وی در رابطه با ناترازی انرژی در لایحه بودجه تصریح کرد: ما اتفاقا تمام تبصرههایی که بر اساس برنامه تنظیم شده همچون تبصره ۱۸ قبلی را در تبصره ۲ فصل دوم که به ایجاد اشتغال اشاره دارد قرار دادیم و تمام احکامی که آمده است را با درج عبارت «در اجرای ماده ۴۰» در برنامه توسعه نوشتیم بنابراین ما کاملاً با شما همراه هستیم و در زمان رسیدگی به جزئیات تمام دغدغههای شما را رفع میکنیم تا همه بفهمند دولت و مجلس در کنار هم هستند.