پخش زنده
امروز: -
برای نخستین بار در صنعت کشاورزی محصول ارگانیک نماتدکش با دانش صد درصد ایرانی در پارک علم و فناوری فارس تولید و در اختیار بهرهبرداران قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس،مدیرعامل این شرکت دانشبنیان گفت: مشاهده شروع زوال در باغات مرکبات منجر به شکلگیری اولین استارتاپ و شرکت دانش بنیان در شهرستان داراب شد.
وی ادامه داد:با تجاریسازی محصولات این شرکت دانش بنیان که در پارک علم و فناوری فارس مستقر است تولید محصولات جدید برای افزایش عملکرد زمینهای کشاورزی، شهرستان داراب آغاز شد.
محمد حسین فرحبخش افزود: با بررسیها متوجه شدیم اصل مشکل درختان در پوسیدگی ریشه آن است بنابراین به سمت تولید محصول ارگانیک برای رفع بیماری انگل نماتد که منجر به پوسیدگی درختان میشد، رفتیم.
او تصریح کرد: در ادامه شاهد بودیم که با نماتدکشها و قارچ کشهای موجود که عمدتا وارداتی و شیمیایی هستند نه تنها مشکل درختان رفع نمیشود که باعث مسمومیت بیشتر خاک و آب کشور میشود. مشکل اصلی وجود یک نوع انگل در خاک و ریشه درخت بود که در ادامه برای رفع این معضل محصولاتی بر پایه دانشبنیان تولید شد.
فرحبخش با اشاره به اینکه به دلیل مسمومیت خاک و استفاده بی رویه از سموم و کودهای شیمیایی، ریشه درختان درگیر انگل "نماتد" شده است، بیان کرد: در واقع تمام زمینهای کشاورزی کشور به گونهای درگیر این بیماری شده است.
وی، خشک شدن سر شاخهها و کوچک شدن بیش از حد میوه و خزان درختان در فصل تابستان را از نشانههای ابتلای درخت به این بیماری عنوان کرد و افزود: انگل نماتد، با تغذیه از ریشه و سوراخ کردن تنه درخت زمینه نفوذ قارچ و پوسیده شدن ریشه درخت را فراهم کرده است.
فرحبخش با بیان اینکه در زمان حاضر به دلیل سمپاشیهای زیاد بسیاری از کرمها و موجودات ریز موجود در خاک که از انگلها تغذیه میکردند از بین رفتند و کل خاک درگیر نماتد شده است، افزود: استفاده از کودهای زیستی از مهمترین راهکارها برای از بین بردن این انگل است و باید برای از بین بردن این انگل از آفت کشهای گیاه پایه و کودهای زیستی تجزیه پذیر استفاده کرد تا خاک مجددا احیا شود.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان با تصریح اینکه امنیت غذایی کشور در گرو تولید محصول سالم و کشاورزی ارگانیک است و باید به مشکل درختان به صورت جدی ورود کرد، گفت: این شرکت تولید آفت کشهای مرتبط با این انگل نماتد را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیر این شرکت دانش بنیان با اشاره به حمایتهای انجام شده برای فعالیت این شرکت دانشبنیان گفت: مسئولیت ما با شناسایی مشکل زیاد شد و محصولی که تولید کردیم برپایه کود دارویی بدون خطر زیست محیطی و با استفاده از خود برگ و درختان بوده است.
فرحبخش با یادآوری اینکه نماتد کش، قارچکش و همچنین احیا و اصلاحکننده خاک توسط این شرکت تولید شده است، گفت: در این راستا ریشهزایی انجام شده و همزمان محصولاتی به نام نماکوب تولید شده است.
وی با بیان اینکه این موضوع موجب انگیزه دوباره برای کشاورزان و روی آوری به کاشت درختان شده است، یادآور شد: با بررسی درختان متعدد در نهایت به یک قارچکش و داروی سرطان ریشه رسیدیم.
فرحبخش ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ در نمایشگاه شیراز محصول رونمایی شد و درزمان حاضر در کل کشور محصول ارسال میشود و باغداران زیادی استقبال کردند و علاوه بر کشاورزان پیشرو، کشت و صنعتها نیز از این محصول استفاده میکنند.
وی اظهار کرد: در ادامه بازخورد استفاده از محصول خوب بود و چندین پایلوت در کشور بر روی گیاهان مختلف داشتیم و در کل کشور رصد کردیم و متوجه شدیم تمامی درختان درگیرنماتد هستند که این موضوع زنگ خطری برای کشاورزی بود.
فرح بخش با بیان اینکه هزینه تمام شده استفاده از این محصول یک سوم نماتدکشهای شیمیایی وارداتی است، افزود: نمونه محصول به کشورهای افغانستان، ارمنستان، عراق، عمان ارسال شده و بین باغداران و گلخانه داران این کشورها جایگاه خود را پیدا کرده است.