فرماندار سرخس در نشست با دانشجویان
اختصاص ندادن حقآبه از سد دوستی؛ از علل هجوم ریزگردهای سرخس
اختصاص ندادن حقآبههای زیستمحیطی از سد دوستی (بر روی رودخانۀ هریرود در مرز ایران و ترکمنستان) در زمینهای پایین دستی، یکی از علل هجوم ریزگردهای سرخس است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، فرماندار سرخس در نشست مشترک با جامعه دانشجویی شهرستان سرخس، درباره ریزگردها گفت: در بروز این شرایط، چند عامل مختلف دست به دست هم داده که نتیجه آن هجوم ریزگردها به این شهرستان بوده است.
نوریزاده با اشاره به خشکسالیهای پیاپی در چند سال گذشته، اظهار کرد: تخریب تاغزارها، چرای بی رویه دام، تخریب مراتع، کمبود بارشها و مواردی از این دست، از عواملی هستند که باعث میشود با کمترین حرکت باد، هوا غبارآلود شود و ریزگردها به شهر و روستاهای این شهرستان هجوم آورند.
وی دامه داد: در داخل شهرستان سرخس، یک سند واحد برای نگهداری اراضی منابع طبیعی وجود ندارد و مدیریت دوگانه بین آستان قدس رضوی و منابع طبیعی موجب شده است افراد سودجو تا ۷۰۰ هکتار از اراضی منطقه را تخریب کنند.
فرماندار سرخس اضافه کرد: در دولت سیزدهم، تفاهمنامهای را با آستان قدس امضا کردیم که به امضای اعضای شورای تامین، آستان قدس رضوی و دستگاههای قضایی و امنیتی هم رسید با این مضمون که حفظ و نگهداری اراضی به عهده منابع طبیعی باشد و آستان قدس رضوی نیز در حوزه پشتیبانی، همکاری کند.
نوریزاده با بیان اینکه مطالعه این طرح در اختیار فرمانداری نیست و منابع طبیعی خراسان رضوی، دستگاه متولی این طرح محسوب میشود، افزود: در این تفاهمنامه مصوب شده است هیچ کس حق کشت دیم را در اراضی محل کانونهایی که ریزگرد دارند، نداشته باشد.
وی گفت: ما اعتقاد داریم که همزمان با اجرای طرحهای علمی و کاشت گیاهان کم آب و متناسب با شرایط فیزیکی شهرستان، حفظ مراتع و بازگشت مراتع قبلی میتواند به حل معضل ریزگردها کمک کند؛ چون حل فوری مشکل ریزگردها امکانپذیر نیست.
این مسئول به محدود کردن حضور عشایر هم اشاره کرد و درباره مالچپاشی گفت: پیشنهاد مالچپاشی یک هزار هکتار را ارائه دادیم که این موضوع نیازمند ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار است، در حالیکه ۱۶۸ هزار هکتار از اراضی سرخس درگیر ریزگردها بوده و حل این موضوعات، نیازمند همکاری و تلاش بیشتر است.