به گزارش خبرگزاری صدا و سیما حجتالاسلام و المسلمین رئیسی در نشست علنی مجلس در جریان تقدیم لایحه بودجه اظهار داشت: واقعنگری از محورهای بودجه تقدیمی به مجلس است و این لایحه بر اساس واقعیتهای عملیاتی تدوین شده و مبتنی بر برنامه هفتم است.
رئیس جمهور افزود: جا دارد از آنچه که همکاری مجلس و دولت بود و در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم انجام شد تشکر کنم. در بودجه ۱۴۰۳ تلاش شد هم درآمدها و هم هزینهها واقعی دیده شود و تلاش شده است در این بودجه بسیاری از ناترازیهای موجود که منجر به رنج همگان است با یک حرکت جهادی برطرف شود.
رئیسی افزود: در بودجه برای مهار کردن تورم تلاش شده و این تلاشها در شرایطی است که دشمنان تصور میکردند با توطئه و فتنه ملت بزرگ ایران را می توانند به عقب برانند و ناکام ماندند و امروز دولت و همه دستگاهها موفق شدند گام دیگری در جهت رشد اقتصادی، تعالی کشور و نزدیکتر شدن به قله بردارند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به جنایات اخیر صهیونیستها در غزه گفت: آنچه که این روزها موجب تأسف همه ما امت اسلامی و بشریت شده است ظلم به ملت مظلوم و مقتدر فلسطین است و یادآوری می کنم شهادت ۶ هزار و ۵۰۰ کودک را . به خاک و خون کشیده شدن زنان، کودکان، مردان و مجاهدان فلسطینی را به یاد بیاورم و به ارواح شهدا درود بفرستم و بگویم آنچه که در این حادثه تأسفآور است سکوت مدعیان حقوق انسانی است و امروز حامی این نسلکشی کسانی هستند که مدعی حقوق بشر هستند یعنی آمریکاییها و غربیها و آنها چگونه میخواهند در مقابل تاریخ، وجدان و بشریت پاسخگو باشند و تأسفبارتر این که سازمانهای بینالمللی نیز که مسئول دفاع از مظلوم هستند کارکرد خود را از دست دادهاند.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: باور داریم شهادت زنان و کودکان فلسطینی بر اساس وعده الهی به حکومت جعلی صهیونیستها پایان خواهد داد آنچنان که ما شاهد خواهیم بود پیروزی فلسطینیها را و نابودی اسرائیل و رژیم جعلی را؛ انشاءالله. همچنین باید در این روزها و در ایام هفته مجلس یاد و خاطره شهید مدرس نماینده واقعی مردم را گرامی بدارم و آنچه که ما از زندگی او به یاد داریم خداباوری، مردم باوری و اجرای عدالت است و او قطعاً نمایندهای است در تراز انقلاب شکوهمند اسلامی که همواره الگویی است برای همه نمایندگان، همه دولتمردان، همه مسئولان و همه مقامات.
رئیس جمهور در ادامه صحبتهای خود تأکید کرد: آنچه که در بودجه انجام شده است مبتنی بر یک تلاش در جهت اجرای قانون بوده است و تلاش شده است آنچه انجام میشود قانونی و اصولی باشد و دقیقاً قابل گزارش باشد. همچنین عملکردها قابل سنجش و اعلام باشد که به چه میزان از قانون عمل شده است، چون ما در جایگاه اجرای قانونیم و شما نمایندگان در جایگاه قانونگذار و بنای دولت آن است که قوانین چه در ضمن برنامه ششم و چه در چارچوب برنامه هفتم اجرایی شود و لذا اولین نکته آن است که بودجه ۱۴۰۳ بودجه با واقعیتها همخوانی داشته باشد.
