پخش زنده
امروز: -
طرح مالیات بر عایدی سرمایه که قرار بود، ابزاری برای کنترل بازارها و جلوگیری از دلالی برخی افراد باشد، نزدیک به دو دهه است که در بهارستان در رفت و آمد بوده و طبق گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس قرار است آذر امسال بالاخره تصویب و ابلاغ شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی که کلیاتش ۵ خرداد ۱۴۰۰ در مجلس به تصویب رسید هنوز در مجلس نهایی نشده و رئیس کمیسون اقتصادی برای چندمین بار وعده داده در روزهای آینده در مجلس نهایی میشود.
تجربه ایجاد یک نوسان کاذب در بازار را سال ۹۷ با اوج گرفتن قیمت دلار و به تبع آن طلا را به خاطر داریم. نبود یک قانون منجر شده بود تا هر روز شاهد ظهور افرادی باشیم که به تعداد بالا سکه طلا و دلار خریداری کرده و آن را احتکار کرده بودند و از طرفی دیگر، با عرضه آنها با قیمتهای غیرواقعی بازارهای رسمی کشور را دچار بهم ریختگی میکردند. بازارهایی مانند سکه، ارز، مسکن و خودرو همگی در معرض این اتفاق قرار گرفتند. نموداری که در ادامه میبینید، نشان میدهد که تورم در طلا به یکباره جهش قابل توجهی را به دنبال داشته است.
این اتفاق در همان سالها هم منجر شد تا کارشناسان اقتصادی و مسئولان، لزوم اجرای قانونی به نام مالیات بر عایدی سرمایه را مطالبه کنند. مالیاتی که منجر میشد تا افراد برای خرید کالای سرمایه ای، تبدیل به یک دلال یا سودجو نشده و با احتکار و فروش به قیمت بیشتر، روند بازارها را بر هم نزنند. البته احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت بارها در نشستهای خبری خود این را اعلام کرده بود که مالیات بر عایدی سرمایه شامل درصد کمی از افراد جامعه حتی کمتر از ۳ درصد از افراد جامعه شده و تنها قرار است جلوی دلالی و سفته بازی برخی از افراد را بگیرد. افرادی که با خرید کالاهای سرمایهای قصد، کسب سودهای کلان در مدت زمان کوتاه را دارند.
در شهریور ۱۳۹۳ طی بررسی لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم بند ۱۷ این لایحه که مربوط به اخذ مالیات از عایدی مسکن بود، حذف شد. در نهایت طرح مالیات بر عایدی سرمایه در تیر ۹۹ درکمیسیون اقتصادی مجلس نهایی شد و به صحن علنی رسید و کلیات آن ۵ خرداد ۱۴۰۰ در مجلس به تصویب رسید.
بررسی جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه، از اردیبهشت ۱۴۰۲ در صحن علنی مجلس آغاز شد. بعد از تصویب این طرح در مجلس و ایرادات شورای نگهبان، نهایتا این طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام راهی شد؛ این مجمع با گرفتن دو ایراد پاسخ خود را به مجلسیها داد. هرچند دولتیها و مجلسیها ایرادات گرفته شده را با بررسیهای کارشناسی، غیرکاشناسی خواندند. وزیر اقتصاد نیز در جریان اعلام ایرادات مجمع تشخیص مصلحت نظام، نامهای به این مجمع نوشت که در این نامه او خواستار تصویب هر چه سریعتر این طرح برای مقابله با دلالیها و سوءاستفادههای برخی از بازار کالاهای سرمایهای نظیر طلا، خودرو و مسکن شد.
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم در این باره گفت: زمانی که شورای نگهبان طرح مالیات بر عایدی سرمایه را به مجلس ارجاع داد، با بررسی برنامه هفتم همزمان شده بود. در آن زمان ما جلساتی را در کمیسیون اقتصادی تشکیل دادیم و تمام بندهای مورد نظر شورای نگهبان را که به عنوان ایراد و ابهام اعلام کرده بودند، بررسی و ارزیابی کردیم. اکنون گزارش کمیسیون اقتصادی نهایی شده است. در اولین روز بعد از پایان بررسی برنامه هفتم که امکان بررسی طرح ها، لوایح و اعاده شدههای شورای نگهبان وجود دارد، مالیات بر عایدی سرمایه هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پورابراهیمی گفت: اگر طی این هفته و هفته آینده برنامه هفتم در صحن علنی به اتمام برسد، در اولین روز کاری گزارش کمیسیون اقتصادی در خصوص رفع ایرادات شورای نگهبان مطرح خواهد شد و در صورت تائید نهایی شورا قانون مالیات بر سوداگری در اواسط یا اواخر آذر ماه، توسط مجلس ابلاغ شود.
البته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اوایل آذرماه این را گفت که؛ کمیسیون در حال نهایی کردن رفع ایرادات شورای نگهبان درباره متن طرح مالیات بر عایدی سرمایه است. در حال برگزاری جلساتی با سازمان مالیاتی برای رفع این ایرادات هستیم. ان شاءالله در هفتههای آینده در دستور کار مجلس قرار میگیرد.
گزارش از نرگس معززی حور - خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما