پخش زنده
امروز: -
موزه سیار عروسکهای سنتی، آئینی و نمایشی ایران در هند برپا میشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از دهلی نو، در این موزه سیار، هنرمندان ایرانی به شکلی نو به معرفی عروسکهای آئینی و نمایشی ایران میپردازند. برای معرفی بهتر عروسک ها، قصه هر عروسک همچنین نمایش ها، آداب و رسوم، بازیهای آئینی، لالاییها، رقصهای محلی مردم روستایی ایران در این موزه بازگو و اجرا میشود.
هنرمندان گروه سیمرغ با برپایی موزه سیار عروسکهای جیگی جیگی در شش بخش به معرفی عروسکهای ایرانی ودر یک بخش به معرفی عروسکهای کشورهای همسایه ایران میپردازند.
همچنین در بخش دیگر عروسکهایی را ارائه میدهند که تماشاگران میتوانند با آنان بازی و تجربه عروسک گردانی داشته باشند.
محمد برومند طراح و مدیر این موزه گفت: در بخش عروسکهای سنتی، دوتوک؛ عروسک روستای سربیشه خراسان - دهتولوک؛ عروسک بومی هرمزگان و جزیره قشم - لیلی بازبازک، عروسک بومی کهگیلویه و بویر احمد - قورچوق، عروسک بومی ترکمن- لال بهیگ؛ عروسک بومی عشایر لر - عاروسو؛ عروسک بومی استان کرمان - لوپک چمکی؛ عروسک روستای تم گران کرمان - تادونه؛ عروسک اقوام گالش مازندارن - عاروسک جلی؛ عروسک بومی ابرکوه یزد و عروسک بز ساخته شده با موی بز در خراسان حضور دارند که ضمن ارائه تاریخچه عروسکها، باورهای مردم محلی هر منطقه توضیح داده میشود.
وی ادامه داد: سنگ صبور، نخودی، عروسک و مقام " اشتر خجو "، شاهمارا ن، ماه پیشونی، خاتون چهارشنبه، نارنج وترنج، کچل کفترباز، عمو نوروز، ننه سرما عروسکهای بخش افسانهها هستند که در این موزه ضمن معرفی عروسک، افسانه آن نیز روایت میشود.
مدیر گروه سیمرغ افزود: در بخش عروسکهای آئینی، عروسک جیگی جیگی از خراسان و تکم از آذربایجان، به استقبال نوروز میروند، اسب چوبی همراه با رقص چوب بازی، شجاعت ایرانیان را به نمایش میگذارند.
عروسکهای چولی قزک (خراسان) بوکه باران (کردستان) آئین باران خواهی را نمایش میدهند. بیبی کگ که در مراسم آئینی زرتشتیان یزد استفاده میشود همچنین کترا گیشه، آهوبره (سبزوار) کره که چه له (یا نمکی کردستان) گلن سمنو (همدان) از دیگر عروسکهای آئینی هستند که در این موزه بصورت نمایشی اجرا میشود.
در بخش معرفی اقوام ایرانی عروسکهایی با پوشش کردستان– عرب خوزستان – بلوچ – ترکمن – لر – بندری – قشقایی – کرد کرمانج – تربت جام – آذری به نمایش در میآیند. همچنین عروسکهایی از کشورهای هند، ترکیه، نپال، آذربایجان، بوسنی، تونس و... در بخش عروسکهای نمایشی ملل بصورت عروسک سایه و ماریونت در موزه سیار جیگی جیگی معرفی و در باره وجوه اشتراک شخصیتهای عروسکی این کشورها با خیمه شب بازی ایرانی توضیحاتی ارائه میشود.
محمد برومند، پژوهشگر و مدیر این موزه گفت: پیش از آنکه عروسک برای بازی کودکان استفاده شود آدمها رویاها، آرزوها و باورهای مذهبی خودشان را با عروسک نشان میدادند امروزه نیز عروسکها فقط برای بازی کودکان نبوده و نیستند، بلکه سندی گویا برای حفظ افسانه ها، قصه آدم ها، هویت، شرف، دین، آئین وهنر هرمنطقه است و به بهترین شکل شناسنامه و فرهنگ هر کشور را منتقل میکنند.
به علت وسعت جغرافیایی وتنوع پراکندگی اقوام وفرهنگهای مختلف در ایران، تنوع عروسکها بسیار است. همچنین تنوع نژادی از عربهای سامی تا هزارههای افغان و بلوچ و کرد و کرمانج و ترک، لر، ترکمن و فارس و. سبب ایجاد گنجینهای غنی در ایران شده است.
برومند افزود: عروسکهای موجود در موزه سیار جیگی جیگی، آئینه تمام نمایی از مردم ایران هستند که سالیان بسیار غم و شادی، خوبی و بدی، اتفاقات تاریخی و طبیعی، اسطورهها و شخصیتهای افسانهای را به شکل عروسک به نسلهای بعدی ارائه داده اند.
عروسکهای " موزه سیار جیگی جیگی " متاثر از طبیعت و معنویت، اصالت بکر وباستانی ایران را به نمایش خواهند گذاشت. تعدادی از عروسکهای بومی ایران به ثبت ملی رسیدهاند و بخشی از آثار فرهنگی و هنری کشور ما محسوب میشوند.
از ۲۲ تا ۲۶ آذر با حضور کشورهای آلمان، لاتویا، لتونی، نروژ، دانمارک، استونی، ایتالیا، پاراگوئه، کانادا، هند، زامبیا، اسلوانی، سریلانکا، تایلند، ایران، مالزی، هلند، بنگلادش، نپال، جمهوری چک بیستمین دوره جشنواره بین المللی رایان در شهر دهلی نو برگزار میشود.