رئیسی خاطر نشان کرد: تلاش نمایندگان در جهت اجرای قانون و اجرای سیاستهای ابلاغی رهبری انقلاب و تصویب برنامه هفتم قابل ستایش و ارزشمند بود و انشاءالله در فرآیند تصویب قانون و پس از اعلام نظر شورای نگهبان و در نظر گرفتن اصلاحات احتمالی و ابلاغ برنامه شاهد آن باشیم این برنامه در جهت توسعه همهجانبه کشور تأثیرگذار باشد و ما بتوانیم آن را برخلاف برنامههای پیشین که آن گونه که باید شکل اجرایی به خود نگرفت اجرا کنیم زیرا دولت به دنبال آن است برنامهای که با این زحمت و دقت تصویب شده است اجرا کند، بنای دولت اجرای برنامه است و بودجه نیز با نگاه به برنامه تهیه شده است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه بودجه ۱۴۰۳ مبتنی بر برنامه هفتم است، عنوان کرد: تلاش شده در این بودجه بسیاری از ناترازیهایی که امروز موجب رنج همگان شده با یک حرکت جهادی و نه معمولی تراز شود، در راستای مهارکردن تورم نیز تلاش شده است.
وی با بیان اینکه کسری بودجه، رشد نقدینگی، ناترازی بانکها و برداشت از بانک مرکزی از جمله دلایل تورم است، عنوان کرد: در دولت تلاش بر این بوده که کسری بودجه نداشته باشیم، ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ که دولت آغاز به کار کرد ما با کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی مواجه بودیم، اما با کسب درآمد و نه از طریق استقراض و چاپ پول تلاش شد ۶ ماهه دوم کسری از بین برود و این امر اتفاق افتاد و رشد اقتصادی اندکی که در دهه تعطیل گذشته شاهدش بودیم تغییر کرد؛ در این زمان گاهی ۴ دهم درصد و گاهی ۷ دهم درصد و زمانی یک درصد بوده است، اما به صورت کلی در این دهه رشد اقتصادی شاهد نبودیم و آنچنان که انتظار داشتیم نبوده است. در اولین سال شروع دولت شاهد رشد اقتصادی بیش از ۴ درصد بودیم و در سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادی بیش از ۴ درصد را داشتیم و در این سال تمام تلاش خود را کردیم که کسری بودجه هم نداشته باشیم. همکاری میان مجلس و دولت، جلوگیری از تقابل میان مصارف و درآمد در سال ۱۴۰۱ موجب شد کسری بودجه نداشته باشیم. تلاش ما در سال ۱۴۰۲ نیز به همین صورت است.
وی با اشاره به رشد نقدینگی که منجر به تورم میشود، اضافه کرد: امروز شاهدیم رشد نقدینگی به ۲۶ درصد رسیده و هدفگذاری شده تا آخر سال به ۲۵ درصد برسد. مشخص میشود که رشد نقدینگی کنترل شده است. رشد نقدینگی منجر به تورم و کسری بودجه میشود و در حوزه ناترازی بانکها نیز ضروری است انضباط مالی و بانکی در کشور برقرار شود. در قانونی که اخیرا تصویب شد و مراحل نهایی شدن آن نیز طی شده و به دولت رسیده و ما نیز آن را برای اجرایی ابلاغ کردیم.
رئیس جمهور با اشاره به مسائل مرتبط به بانک ها، اضافه کرد: موسسات مالی که برای اقتصاد کشور مشکل ایجاد میکردند از ابتدای سال برنامه بانک مرکزی و دولت این بوده بانکها را ساماندهی کنند و امروز یکی پس از دیگری در حال تعیین تکلیف شدن است و آنچه که باید در این خصوص اعلام شود مطرح میشود و به مردم نیز بارها گفته شده که هیچ نگرانی نداشته باشند. تلاش دولت برای انضباط بخشی بوده و هیچ سهامدار و سپرده گذاری دچار مشکل نخواهد شد. این وضعیت ناتراز بانکها باید حل شده و این کار از ابتدای سال جاری آغاز شده است، تمامی موارد منجر به تورم میشود.
حجت الاسلام رئیسی اظهار کرد: وقتی تمام مواردی که منجر به تورم میشود، کنترل شود طبیعتا شاهد کاهش تورم خواهیم بود، تورم ماهانه ۲.۲ درصد است و تورم سالانه کاهشی شده است. تورم نقطه به نقطه نیز کاهشی بوده و اگر انضباط مالی، توجه به هزینهها و درآمدها کامل انجام شود حتما شاهد کاهش تورم خواهیم بود. همانطور که موردنظر مقام معظم رهبری، خواست مجلس، دولت و مردم عزیز است.
وی عنوان کرد: تمام تلاشمان این است که بتوانیم نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم، کاملا قابل گزارش بوده چه میزان نقدینگی به سمت تولید هدایت شده است و این نقدینگی چگونه موجب رشد تولید ماشین آلات و تجهیزات تولید شده است و چگونه موجب شده بیش از ۶ هزار واحد صنعتی تعطیل و نیمه تعطیل وارد گردانه تولید شوند.
رئیس جمهور با بیان اینکه رشد تولید مساله اول و محوری در اقتصاد مقاومتی است، اضافه کرد: تولید شعار سال بوده و محور کار دولت و مجلس است و تمام تلاشمان این است که تولید کننده با مشکل مالی مواجه نشود، بنای دولت این است که همانگونه که در مجلس قانون رفع موانع تولید تصویب شده، اقتصاد مقاومتی و اصل ۴۴ قانون اساسی نیز در آن تاکید شده اجرایی شود.
وی ادامه داد: ما معتقدیم اصل ۴۴ قانون اساسی سیاست درستی بوده که قانون آن ابلاغ شده، اما در اجرا با مشکلاتی همراه بوده است، واحد صنعتی واگذار میشد و سرمایه گذار یا کارآفرینی واحد را تحویل میگرفت، اما بخش اصلی قضیه توانمندسازی سرمایه گذار و کارآفرین نادیده گرفته میشد، هنگامی که واحدی واگذار میشود نباید رها شود و پس از واگذاری تازه ابتدای کار دولت است. در گذشته این امر به شکل تصدی گری صورت میگرفت، اما امروز باید به شکل توانمندسازی باشد و تسهیلات و کمک به سرمایه گذار داده شود. بنای دولت آن است که سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی به درستی اجرایی شود.
رئیس جمهور در ادامه به اجرای برنامههای مولدسازی داراییها اشاره کرد و افزود: در طول سالهای گذشته ۶ برنامه پنج ساله داشتیم که در تمامی آنها به مولدسازی تاکید شده است، همچنین در بودجه سنواتی نیز به مولدسازی داراییها تاکید شده، اما اجرایی نشده است. برخی فکر کردند آئین نامه مولدسازی، قانون گذاری است بلکه آئین نامه مولدسازی روش اجرای صریح و دقیق قانونی است که مجلس تصویب کرده و در این حوزه هیچ قانونگذاری صورت نگرفته بلکه در بودجههای سنواتی و برنامه ششم، پنجم و برنامههای قبلی به آن تاکید شده و دولت مکلف به اجرای آن بوده است، اما وقتی به آمار نگاه میکنیم مشاهده میکنیم که دولت هیچ درآمدی از این محل نداشته است. تا کی قرار است که مجلس قانونی تصویب کند، اما دولتها آن را یکی پس از دیگری اجرایی نکنند لذا بررسی کردیم که چرا این موارد اجرایی نشده است که متوجه شدیم که نیازمند پیگیری خاص و شجاعت بود تا به مرحله اجرا برسد لذا روش اجرای همان قانونی که در مجلس گذاشته شده بود و در برنامههای گذشته تاکید شده بود تنظیم شد.
وی با تاکید بر اینکه برنامههای مرتبط با مولدسازی در تهران و سایر استانها در حال اجرا است، تصریح کرد: مبارزه با فقر مطلق و کاهش فاصله طبقاتی نیز در برنامههای دولت در حال پیگیری است و گامهایی در این رابطه برداشته شده است که حتما به کاهش فاصله طبقاتی منجر خواهد شد.
رئیسی خطاب به نمایندگان عنوان کرد: آقایان و خانمهای نماینده شما در شهرهای خود شاهد هستید که کشور تبدیل به کارگاههای فعال در همه استانها شده است. در حوزههای آب، برق و گاز، کشاورزی و صنعت و معدن کار و تلاش بسیاری در حال انجام است. در برخی شهرها وقتی ما مسئولیت را برعهده گرفتیم در ۴ جبهه کار میشد تا مشکل آب و فاضلاب حل شود، اما وقتی بار دوم به همان منطقه سرکشی کردیم از ۱۵۴ جبهه کار در حال انجام بود.
وی با یادآوری اظهارات وزیر نیرو در جلسه رأی اعتماد درخصوص برطرف کردن ناترازی برق اظهار کرد: ناترازی برق حدود ۱۰ هزار مگاوات بود که امروز ۸ هزار مگاوات آن تأمین شده و شبانهروز برای رفع تنشهای آبی و برق تلاش میشود.
رئیس جمهور تأکید کرد: ما تأکید داشتیم که برق و آب صنایع از برق و آب خانگی جدا شود، در سفری که به اصفهان داشتم شاهد بودیم که فولاد مبارکه با ایجاد نیروگاه برق و آب خود را از مصارف خانگی جدا کردند.
وی یادآور شد: هدفگذاری ما این بوده که ۱۰ هزار روستا رفع تنش آبی شوند، امروز که در خدمت شما هستم ۳۵۰۰ روستا رفع تنش آبی شده و این تلاش ادامه دارد، اما ما با عقبماندگیهایی مواجه هستیم که باید جبران شود.
رئیس قوه مجریه توجه به دهکهای پایین و اجرای مصوبه کالابرگ را یکی دیگر از محورهای کاری دولت برشمرد و گفت: زمانی که مصوبه کالابرگ به تصویب رسید، زمینه اجرای آن فراهم نبود. تلاش شد زمینه اجرا فراهم شود و این مسئله در دی ماه به صورت آزمایشی آغاز شد. اگر همان زمان تصویب نیز زمینههای اجرا فراهم بود ما در همان زمان این قانون را اجرا میکردیم. ما در میدان هستیم و کارهای در میدان باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیسی با تأکید بر اینکه پیشرفت کشور یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت اجتنابناپذیر است، افزود: همگان باید در جهت پیشرفت تلاش کنیم، ظرفیت در کشور ما بسیار است و باید تلاش کرد این ظرفیتها از بالقوه به بالفعل تبدیل شود.
وی با بیان اینکه در این نگاه با یکدیگر مشترک هستیم که باید گره از زندگی مردم باز کنیم و فعالیتهای ما موجب رفاه مردم شود، ادامه داد: بارها این را عرض کردیم که مردم انتظارشان از مسئولان، نمایندگان، وزرا و همه دستاندرکاران در دولت این است که به متن بپردازند و از حاشیهها پرهیز کنند؛ متن عبارت است از گرهگشایی و تسهیل زندگی مردم در همه حوزهها و ایجاد اشتغال.
رئیس جمهور با اشاره به آمار اشتغال اضافه کرد: شاهدیم که آمار بیکاری کاهش پیدا کرده و فقط ۸۵۰ هزار شغل در ۶ ماهه اخیر طبق آمار وزارت رفاه ایجاد شده است. در برخی استانها کار وجود دارد، ولی کارگر نیست، اما مسئله اصلی ایجاد کار برای افراد تحصیلکرده است که بسیار مورد مراجعه بوده است.
وی اضافه کرد: رهبر انقلاب تأکید کردند که شرکتهای دانش بنیان باید افزایش پیدا کند، امروز شرکتهای دانشبنیان از ۵ هزار به ۱۰ هزار شرکت فعال افزایش پیدا کردند و صادرات از شرکتهای دانشبنیان به ۲ میلیارد دلار رسیده است.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه ما به هر جا سفر داریم یک نمایشگاه دانشبنیان برگزار میکنیم، افزود: در همین نمایشگاهها میبینیم که چه رغبتی برای همکاری با شرکتهای دانشبنیان وجود دارد.
رئیسی تصریح کرد: ما همچنین در حوزههای آموزشی، فرهنگی و گردشگری نیز پیشرفتهای خوبی داشتیم و من همواره از همکاران خود در دولت درخواست کردم که گزارش عملکرد دولت را به مردم و نمایندگان مردم ارائه کنند، به این دلیل که موضوع بحث ما بودجه است صحبتهای من معطوف به مسائل اقتصادی بود و ما کارهای بسیار بزرگی در حوزههای حمل و نقل، جاده و ریل داشتیم.
وی با برشمردن برخی از ویژگیهای بودجه ۱۴۰۳ تأکید کرد: در این بودجه علاوه بر داشتن نگاه واقعی و انطباق آن با برنامه هفتم تلاش کردیم گامهایی در جهت رفع ناترازیها برداشته شود.
رئیس جمهور رفع ناترازی در صندوقهای بازنشستگی، ناترازی در بانکها و ناترازی در انرژی را از جمله محورهای لایحه بودجه ۱۴۰۳ دانست و گفت: اصلاح ساختار قانون بودجه که در دستور کار دولت بوده و است، یکی دیگر از موارد مورد توجه در لایحه بودجه است. همچنین تشکیل حساب واحد خزانه در جهت انضباط مالی بسیار موثر است که تلاش بسیاری شد این حساب واحد خزانه عملیاتی شود.
وی مدیریت و انضباط مالی را دیگر دستور کار دولت در بودجه ۱۴۰۳ دانست و اضافه کرد: رشد اقتصادی ۸ درصد که در سیاستهای ابلاغی رهبری فرزانه انقلاب اسلامی وجود دارد را برنامهریزی کردیم و در سال ۱۴۰۰ به طور متوسط ۴ درصد، در سال ۱۴۰۱ نیز ۴ درصد و برای سه ماهه اول ۱۴۰۲ رشد اقتصادی ۷ درصد بوده است.
رئیس قوه مجریه افزود: نشانههایی که در تولید میبینیم نشان میدهد که وضعیت در سه ماهه دوم و تا پایان سال متفاوت خواهد بود و تحقق این رشد اقتصادی در گرو پیگیری و اقدام است لذا نباید به این امار غره شد و باید در افزایش سرمایهگذاری و افزایش بهرهوری ۸ درصد رشد اقتصادی را پیگیری کنیم لذا این مسئله در گرو کنترل و انضباط جدی مالی خواهد بود.
وی با بیان اینکه هدفگذاری ما رشد ۸ درصد اقتصادی است، گفت: توجه به عدالت در پرداختها چه در سطح استانی و ملی در برنامه هفتم توسعه و بودجه ۱۴۰۳ مورد تاکید قرار گرفته و همچنین به نقش مردم در اقتصاد و فعال کردن اقتصاد بر اساس قانون اساسی و قوانین موضوعی توجه شده و بنا داریم از تصدی دولت بکاهیم و بر نظارت دولت افزوده شود و از سویی بخش تعاونی و خصوصی را با هدایت، حمایت و نظارت دولت فعال کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: مسئله مالیاتها موضوعی است که برخی در رسانهها به آن اشاره کردند و تصور بر این شد که مالیات حقوق بگیران میخواهد افزایش یابد در حالی که در بودجه ۱۴۰۳ به فرار مالیاتی و آنهایی که مالیات پرداخت نمیکنند توجه شده؛ مودیان جدید مالیاتی بیش از ۵ میلیون نفر هستند و این افراد مدنظر ما است.
