پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: اقتدار و توانمندی مقاومت در حدود پنجاه روز عملیات طوفان الاقصی به گونهای عمل کرد که چهارمین ارتش دنیا که دراختیار رژیم صهیونیستی و مورد حمایت همه جانبه کشورهای غربی به ویژه امریکا هم بود، مجبور شد اراده فلسطینیها را بپذیرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل غرب آسیا در برنامه جهان امروز درباره جزئیات آتش بس، تمدید، ایهام گفتگو کرد.
سؤال: سؤال اول این است که هر دو طرف با چه عینکی به تمدید آتش بس که ساعاتی پیش اتفاق افتاد نگاه میکنند، در واقع چه نیازی را از آنها مرتفع میکند؟
صدرالحسینی: همانطور که گفتید، یک اتفاق بسیار بزرگ دارد میافتد. قبل از اینکه به جزئیات آن بپردازیم باید عرض کنم که، صلابت، اقتدار و توانمندی مقاومت به گونهای در طول نزدیک به پنجاه روز عملیات طوفان الاقصی عمل کرد که چهارمین ارتش دنیا که دراختیار رژیم صهیونیستی بود و مورد حمایت همه جانبه کشورهای غربی به ویژه امریکا هم واقع شده بود، مجبور شد که اراده فلسطینیها را بپذیرد. اراده فلسطینیها بر اراده رژیم صهیونیستی مستولی شد، در واقع رژیم صهیونیستی همه اقداماتی که در طول سه روز گذشته که، چون فردا آخرین روز آتش بس است و از این به بعد را خواهد پذیرفت، نشان دهنده یک شکست بسیار بزرگ است. این نشان دهنده این است که هر یک نفر از زندانیان بی گناه فلسطینی که از فلسطین آزاد میشوند، سه نفر از اسرایی که در این عملیات پیروزمندانه به اسارت درآمده بودند، آزاد خواهند شد که البته از افراد به قول معروف زیر ۱۹ سال و بانوان آغاز شد و دوتابعیتیها و همچنان ادامه خواهد داشت. درحقیقت بی گناهانی که در زندانهای فلسطینی بودند و البته تعدادشان خیلی زیادتر از آن چیزی است که در این مبادله اولیه عوض خواهد شد، تبادل صورت خواهد گرفت، آرام آرام آزاد خواهند شد و این یکی از خواستههای اصلی مقاومت فلسطین بود و شاید یکی از اولویتهای اصلی این عملیات. درحقیقت این هم بخش دیگر از پیروزیهایی است که در عملیات طوفان الاقصی به دست آمده است. من باید تشکر کنم از دقت نظری که سرکار عالی داشتید در ارتباط با بیان زندانیان فلسطینی، چون وقتی که صحبت از اسرا است، یک تعریف حقوقی دارد، تعریف حقوقی آن این است که اسیر و اسرا در جنگ به طرف مقابل به گونهای یا پناه میبرند و یا آنها دستگیر میشوند. اما هیچکدام از کسانی که در این تبادل از جانب فلسطینیها آزاد شدند، اسیر نبودند، بلکه زندانیانی بودند که در منازل خودشان در طول ایام گذشته درحال زندگی بودند و به دست رژیم صهیونیستی آنها به زندانهای مخوفی افتاده بودند که شاید زبان قاصر باشد از شرایط نگهداری این زندانیان و این من عرض کنم، چون اهمیت قابل توجهی دارد، اینکه حجم و وسعت زندان به گونهای است که هیچکدام از زندانیها نمیتوانند پاهای خود را دراز کنند در زمانی که در زندانهای رژیم صهیونیستی هستند.
سؤال: الان تبادل زندانیان چهارمین مرحله است و همزمان با صحبتهای شما به صورت زنده از قاب شبکه خبر تبادل زندانیان درحال پخش است. شرایط زندانهای رژیم صهیونیستی را میفرمودید.
