پخش زنده
امروز: -
چهارمین نشست از سلسه نشستهای تخصصی کارگروه معماری و شهرسازی خاکی گروه حفاظت ایکوم ایران با محوریت بازخوانی آخرین تجارب انتشارات در حوزه معماری خاکی کشور در مجموعه نیاوران برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما این نشست با حضور رسول وطن دوست رییس گروه حفاظت ایکوم، سید احمد محیط طباطبایی رییس ایکوم، بیژن مقدم مدیر مجموعه نیاوران و جمعی از کارشناسان حوزه معماری و میراث فرهنگی و مولفین و مترجمین کتابهای معرفی شده در نشست، تشکیل شد.
این نشست در دو بخش رونمایی از کتاب "راهنمای حفاظت معماری خشتی" (با تمرکز بر شهر تاریخی یزد) تالیف محسن عباسی هرفته و سیدمحمد امین طباطبایی، معرفی و بازخوانی کتابهای "اجرای طاقهای خشتی" تالیف پویا خزائلی و بهناز مترجم و "معماری خاک" (طراحی و تکنولوژی ساخت ابنیه بر اساس معماری پایدار) نویسنده گرنوت مینکه، ترجمه شهرزاد رمضانی و توضیحات مولفین و مترجم کتابها پیرامون آثارشان و گفتگوی کارشناسان درخصوص این کتابها و معماری خاکی برگزار شد.
محسن عباسی نویسنده کتاب "راهنمای حفاظت معماری خشتی" (با تمرکز بر شهر تاریخی یزد) درخصوص این اثر توضیح داد: کاری که درطول ۶ سال گذشته انجام شده را آغاز مسیری میدانیم که قبل از ما مقدمات آن انجام شده است و با ما ادامه پیدا کرده و در آینده تکمیل خواهد شد.
او با اشاره به مقدمه کتاب اظهار داشت: چه مصالحی مثل خشت میتوان یافت که اینقدر زیاد انعطاف پذیر، دوست دار محیط زیست (مصرف آب شیرین آن بسیار کم است)، عدم تولید نخاله (و به طبیعت برمی گردد) و نجیب باشد؛ و از نظر روانشناسی نیز حس خوبی در انسان ایجاد کند.
او ادامه داد: به جز خشت مصالح دیگری برای فلات مرکزی وجود ندارد و معماری ایران تنها معماری در جهان است که به آن طاقی میتوان گفت؛ از اینرو حفاطت و تداوم این معماری خشتی برای آینده بسیار مهم است.
او خاطر نشان کرد: کتاب حاضر محصول یک پیمایش میدانی، گفتگوی اساتید درخصوص آن و جریان حفاظت در شهر یزد است.
شهرزاد رمضانی مترجم کتاب"معماری خاک" (طراحی و تکنولوژی ساخت ابنیه بر اساس معماری پایدار) نویسنده گرنوت مینکه در بخش دیگری از این نشست اظهار داشت: معماری امروز دنیا و ایران نقطه اتصال بین مردم و زمان است؛ و باید بین جریان معماری (چیزی که در منطقه بر اساس فرهنگ و اقلیم جا افتاده و مردم تکرار میکنند) و اجتماعی و فکری تعامل ایجاد کنیم.
او با بیان اینکه سرعت شدید رشد مردم در زمینه استفاده از ساخت و ساز باعث از بین رفتن معماری ایران شده توضیح داد: در معماری خاک این نکته مطرح است که شاهکار معماری بخاطر "طراحی" بوده یا "احساس خاک" که قضاوت در این زمینه به مخاطب واگذار میشود.
او ضمن ذکر تجربیات خود طی سالهای اخیر درخصوص تحقیق بر روی خاک و ترکیبات آمیخته با آن جهت ساخت بنا گفت: کتاب حاضر از نظر فنی و استفاده از خاک مرجع است و کمک میکند جریان اجتماعی و فکری خود را به هم نزدیک کنیم.
او با بیان اینکه ایران مهد معماری خاکی دنیا است افزود: کتاب در ۱۵ فصل تالیف شده و تاریخچه معماری خاک، تستهای آزمایشگاهی و میدانی، تصاویر نمونههای اجرایی و ... از جمله بخشهای آن است.
بهناز مترجم یکی از مولفین کتاب"اجرای طاقهای خشتی" درخصوص این کتاب اظهار داشت: دلیل شروع تالیف کتاب، آموزشی بود که انجام میدادیم؛ درباره طاقها به سراغ استادکارهای محلی میرفتیم که هیچ قالبی برای اجرای کارها نداشتند و دانش درونی آنها باید منتقل میشد (غالبا با نگاه به دست استاد و کار کنار او طی سالیان)، این آموزش با کلام امکان پذیر نبود و باید تکرار و تمرین انجام میشد.
او ادامه داد: همین امر باعث شد که بیاندیشیم چطور میتوان به خاطر کمبود زمان این دانش را منتقل کرد و موجب رفتن به سمت تالیف کتاب شد. البته این کتاب بخشی از یک پژوهش است و راه حل نهایی و بی نقص نمیباشد.