حجت الاسلام رئیسی با تاکید بر اینکه هیچ پایه مالیاتی جدیدی در بودجه ۱۴۰۳ وجود ندارد، گفت: فرار مالیاتی و احقاق حقوق حقه مردم و دولت مدنظر قرار گرفته است.
وی با یادآوری اینکه متناسب سازی حقوق شاغلان و بازنشستگان هم در دستورکار دولت بوده و هست و در بودجه ۱۴۰۳ هم مورد تاکید است، ادامه داد: کاهش وابستگی به نفت هم در برنامه دولت قرار دارد و در بودجه ۹ واحد درصد وابستگی داریم و برای کاهش وابستگی نیاز به برنامه ریزی داریم که این مورد توجه دولت هم قرار گرفته و کسری تراز عملیاتی هم در بودجه مورد توجه قرار گرفته البته تلاش کردیم احکام دائمی را در بودجه لحاظ نکنیم، زیرا جای آن در بودجه سنواتی نیست و شأن بودجهای دارد و در برنامه هفتم نیز به این موضوع توجه کردیم؛ امیدواریم همچنان که برای تصویب برنامه هفتم توسعه تلاش کردیم بودجه ۱۴۰۳ هم با تلاش شما و دولت با دقت و سرعت تصویب شود و در اختیار دولت قرار گیرد و پیگیریهای شما نمایندگان در اجرای دقیق قانون تاثیر دارد.
رئیس جمهور یادآور شد: اگر نظارت و اجرا در جای خود صورت بگیرد در رفاه اجتماعی و افزایش سرمایه اجتماعی موثر است و نباید اجازه توقف امور و تزلزل مدیران را بدهیم و باید با قاطعیت کار را دنبال کرد و حتما میتوانیم کمبودها و مشکلات را جبران کنیم.
حجت الاسلام رئیسی با تاکید بر اینکه نگاه ما نگاه شهید سلیمانی، امام (ره) و شهدا است، گفت: ما میتوانیم و حتما با ظرفیتها و نیروی انسانی کارامد میتوانیم بسیاری از گرهها را باز و کار را دنبال کنیم.
وی با اشاره به دیدارش با رئیس جمهور کوبا، افزود: ایشان تاکید داشتند که در تعجبم که کشوری با این اندازه از تحریم و تهدید این اندازه پیشرفت داشته است و نگاه دیگران به کشور ما اینگونه است؛ و به مسئولان وزارت خارجه تاکید کردم که برای مسئولان خارجی که وارد کشور میشوند دیدار از پارکهای علم و فناوری مدنظر قرار گیرد تا ببینند چقدر پیشرفت داشتیم و چه میزان افتخار آفریدند؛ بر اساس تعبیر رهبری که فرمودند مانند راهیان نور، راهیان پیشرفت داشته باشید تا ببینند کسانی که باور ندارند کشور علیرغم همه تنگناهای صورت گرفته توسط دشمن ما تا چه اندازه پیشرفت کرده ایم و همچنین رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند که این دولت، دولت کار و فعالیت است و این قراردادها و سندهایی که بین دو کشور امضا شده امیدوارم اجرایی شود و این کلام نورانی ایشان افتخاری برای دولت است که ایشان صفت کار و فعالیت را برای این دولت به کار بردند.
رئیس جمهور ادامه داد: امیدواریم دغدغههای مردم را بتوانیم برطرف و مشکلات را حل کنیم و به طور حتم ما و مجلس همچنان که در کنار هم و با تعامل با یکدیگر تاکنون کار را پیش بردیم پس از این نیز با همکاری یکدیگر کار را دنبال کنیم تا هم خداوند و هم مردم راضی باشند.
حجت الاسلام رئیسی در پایان از رئیس، هیئت رئیسه مجلس و تمامی نمایندگان تشکر و قدردانی کرد.