صدرالحسینی: بله بسیار بسیار اسفبار است، همزمان تعداد کثیری از زندانیان که در یک قفس زندگی میکنند، امکان نشستن و دراز کردن پاهای خود را ندارند، اگر قرار بر این باشد که استراحتی کنند باید بعضی از زندانیها سرپا بایستند تا زندانیان دیگر بتوانند پاهای خود را دراز کنند. از جهت آلودگیهایی که آنجا توسط زندان بانها ایجاد میشود، نبود تهویه و نور لازم، شرایط بسیار اسفباری در زندانها است که به نظر من میآید در بعضی از این گفتههای زندانیان فلسطینی که آزاد شده اند، بخشهایی از این جنایات رژیم صهیونیستی در زندانها هم بیان شود.
سؤال: یعنی ما شاهد یک روایتهایی خواهیم بود؟
صدرالحسینی: بله و این روایتها روایتهای واقعی است که میتواند به سبوعیت رژیم صهیونیستی برای آشنایی به سبوعیت و جنایات رژیم صهیونیستی کمک کند. قبل از اینکه خدمت شما برسم، یکی از مترجمین محترم صداوسیما گفتند داریم تلاش میکنیم که با یکی از آزادشدگان از این زندانها مصاحبه کنیم، با هم گفتگویی داشتیم که بیشتر این گفتگو حول چه محوری باشد که شاید بتواند این بانوی آزاد شده از جنایاتی که رژیم صهیونیستی انجام میدهد، مقداری مردم ایران و افکار عمومی را آشنا کند.
سؤال: اشاره کردید به اینکه حماس یکی از اهدافش از عملیات طوفان الاقصی این بود که زندانیانی که در دست رژیم صهیونیستی دارد و سالها آنجا بودند، آزاد کند و اگر الان نگاهی دارد به تمدید آتش بس که مرحله به مرحله این زندانیها آزاد شوند، دارد به هدفش میرسد. رژیم صهیونیستی چه نگاهی به این تمدید آتش بس دارد که الان دو روز دیگر به آن اضافه شده است؟
صدرالحسینی: قطعاً آزادی اسرای زندانی در زندانهای فلسطین جزء اولویتها بود البته طوفان الاقصی اولویتهای بسیار بزرگ تری ازجمله هویت بخشی به فلسطین، ازجمله جلوگیری از فراموشی نام فلسطین و آرمان فلسطین را هم داشت که شاید در برنامههای گذشته در ابتدای عملیات طوفان الاقصی بنده و دیگر کارشناسان در این رابطه صحبت کرده باشیم. اما این نکته را باید عرض کنم که رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد یک شرایط آرام و فرصتی است که در داخل سرزمینهای اشغالی بتواند یک مقدار آرامش افکار عمومی ایجاد کند به وسیله همین آتش بس ها، چون تاب آوری مردم ساکن در سرزمینهای اشغالی، بسیار بسیار کم بود، یعنی واقعیت این بود که بخش قابل توجهی از فشاری که افکار عمومی به ویژه خانواده کشته شدگان و مفقودان به رژیم صهیونیستی آورده اند، او را مجبور کرد خلاف میل خودش، ممکن است که بگویید به دنبال چه هدفی بود، به دنبال این بود که بتواند در عملیات زمینی بخشی از سرزمین دراختیار فلسطینیها را دراختیار داشته باشد، بخشی از غزه را دراختیار داشته باشد، در شمال غزه، چون مجموعه عملیات در شمال متمرکز بود تا بتواند در مرحله بعدی جنگ که الان به آن رسیده ایم، یک دستاوردی داشته باشد و بتواند پشت میز مذاکره، مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم مثل الان، مطلبی، موضوعی و دستاوردی را داشته باشد، ولی فشارهای داخلی، ریزش نیروهای نظامی، ناتوانی در مقابل مقاومت و پشتیبانی بسیار مهم و بسیار مقتدرانه و ماندگار در تاریخ توسط مردم غزه از مقاومت صورت گرفت و به همین دلیل هرچقدر بمبارانها اضافه میشد، تا صد سورتی پرواز در روز انجام میشد، اما مقاومت مردم غزه افزایش پیدا میکرد و صحنههای بدیعی را مردم دیدند. من میخواهم به بخشی از این صحنهها اگر اجازه بفرمایید اشاره کنم و آن این بود که مادری سه فرزند و کودک عزیز دل خودش را کفن پوش در