پخش زنده
امروز: -
در اجرای پویش ملی سلامت، دو بیماری پرفشاری خون و دیابت در همه مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه ها و خانه های بهداشت، به رایگان غربالگری می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ مسئول برنامه پیشگیری و کنترل دیابت و فشارخون مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: افراد بیش از ۱۸ سال میتوانند با در دست داشتن کارت ملی و ناشتا به این مراکز مراجعه کنند.
رامش حسین خانی افزود: اگر کسی آزمایش خون (بررسی قند خون و چربی خون) در ۶ ماه گذشته داده است، آن را همراه داشته باشد و البته، نیاز به ناشتا بودن این افراد نیست.
وی با بیان اینکه اجرای طرح پویش ملی سلامت تا پانزدهم دی ادامه دارد، گفت: شناسایی زودهنگام بیماران مبتلا به فشار خون و دیابت، ارتقای سواد سلامت و کاهش عوارض ناشی از این دو بیماری، اهداف اصلی اجرای این پویش ملی است.
مسئول برنامه پیشگیری و کنترل دیابت و فشارخون مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: پیش بینی میشود ۷۰ درصد جمعیتِ بیش از ۱۸ سال استان اصفهان، یعنی بیش از سه میلیون نفر، در اجرای این پویش، از نظر ابتلا به این دو بیماری، ارزیابی و آزمایش شوند.
به گفته مدیر مرکز بهداشت شماره یک اصفهان، بیماریهای غیر واگیر، اعم از بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، فشارخون و سرطان ها، علت حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد مرگ و میر جامعه است.
علی وحدتی افزود: دو عامل تغذیه نامناسب و کم تحرکی مهمترین عواملی است که بر روی بیماریهای غیرواگیر تأثیر دارد.
دکتر منصور سیاوش، فوق تخصص غدد و متابولیسم با بیان اینکه افراد پیش دیابت (پره دیابت، یک قدم قبل از دیابت) باید یک بار در سال غربالگری شوند، افزود: این افراد هم برای پیشگیری از ابتلا، باید حداقل، وزن خود را هفت درصد کاهش دهند، ۱۵۰ دقیقه پیاده روی در هفته داشته باشند و علاوه بر مدیریت استرس و ترک سیگار، چربی و فشار خون خود را هم کنترل کنند.
به گفته پژوهشگران، تأثیرگذارترین عامل ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و مرگ ناشی از آن، بالا بودن فشارخون است. همچنین، افراد دیابتی، ۲ تا ۴ برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی هستند و ۱۷ برابِر افراد طبیعی به بیماریهای کلیوی مبتلا میشوند.
شیوع دیابت در ایران در سالهای اخیر، ۳۰ درصد افزایش یافته است و هفت میلیون نفر به آن مبتلا هستند.
در جمعیت بیش از ۶۰ سال کشور، از هر سه نفر، دو نفر و در جمعیت بیش از ۲۵ سال، بیش از ۱۴ درصد افراد به دیابت مبتلا هستند.
همچنین طبق اعلام مرکز بهداشت استان اصفهان، بر اساس آمارها، از هر سه نفر یک نفر مبتلا به بیماری پرفشاری خون (قاتل خاموش) میشود و امروز، بیش از ۳۳ درصد از جمعیت مردم استان به این بیماری مبتلا هستند و بیش از یک سوم آنها نیز از بیماری خود بی اطلاعند.
سن بالا، چاقی، کم تحرکی و افزایش وزن، مصرف سیگار و الکل، مصرف غذاهای پر نمک، استرس و نداشتن آرامش روانی، از عمده علل زمینه سازِ فشارخون است که البته، به جز سن، بقیه موارد قابل پیشگیری است.
فعالیت و ورزش در همه سنین، نقش موثری در پیشگیری از فشارخون دارد و نیاز است که افراد، پنج روز در هفته، روزی ۲۰ دقیقه پیاده رویِ سریع یا سه روز در هفته فعالیت ورزشی منظم داشته باشند.