پخش زنده
امروز: -
با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزاء طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، روز ۵ دسامبر را به عنوان روز جهانی خاک نامید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، اخوان دانشیار رشته علوم وخاک دانشگاه یزد بیان داشت: برای حفظ خاک باید تلاش نماییم، وجود معادن و صنایع غیر اصولی و بدون قید و بند و بدون ضوابط محیط زیستی یکی از بلایای انسانی بر سر خاک است، در این رابطه در استان یزد مانند دیگر استانهای کشورمان رشد و توسعه بدون قید صنایع و یا کشاورزی ضمن تهدید سلامتی جانداران از جمله انسان و برداشت بی رویه آبهای زیر زمینی و سطحی، خاک را در معرض نابودی قرار داده است که از نتایج آن فرونشست زمین و یا شکافهای عمیق در لایه رویی زمین است که آن نتیجه نابودی خاک بوده است،اگر به خوبی از خاک مراقبت می کردیم شاهد خشک شدن یا شور شدن و آلودگی تالابها نبودیم.
وی اظهار داشت:فرسایشهای آبی و بادی یکی از نشانههای نابودی خاک است که اگر به موقع نظارت و پایش میشد شاهد گردو غبارهای همه روزه نبودیم.
اخوان گفت: دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد طرحهای فراوانی از جمله رسالههای دکتری و کارشناسی ارشد را در زمینه منشا گردو غبار و خصوصیات فیزیکی شیمایی و بیولوژیکی آن انجام داده است، آنچه که از نتایج همین پژوهشها به دست آمده است گویای خطرات بیشماری است که برای انسان و سایر موجودات از جمله نباتات و جانوران به دنبال داشته است.
وی بیان کرد: برای مثال وجود عامل بیماری پنوموکونیوز که از دو واژه یونانی پنومو به معنی هوا و شش و کونیز به معنی غبار ریشه گرفته و به معنی غبار ششی است در یزد و سایر شهرها و شهرستانهای استان اثبات شده است. این غبارها با منشا سیلیکونی و یا فلزی عامل اصلی بیماریهای ششی حاد به حساب میآیند که بایست به نحوی جدی کنترل گردد؛ بنابراین تلاش نماییم تا با حفاظت از خاک و محیط خاک، آن را به عاملی برای بیماری یا نشست و نابودی زمین مبدل نسازیم بلکه خاک را برای زندگی بهتر نگهبان باشیم.