مقابل داشت و او فریاد میزد که اینها را به خدا هدیه کردم، به فلسطین و آرمان فلسطین و به مقاومت هدیه کرده ام. ما رجزخوانیهایی را از نوجوانان، از بانوان در سنین مختلف مشاهده میکردیم که درکنار خانههای خراب خودشان، رجزخوانی میکردند و میگفتند که ما مقاومت میکنیم و ما بر رژیم صهیونیستی پیروز خواهیم بود. این روحیه قطعاً میتوانست روحیه مضاعفی را برای مقاومت که در خطوط مقدم درحال جدال با رژیم صهیونیستی تا بُن دندان مسلح و مورد حمایت ناتو بودند قرار بگیرد و این اتفاق افتاد که همراهی مردم غزه، حمایت مردم غزه، عدم پوچ با میل خودشان، باعث شد که رزمندگان مقاومت هم این چنین صحنههای بدیعی را در حوزه دفاع از آرمانهای فلسطین ایجاد کند و شرایط داخلی رژیم را هم که بخشی اش را عرض کردم، رژیم مجبور شد که این آتش بس را بپذیرد و شکست را کاملاً قبول کند و هرچقدر هم که از این به بعد، حالا پیش بینیهایی که ما میکنیم، احتمال افزایش روزهای آتش بس، افزایش پیدا خواهد کرد به همین دلیل است که دیگر نمیتواند ارتش منسجمی را برای حمله به مقاومت و برای رسیدن به اهداف نظامی خودش جفت و جور کند. بله ممکن است از لحاظ هوایی رژیم صهیونیستی با حمایتهایی که صورت میگیرد بسیار دست بالایی دارد و ممکن این اتفاق بیفتد، اما در حوزه زمینی هیچ دستاوری پیدا نکرد و نخواهد کرد.
سؤال: ما صحبت کردیم درباره اینکه هدف رژیم صهیونیستی از تمدید آتش بس چه بود و هدف حماس چه بود. الان میخواهیم سراغ هدف امریکا، همزمان اشاره کنم که چهارمین مرحله از بازگشت زندانیان فلسطینی به آغوش خانواده را زنده از شبکه خبر در قاب جهان امروز، مشاهده میکنید. برویم سراغ هدف امریکا که حدود پنجاه روز تحت فشار افکار عمومی جهان و افکار عمومی خودش بود برای اینکه آتش بس را حمایت کند در شورای امنیت، در سازمان ملل، انجام نداد. اما الان دارد صحبت از حمایت از آتش بس میکند، چرا الان، امریکا از تمدید آتش بس به دنبال چه است؟
صدرالحسینی: همانطور که فرمودید در روزهای نخست، ضمن ابراز آمادگی کامل مقاومت فلسطین برای ایجاد آتش بس، قطعنامه سازمان ملل را یعنی شورای امنیت سازمان ملل را امریکا و انگیس هر دو وتو کردند و همانطور که اشاره کردید، این نشان دهنده این بود که امریکاییها میخواستند با تمام قد و همه امکانات از رژیم صهیونیستی حمایت کنند تا شاید بتوانند آن ضربات جبران ناپذیر و ترمیم ناپذیری که رژیم در حوزههای مختلف نظامی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی با آن روبرو بود را جبران کنند، اما چرا الان این را میپذیرند، باید به صراحت عرض کنم که آنچه امریکاییها در رسانههای خودشان و به صورت تریبون وار مطرح میکنند، آن چیزی نیست که در دل آنها است و آن چیزی نیست که آنها در پس پرده دارند، یعنی امریکاییها در شرایطی هستند که آقای بایدن باید خودش را صلح طلب و جزء کسانی است که بالاخره جزء کاندیدهای عضو دموکرات است و دائماً دارد پالسها و علائمی را که در حوزه انتخابات امریکا میآید مراقبت میکنند و به او خبر میدهند. اما این واقعیت را باید بدانیم که امریکاییها جزء کسانی بودند که تا لحظه آخر هم معتقد به این مسئله بودند که باید عملیات نظامی با شدیدترین وضعیت ادامه پیدا کند و نتانیاهو و ارتش رژیم صهیونیستی یک دستاوردی بر روی زمین داشته باشد؛ بنابراین، چون به آن اهداف دست پیدا نکرده اند، با ویترین صلح طلبی، حقوق بشر و آتش بس دارند یک چهره جدیدی از خودشان نشان میدهند که شاید بتوانند آن اقدامات پنجاه روز گذشته را به گونهای جبران کنند.
