پخش زنده
امروز: -
اتحادیه اروپا به یک توافق موقت درباره قوانین استفاده از هوش مصنوعی از جمله استفاده دولتها از این فناوری در نظارت بیومتریک و نحوه تنظیم سیستمهای هوش مصنوعی مانند «چت جی پی تی» دست یافت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از رویترز، اروپا با حصول این توافق به سمت تبدیلشدن به اولین قدرت بزرگ جهانی میرود که قوانین حاکم بر هوش مصنوعی را وضع میکند.
توافق بین کشورهای اتحادیه اروپا و اعضای پارلمان اروپا پس از نزدیک به ۱۵ ساعت مذاکره و حدود ۲۴ ساعت بحث و گفتگو در روز جمعه به دست آمد.
دو طرف قرار است در روزهای آینده جزئیات را به اشتراک بگذارند که میتواند ظاهر قانون نهایی را تغییر دهد.
«تیری برتون» کمیسر اتحادیه اروپا در یک کنفرانس مطبوعاتی در این باره گفت: اروپا خود را در جایگاه یک پیشگام و تنظیمکننده استاندارد جهانی هوش مصنوعی قرار داده است. من معتقدم این یک روز تاریخی است.
توافقنامه اتحادیه اروپا درباره هوش مصنوعی، مدلهای بنیادی مانند «چت جی پی تی» و سیستمهای هوش مصنوعی عمومی (GPAI) را ملزم میکند تا قبل از عرضه به بازار، از الزامات شفافیت پیروی کنند.
این موارد شامل تهیه اسناد فنی، رعایت قانون حق کپی رایت اتحادیه اروپا و انتشار خلاصههای دقیق در مورد محتوای مورد استفاده برای آموزش است.
مدلهای بنیادی با ریسک سیستماتیک باید با ارزیابی، خطرات سیستمی را شناسایی کرده و کاهش دهند، آزمایشهای خصمانه انجام دهند، حوادث جدی را به کمیسیون اروپا گزارش دهند، امنیت سایبری را تضمین کنند و درباره مصرف انرژی خود گزارش دهند.
مدلهای GPAI با ریسکهای سیستماتیک ممکن است برای انطباق با مقررات جدید به کدهای عملی متکی باشند.
دولتها فقط میتوانند از نظارت بیومتریک واقعی در فضاهای عمومی و درباره قربانیان جرایم خاص، پیشگیری از تهدیدات واقعی یا قابل پیشبینی مانند حملات تروریستی و جستجو برای یافتن افراد مظنون به انجام جنایات استفاده کنند.
این توافقنامه، دستکاری رفتاری شناختی، حذف بدون هدف تصاویر صورت افراد از اینترنت یا دوربینهای مداربسته و ایجاد سیستمهای امتیازدهی اجتماعی و طبقهبندی بیومتریک برای مداخله در امور سیاسی، مذهبی و نژادی را ممنوع میکند.
مصرفکنندگان حق دارند شکایات خود را ثبت و توضیحاتی نیز دریافت کنند. جریمه تخلفات و نقض قوانین هم از ۷/۵ تا ۳۵ میلیون یورو (یا ۱/۵ تا ۷ درصد از گردش مالی جهانی شرکتها) متغیر است.
پیشبینی میشود این قانون در اوایل سال آینده میلادی (۲۰۲۴) پس از تصویب رسمی آن توسط دو طرف لازمالاجرا و دو سال پس از آن اجرایی شود.
دولتها در سرتاسر جهان به دنبال ایجاد تعادل میان مزایای این فناوری هستند که میتواند در مکالمات انسانمانند شرکت کند، به سؤالات پاسخ دهد و کدهای رایانهای بنویسد.
قوانین بلندپروازانه هوش مصنوعی اروپا در حالی ارائه میشود که شرکتهایی مانند «اوپنای آی» همچنان به کشف کاربردهای جدید فناوری ادامه میدهند که همین امر تشویق و نگرانیهایی را برانگیخته است.