پخش زنده
امروز: -
معاون فنی و شبکه دیده بانی اداره کل هواشناسی گفت: بر اساس تغییرات اقلیمی، گرم شدن هوا طبیعی است و نمی توان جلوی آن را گرفت فقط می توان روند آن را کندتر کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، روزهای آذرماه هم درحسرت باران پاییزی درحال سپری شدن است.
اگرچه کارشناسان هواشناسی معتقدند: عوامل بسیار زیادی بر شرایط جوی تاثیرگذار است و پیشبینی با علم احتمالات است و نمیتوان قاطعانه به آن استناد کرد. اما پیش بینی وضعیت هوا موضوعی بسیار مهمی است، زیرا بسیاری تصمیمات بر اساس ان اتخاذ میشود.
ذکر این نکته هم ضروری است که دمای زمین در چند دهه گذشته افزایش یافته و به این روند افزایشی دما، اصطلاحا گرمایش زمین گفته میشود. اما کسانی که در زمینه هواشناسی تخصص دارند از کلمه «تغییرات اقلیمی» استفاده میکنند. به عقیده بسیاری از دانشمندان، این تغییرات بزرگترین بحرانی است که بشر در طول تاریخ با آن مواجه شده است.
معاون فنی و شبکه دیده بانی اداره کل هواشناسی استان در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: اقلیم مطالعه عناصر آب و هوایی در سطح کره زمین در طول سی سال است که با دوره اقلیمی بعد از خود متفاوت باشد.
کاکاوند گفت: تغییر اقلیم به عوامل مختلف بستگی دارد. پدیده تغییر اقلیم تحت تاثیر عوامل طبیعی است از جمله نوسانات خورشیدی. آنچه که امروز دغدغه دانشمندان قرار گرفته تغییر ناشی از دخالتهای بشر است. در بحث گرمایش زمین همه اندیشمندان معتقدند این تاثیر طی ۱۵۰ سال اخیر به واسطه افزایش آلایندههای جوی و گازهای موجود در جو بوده است.
وی تصریح کرد: در بحث تغییر اقلیم با موضوع سناریوهای پیش بینی وضعیت دما و گرمایش جهانی مواجه هستیم که ممکن است بدبینانه یا خوشبینانه باشد. ما انتظار داریم تا سال ۲۱۰۰ دمای کره زمین تا ۴ درجه افزایش پیدا کند که اگر به سمت مصرف سوختهای پاک پیش رویم این روند فقط کندتر خواهد شد و در هر حال این افزایش دما صورت خواهد گرفت.
کاکاوند گفت: استان قزوین یک درصد از مساحت کشور را در دامنه جنوبی البرز به خود اختصاص داده است. شرایط توپوگرافی استان به صورتی است که تحت الشعاع ارتفاعات شمالی قرار گرفته است که دشت قزوین را در بر گرفته است. حوزه رود شاهرود و رود شور در دشت قزوین را شاهد هستیم که بیشتری تاثیر از اقلیم خشک و نیمه خشک است.
وی گفت: تغییرات اقلیمی در استان هم رخ داده است که از نیمه خشک به خشک حرکت کرده است. اگر بخواهیم عناصر آب و هوایی متاثر از تغییر اقلیم را بررسی کنیم میتوانیم به بارش اشاره کنیم. ما ۸ میلیمتر کاهش بارش در هر دهه داشتیم که در استان قزوین هم همین روال بوده است. زمستانها شاهد بارش کمتر از نرمال بودیم. در ماههایی که نباید بارندگی داشته باشیم شاهد بارندگیهای پراکنده هستیم. این نشان از تغییر اقلیم است. تعداد روزهای برفی کاهش پیدا کرده است. در طول ۶۴ سال میانگین به کمتر از ۱۰ روز در سال رسیده است. در همه ماهها شاهد افزایش دما هستیم. کمینههای دمایی هم افزایش پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: در کل کشور شاهد ۴ دهم درجه و در استان ۱۷ صدم افزایش دما هستیم که ما در فصل سرد هم شاخص روز یخبندان داریم که دما صفر و پایینتر از آن باشد که باز هم شاهد کاهش تعداد روزهای یخبندان را هستیم. در حقیقت تعداد ۱۵ روز در شاخص روزهای یخبندان هم شاهد کاهش هستیم.
کاکاوند گفت: به طور طبیعی وقتی به عرضهای بالاتر میرسیم اثرات تغییری کمتر از عرضهای جنوبی بوده است. اگر تعهدات اقلیمی عمل نشود و کشورها در چارچوب این مقررات گام بر ندارند وضعیت مناسبی پیش بینی نمیشود.
معاون فنی و شبکه دیده بانی اداره کل هواشناسی استان گفت: صحت پیش بینیها یکی از چالشهای هواشناسی است. مدلهای هواشناسی باید بروز و دقیق باشند. تغییرات اقلیمی جلوتر و پیچیدهتر است و مدلها به طور مطلق نتوانستند پیش بینیهای فصلی را انجام دهند. چالش دیگر ایستگاههای هواشناسی است که پایش عناصر جوی را بر عهده دارند. ۵۰۰ ایستگاه هواشناسی و هزاران ایستگاه باران سنجی در کل کشور وجود دارد. در استان قزوین هم ۴۴ ایستگاه هواشناسی وجود دارد که در پی ایجاد ایستگاههای جدید هستیم.
وی عنوان کرد: در طی دو سال آینده ایجاد ایستگاههای جدید و خودکارسازی ایستگاهها در دستور کار قرار دارد. توسعه رادار هواشناسی که در حال حاضر ۱۰ رادار فعال است و برای ۱۴ مورد دیگر برنامه ریزی شده است. رادار هواشناسی ما را به پیش بینی ساعتی نزدیک میکند. در حال حاضر ایستگاهها در مقیاس ۲۰ تا ۳۰ کیلومتر در سطح مناطق مختلف کشور ایجاد شود.
کاکاوند گفت: در خصوص بحث الینو که یک نوسان جوی اقیانوسی است که در منطقهای از اقیانوس آرام این شاخص شناخته شده است. برای آنکه بدانیم در کدام فاز آن قرار گرفتیم دمای آب اقیانوس در منطقه برداشت میشود که اگر دمای آب گرم باشد در فاز الینو قرار میگیریم و اگر منفی باشد در فاز لانینو قرار میگیریم.