سؤال: پس هم رژیم صهیونیستی و هم امریکا به عنوان اصلیترین حامی، مجبور شدند به اینجا برسند وگرنه تمایلی نداشتند، برنامه اش را نداشتند و تا حد زیادی هم فشار افکار عمومی جهان آنها را به این سمت برد.
صدرالحسینی: آنها واقعاً مجبور شدند چراکه در طول ایام چهل و هفت روز پر شدت جنگ برعلیه مردم غزه، پلهای هوایی که از اروپا، از مراکز نگهداری تسلیحات و سلاح امریکاییها بود، به سمت رژیم صهیونیستی لحظهای قطع نشد. تعداد کشتیهایی که کنار سواحل رژیم صهیونیستی پهلو گرفتند و تسلیحات مورد نیاز و امکانات مورد نیاز ارتش را تأمین کردند بر هیچکس پوشیده نیست؛ بنابراین میخواهم این نکته را عرض کنم که واقعاً امریکاییها و رژیم صهیونیستی در این رابطه یک شکست خوردند و با توجه به تجربیاتی که در گذشته وجود دارد، مطمئن باشید وقتی که این آتش بسها یک مقدار طولانیتر شد یک اتفاقی خواهد افتاد که از هم اکنون هم این اتفاق درحال رشد در سرزمینهای اشغالی است و آن انتخاب کمیتهای برای بررسی علل و عوامل این شکست است. ما وینوگراد را در بعد از جنگ سی و سه روزه فراموش نمیکنیم و درحقیقت حتماً این اتفاق خواهد افتاد که یک گروه بررسی از همه جزئیات به صورت دقیق نمونه برداری میکنند و بررسی خواهند کرد که علت این شکست، علت این غافلگیری، علت این ترمیم ناپذیری در حوزههای حیاتی رژیم صهیونیستی چه خواهد بود؛ بنابراین همانطور که اشاره کردید، در جمع بندی خودتان، امریکاییها اصلاً به صلح موافق نبودند، تمام تلاش آنها بر ادامه جنگ و به دست آوردن یک زمینه برای مراحل بعدی بودند.
سؤال: درباره بحث آتش بس و اینکه نهایت آن چه میشود، تا کجا تمدید آتش بس موقت را خواهیم داشت، دبیرکل سازمان ملل خواستار تبدیل آتش بس موقت در غزه به آتش بس دائم شده است. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای به نقل از گوترش از حمایت این سازمان از ادامه گفتگوها برای تمدید آتش بس خبر داده است. استفان دوجاریک که اعلام کرده است که فاجعه انسانی در غزه روز به روز بدتر میشود و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه برای تأمین نیازهای یک میلیون و ۷۰۰ هزار آواره کافی نیست. در چهارمین روز از برقراری آتش بس در نوار غزه آژانس امداد و کاریابی برای آوارگان فلسطینی، اوضاع انسانی در نوار غزه به ویژه در شمال این منطقه را دشوار دانسته است. سخنگوی آنروبا گفته است ارتش رژیم صهیونیستی به دقت کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه را تفتیش میکند و تاکنون اجازه نداده است سوخت به شمال نوار غزه برسد.
آقای صدرالحسینی میخواهم یک نقل قول از آقای اسامه حمدان نماینده حماس در لبنان را بیان کنم که گفته است اگر در بررسیها به این برسیم که اسیر بیشتری در دست ماست، احتمال تمدید آتش بس هست، سؤال من این است که آیا حماس نمیداند چند تا اسیر صهیونیست دارد و پیام این صحبت آقای حمدان چه است؟
صدرالحسینی: همه گروهها و جریانات مقاومت در این عملیات طوفان الاقصی حضور داشتند؛ بنابراین منحصر کردن به حماس بعنوان فرمانده عملیات و به عنوان شروع کننده عملیات طوفان الاقصی درست است، اما اینکه همه اقدامات در طول پنجاه روز گذشته به دست حماس بوده است، خود او هم میگوید همه گروهها و جریانات و من جمله جنبش جهاد اسلامی هم همراهی از همان دقایق اول را با جنبش حماس داشته است.
