پخش زنده
امروز: -
محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اثر بخشی چند گیاه دارویی بر کنترل قند خون دست یافتند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرح پژوهشی به اثر بخشی گیاهان شنبلیله، قره قاط، کاسنی، بابونه بر کنترل گلوکز خون در بیماران دیابتی نوع دوم دست یافتند.
عضو هیئت علمی دانشکده دارو سازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مطالعه بالینی و کنترل دارونما در زمینه بررسی اثر مخلوط عصاره هیدروالکلی شنبلیله، قره قاط، کاسنی، بابونه و گزنه بر کنترل گلوکزخون در بیماران دیابتی نوع دو در دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی و با همکاری پژوهشکده گیاهان دارویی البرز و دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان اجرا شد.
دکتر ژیلا طاهر زاده هدف از این مطالعه را بررسی ایمنی مصرف و آثار کاهندگی قند خون مخلوط گیاهان اعلام شده به عنوان درمان مکمل با متفورمین در بیماران دیابتی با قند خون کنترل نشده عنوان کرد و افزود: در این مطالعه، مخلوط عصاره هیدروالکلی شنبلیله، قره قاط، کاسنی، بابونه و گزنه در کپسول ۵۰۰ میلیگرمی و دارونما به طور مشابه در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج البرز فرموله و در بستهبندی ۶۰ عددی با ظاهر مشابه با کد A یا B تهیه شد.
وی در خصوص نتایج به دست آمده از انجام این طرح تحقیقاتی هم گفت: با وارد شدن ۸۶ بیمار داوطلب مراجعه کننده به کلینیک دیابت مشهد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل، نتایج نشان داد که مصرف کپسول گیاهی میتواند بهبود قند خون و کاهش سطح کلسترول و LDL و افزایش سطح HDL را به همراه داشته باشد؛ همچنین، هیچ عوارض جانبی جدی در طی مطالعه مشاهده نشد.
دانشیار گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: به نظر میرسد که تجویز ترکیب گیاهان دارویی به بیماران دیابتی نوع دو میتواند به عنوان درمان مکمل برای این بیماران مورد توجه قرار گیرد ونباید جای درمان اصلی را بگیرند.
دکتر ژیلا طاهر زاده گفت: با توجه به سبک زندگی امروزی و کاهش فعالیت بدنی و رژیم غذایی نامناسب نرخ ابتلا به دیابت نوع دو بخصوص در کشورهای کم در آمد یا با درآمد متوسط در حال افزایش است و در کشور ما نیز بر اساس آمار انجمن دیابت ایران، بیش از ۱۲ درصد از جمعیت بالای ۲۵ سال مبتلا به دیابت هستند و حدود ۱۸ درصد از جمعیت بزرگسال در شرایط پیش دیابتی و در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند.
وی افزود: کنترل نکردن دیابت میتواند عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، بیماریهای قلبی -عروقی، سکته مغزی باشد و با وجود داروهای شیمیایی متعدد با مکانیسمهای متفاوت در درمان بیماری دیابت هنوز هم درمانها در دستیابی به هدف درمانی به طور کامل موفق نبوده است
دانشیار گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به محبوب بودن استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماریهای مختلف در کشور گفت: دسترسی به منابع متعدد گیاهان داروبی در ایران، مقبول بودن برای بیشتر بیماران و محدود نبودن تولید یا واردات مواد اولیه، محققان را بر آن داشت تا برای دستیابی به منبع دارویی گیاهی به عنوان درمان مکمل در کنترل دیابت و پیچیدگیهای همراه آن مانند دیس لیپیدمی اقدام کنند.
خانم دکتر طاهر زاده افزود: با توجه به اهمیت کنترل بیماری دیابت نوع دو و دسترسی به ثروت غنی از گیاهان دارویی در ایران اهمیت این موضوع مورد توجه محققان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت و تیم پژوهشی در این طرح تحقیقاتی به بررسی آثار کاهنده قند خون پرداخت که نتایج آن در مجله Phytotherapy research در دسترس است.
دو نوع کلسترول در بدن وجود دارد که لیپوپروتئین با چگالی بالا، کلسترول خوب و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد نامیده میشوند. HDL به عنوان کلسترول خوب شناخته میشود، زیرا حامل لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL)، تری گلیسیریدها و چربیهای مضر است.
بیشتر بدانیم:
موفقیت محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تولید ترکیبات طبیعی