پخش زنده
امروز: -
فناوران یک شرکت شرکت دانشبنیان با توسعه فناوری ساخت جداسازهای باتریهای لیتیوم سازگار با محیط زیست، زمینه را برای ارتقای این محصولات و کاهش حوادث ناشی از افزایش دمای باتریها را فراهم کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، به گفته امید جوادی، مدیر این شرکت دانشبنیان درباره محصول تولید و توسعه یافته به کمک فناوری نانو، جداساز یا سپراتور، یکی از چهار جزء اصلی باتری محسوب میشود که در واقع یک لایه یا فیلم غشای پلیمری است و بین الکترود مثبت و منفی باتری قرار میگیرد. این بخش دو نقش اصلی ایفا میکند که یکی تضمین ایمنی باتری و دیگری، ارتقای عملکرد و مقاومت داخلی باتری است.
وی افزود: الکترونها در حین فرایند شارژ و دشارژ یونهای لیتیوم از میان تخلخلهای سپراتور عبور میکنند؛ بنابراین جنس سپراتور روی عملکرد، طول عمر و مقاومت داخلی باتری تاثیر گذار است. باتری لیتیوم-یون امروزه عملکردهای متنوع و بازار بسیار بزرگی دارد از جمله خودروهای الکتریکی، موتور، دوچرخه، اسکروترهای برقی، منابع ذخیره انرژی، وسایل الکترونیکی همراه و هوافضا مورد استفاده قرار میگیرند.
جوادی با اشاره به ضرورت توسعه فناوری ذخیرهسازهای انرژی با توجه به پیشرفتهای فناورانه در دنیا افزود: فوریه ۲۰۱۸ کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی ایالت متحده درباره باتریهای با چگالی انرژی بالا، بیش از ۲۵ هزار حادثه داغ شدن و آتش سوزی بیش از ۴۰۰ نوع از محصولات مصرفی باتری لیتیومی را گزارش کرد که طی یک دوره پنج ساله رخ داده است.
با افزایش استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی این حوادث افزایش مییابد. این تیم برای رفع مشکل ایمنی این نوع باتریها سپراتوری با پایداری حرارتی ۲۰۰ و پارامترهای عملکردی عالی تولید کرده که میتواند ایمنی آنها را متحول کند.
این فعال حوزه فناوری با اشاره به مزیتهای این محصول فناور و نقش آن در ارتقای صنعت باتری ادامه داد: جداسازهای نانوگارد به گونهای طراحی شده که با کاهش تعداد لایههای هسته سلول، سرعت فرآیند مونتاژ سلولهای باتری را افزایش میدهد.
جوادی بیان کرد: دمای خشک کردن هسته باتری با سپراتور نانوگارد قبل از تزریق الکترولیت میتواند بالا باشد و زمان خشک کردن را کاهش دهد.
همچنین سرعت جذب الکترولیت این جداساز، بالاست که زمان آماده سازی سلول باتری را کاهش میدهد. همه اینها منجر به کاهش هزینه تولید و افزایش سرعت تولید سلول باتری خواهد شد.
مدیر این شرکت با اشاره به مزایای رقابتی جداساز سازگار با محیط زیست ساخت داخل عنوان کرد: از مهمترین ویژگیهای جداساز ساخت داخل میتوان به کاهش هزینه تولید سل، افزایش طول عمر، ایمنی و بهبود عملکرد باتری اشاره کرد.
وی با تاکید بر اهمیت بالای توسعه زیرساختهای لازم برای ساخت باتری لیتیومی با ایمنی و کارایی عملکردی بالا توضیح داد: دنیا در حال حرکت از سوختهای فسیلی به سمت انرژیهای پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی است و قلب تپنده این حرکت، باتری و به طور ویژه باتریهای لیتیوم-یون به شمار میرود.
بدون باتری در واقع استفاده از این انرژیهای پاک غیر ممکن بوده و امروزه تمام کشورهای جهان به دنبال استقلال در داشتن فناوری، تولید و زنجیره تامین این نوع باتریها هستند و سرمایه گذاریهای بسیار کلانی در این حوزه انجام میدهند.
وی با اشاره به ساخت سپراتور باتری لیتیومی برای نخستین بار در کشور افزود: در حال حاضر فقط یک تولید کننده باتریهای لیتیوم یون در داخل کشور وجود که سپراتور خود را از چین تامین میکند و برآورد شده این خرید سالانه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار ارزبری دارد، اما کارخانههای بسیار بزرگتر و بیشتری در حال ساخت است که در آینده نزدیک چندین میلیون دلار ارز بری خواهد داشت.
جوادی با اشاره به ظرفیت ساخت سالانه ۳۰۰ هزار مترمربع سپراتور باتری لیتیومی عنوان کرد: تیم پنج نفره متخصصان این شرکت، در تلاش برای ورود این محصول از خط پایلوت به تولید صنعتی هستند و در آینده نزدیک احتمالاً ۳۰ تا ۵۰ میلیون مترمربع در سال به ظرفیت تولید این محصول افزوده خواهد شد.
وی با اشاره به بازار جهانی ۷ میلیارد دلاری صنعتی باتری در جهان گفت: سپراتور ساخته شده توسط متخصصان این شرکت دانشبنیان، دارای فناوری پیشرفتهتر و عملکردی بالاتر نسبت به نمونههای مشابه بوده و از ظرفیت کسب بازارهای داخلی میتواند به بازار کشورهای بینالمللی ورود کرده و زمینه ارزآوری قابل توجهی را به دنبال داشته باشد.
وی درباره پایداری و کارایی این محصول گفت: نمونه سپراتور ساخت داخل با توجه به آزمایشات و آنالیزهای صورت گرفته دارای پایداری حرارتی حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد بوده و در مقایسه با نمونههای موجود در بازار با پایداری حرارتی حدود ۱۰۰ درجه برتری دارد.افزایش دو برابری طول عمر باتری و بهبود عملکرد از دیگر مزایای این محصول نسبت به نمونههای دیگر است.