سؤال: آقای ابوشریف، نماینده جهاد اسلامی که در تهران صحبت میکردند، گفتند که یک اتاق فکر مشترک بین همه نیروهای مقاومت فلسطین وجود دارد.
صدرالحسینی: این را شاید مترجم این را بیان کرده است که اتاق فکر، باید بگویم که یک اتاق عملیات مشترک، اتاق فکر قبل از تشکیل اتاق مشترک عملیاتی معمولاً وجود دارد، یعنی درحقیقت در اتاق عملیات مشترک، نمایندگان همه جریانهای مقاومت حضور داشتند و مجموعه عملیات را در طول چهل و هفت روز گذشته قبل از آتش بس هدایت میکردند و هر کدام نقاط مختلف و مأموریتهای مختلف را در محیطهای جغرافیایی خودشان داشتند. اما این نکتهای که جناب عالی اشاره فرمودید در قالب سؤال خودتان، اینکه گروهها و جریانات دیگری هم در این عملیات و در حضور در سرزمینهای اشغالی بودند و آنها هم اسرایی دراختیار دارند؛ بنابراین این یک نکته مهم است باید دقت شود، یک راهبرد یا استراتژی وجود دارد به نام راهبرد یا استراتژی ابهام؛ بنابراین قطعاً آقای اسامه حمدان نباید براساس راهبردهای کلان عملیات طوفان الاقصی، تعداد اسرا را بیان کند؛ بنابراین حتماً و حتماً تعداد اسرا برای جریان مقاومت کاملاً روشن است، اما نباید در این مبادله و گفتگو و پشت میز مذاکره دست خود را باز کند؛ بنابراین این را من خدمت شما عرض کنم که قطعاً مقاومت بعد از سالیان سال تجربه موفق در مقابل مقاومت، در مقابل رژیم صهیونیستی این تجربه را پیدا کرده است که اولاً با حساب و کتاب دقیق صحبت کند و دوماً همه اسرای مهم و با اهمیت را در روزها و هفتههای اول آزاد نکند و برای شروط بعدی که احتمالاً زمینه این شروط کنونی خواهد شد، اسرای دندان گیر و به قول ادبیات فارسی ما و مهم را قطعاً آنها نگهداری خواهند کرد و برای آزاد کردن آنها شروط مهمتر از این شروط کنونی را ارائه خواهند کرد.
سؤال: اینجا یک سؤالی پیش میآید، فرض بگیریم که مرحله به مرحله این آتش بس تمدید شود و همه اش تعداد اسرا و زندانیهایی که آزاد میشوند، بیشتر شود، بیست روز سی روز ادامه پیدا کند، بالاخره اینها تمام میشوند، صهیونیستهایی که اسیرند. آیا بعد از آن رژیم اشغالگر به نظر شما درگیری را از سر میگیرد و به جنایتهای خودش ادامه میدهد و میتوانیم بگوییم که دیگر حماس برگ برنده در دست خودش ندارد؟
صدرالحسینی: سؤال من این است که آیا در زمان شروع عملیات طوفان الاقصی و اقداماتی که انجام داد، آیا دست مقاومت خالی بود، آن طراحی بسیار بسیار هوشمندانهای که مقاومت انجام داد و توانست امروز به گونهای باشد که همه دنیا به پیروزی او اقرار دارند، قطعاً مقاومت برای بعد از این قضایا هم حساب دقیقی را کرده است و قرار نیست که به میزان بعد از ۱۵۰ نفری که مقاومت گفته است از زندانیان ما باید آزاد شوند، این مسئله تداوم داشته باشد. همانطور که من در پاسخ سؤال قبلی شما عرض کردم، ممکن است شروط جدیدی را در مقابل آزادی بعضی از فرماندهها و مسئولین رده بالای رژیم صهیونیستی ارائه کند که مشخص نیست که رژیم بپذیرد یا نپذیرد؛ بنابراین هیچگاه مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی دست خودش را تهی نخواهد کرد.
سؤال: با توجه به این تهی نبودن دست، شما پیش بینی میکنید که ما همچنان تمدید آتش بس را داشته باشیم؟
صدرالحسینی: پیش بینی من این است که در سه مرحله آتش بس تداوم خواهد داشت که از فردا این تداوم را شما در خبر این را اعلام کردید. احتمال میدهم که سه مرتبه این تمدید آتش بس صورت بگیرد و بعداً یک شرایط نه جنگ و نه صلح و یک آتش بس اعلام نشده به وجود بیاید و دقیقاً پاسخ سؤال قبلی شما هم در همین جا است که در آن مرحله است که مقاومت میتواند با داشتههایی که دارد در صورتی که مقامات ارشد مقاومت نسبت به ادامه مبادله و یا شروط جدید بخواهند ورود کنند در آن مرحله این اتفاق خواهد افتاد؛ بنابراین این را عرض کنم که حتماً و حتماً دست مقاومت در مقابل رژیم خالی نخواهد بود، ولی به سه مرحلهای که من عرض کردم احتمال تمدید این آتش بس است و بعداً یک شرایطی به وجود میآید که نه رژیم میتواند اقدام ویژهای برعلیه مردم غزه داشته باشد و نه مقاومت دستش خالی است برای گفتگو، مبادله و اعلام شروط جدید.
سؤال: زمانی که در درگیری آغاز شد، حدود پنجاه روز قبل، مرتب و پرتکرار، هم از زبان مقامات رژیم صهیونیستی و هم از زبان مقامات امریکایی میشنیدیم که حماس باید از بین برود یا مقاومت فلسطینی باید از بین برود. الان کلید واژههایی که شنیده میشود این است که تشکیلات خودگردان جدید یا آینده سیاسی جدید را خود رئیس جمهور امریکا به طور ویژه جو بایدن در مورد آن صحبت میکند. این تغییر ادبیات به چه معنا است و به نظر شما منظورشان از تشکیلات خودگردان جدید دقیقاً چه است؟
صدرالحسینی: این یک نگاه آینده پژوهانه لازم است که من چند پاراگرافی در مورد آن توضیح خواهم داد. در مقابل اینگونه طرحها باید سؤال کرد که آینده حاکمیت در رژیم صهیونیستی چگونه خواهد شد، وضعیت غزه، حاکمیت غزه، وضعیت مقاومت در غزه، کاملاً روشن است، هیچ ابهامی در آن وجود ندارد؛ بنابراین هیچکس به غیر از مردم مقاوم غزه و مردم رنج دیده فلسطین و جریانهای مقاومت هیچکس دیگر در ارتباط با حاکمیت آینده غزه اجازه گفتگو و صحبت ندارد. ممکن است طرحهایی بر روی کاغذ، پشت تریبونهای سیاسیون وجود داشته باشد، ولی همانگونه که تاکنون این میدان بود که شرایط را توانست مدیریت کند و اراده مردم فلسطین را بر رژیم صهیونیستی و امریکاییها تحمیل کند، برای موضوع حاکمیت هم شما مطمئن باشید هیچکس غیر از مردم غزه و مقاومت نمیتواند اظهارنظری اجرایی را داشته باشد.
سؤال: یعنی اگر هم باشد مردم غزه و مقاومت فلسطین زیر بار نمیروند.
صدرالحسینی: اصلاً آنجا جایگاهی نخواهند داشت که بتوانند در این رابطه بجز استفاده از تریبونها و رسانههای خودشان حرفشان را بزنند. هر کسی هر کجا آزاد است و میتواند حرفی را بزند. قاطعانه عرض کنم طرحهایی که برای اداره بین المللی غزه، طرحهایی که در ارتباط با اداره غزه توسط مصر، توسط کشورهای عربی، توسط سازش کاران فلسطینی، ابومازن و آن جریان سازش بخواهد اداره، اصلاً جرأت این را ندارند که ورودی به مسئله عملی در غزه داشته باشند؛ بنابراین قدرت و اقتدار مقاومت کاملاً تثبیت شده و بدون هیچگونه تعارفی مقاومت به هیچ جریانی اجازه دخالت در اداره و حاکمیت آینده غزه را نخواهد داد.