پخش زنده
امروز: -
تغذیه مناسب یکی از راهکار های مقابله با آلودگی هوا است و یک راهکار مهم در مسیر کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا به شمار می آید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، طبق آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، سالانه هفت میلیون انسان جان خود را بر اثر آلودگی هوا از دست می دهند.
تغذیه مناسب یکی از راهکار های مقابله با آلودگی هوا است و یک راهکار مهم در مسیر کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا به شمار می آید.
اما مصرف بعضی مواد غذایی در این روزهای آلوده میتواند اثر آلودگی هوا را کاهش دهد.
با این نکته مهم در ذهن با ما همراه باشید تا تغذیه مناسب در روزهای آلوده هوا را باهم مرور کنیم به طور کلی می توانید با استفاده از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، خود را در برابر عوامل تهدید آمیز محیط، محافظت کنند.
چگونه آلودگی هوا باعث بیماری می شود؟ طبق آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO) بیش از ۱۴ درصد از کودکان به دلیل آلودگی هوا مبتلا به آسم هستند.
دلیل اصلی این اتفاق ذرات آلاینده pm 2.5 موجود در هوا است. این ذرات آنقدر کوچک اند که می توانند به از طریق جریان خون وارد اندام های تنفسی ما شوند. این اتفاق می تواند باعث بروز بیماری هایی مانند ناراحتی قلبی، سرطان ریه و آسم شود.
راهکار های ساده مقابله با آلودگی هوا استفاده از ماسک های بهداشتی در روز های آلوده استفاده از دستگاه های تصفیه هوا برای کاهش آلودگی در محیط های داخلی استفاده از گیاهان آپارتمانی تغذیه مناسب در این مقاله قصد داریم درباره ی داشتن یک رژیم غذایی مناسب در روز های آلوده صحبت کنیم.
به طور کلی نتایج تحقیقات متعددی نشان داده است که استفاده از مواد غذایی که ویتامین C و E دارند، به این دلیل که حاوی مواد آنتی اکسیدان هستند باعث پاکسازی سیستم تنفسی می شوند.
در ادامه به معرفی تعدادی از این مواد غذایی می پردازیم. با ما همراه باشید. در روز های آلوده چه بخوریم؟
۱ - روغن زیتون، دشمن آلودگی هواروغن زیتون ضد آلودگی هوا و تغذیه سلامتی ویتامین E موجود در روغن زیتون باعث بهبود عملکرد ریه ها می شود. همچنین اسید های چرب موجود در آن به کاهش عوامل تحریک کننده کمک می کند.
بهترین راه مصرف روغن زیتون، استفاده از آن در سالاد است. برخلاف توصیه های غیرکارشناسی که انجام می شود، از روغن زیتون برای پخت و پز استفاده نکنید. وقتی روغن زیتون را حرارت می دهیم، ممکن است با تغییرات شیمیایی همراه باشد که از خواص آن کم کند.
روغن زیتون خواص بسیار زیاد دیگری هم دارد که شامل این موارد است: ضد افسردگی است. باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شود. در سلامت استخوان ها موثر است.
۲- بروکلی، ضد سرطانی قدرتمند کلم بروکلی ضد سرطان و آلودگی هوا نتایج یک تحقیق در دانشگاه جان هاپکینز نشان می دهد در بدن افرادی که از بروکلی در رژیم غذایی خود استفاده می کنند، ازن و دیگر آلاینده های دیگر کمتری دیده می شود.
بروکلی سرشار از ویتامین های A و C است و باعث کاهش نشانه های آلرژی می شود. همچنین بروکلی به عنوان یکی از موثرترین سبزی های ضد سرطان محسوب می شود و یک سم زدای بسیار قدرتمند است.
بروکلی را چطوری مصرف کنیم؟ پختن بروکلی باعث از بین رفتن بسیاری از خواصش می شود و بهتر است آن را به صورت خام و یا نیم پخته مصرف کنید.
همچنین توجه کنید بخار پز بیش تر از بیست دقیقه بروکلی، درست مانند پختن آن باعث نابودی خواص مفیدش می شود.
۳- گوجه فرنگی، تغذیه ی مناسب روز های آلوده گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدان و تغذیه مناسب روزهای آلوده گوجه فرنگی سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان است که باعث کاهش عوامل حساسیت زا در سیستم تنفسی و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری های تنفسی مانند آسم می شود. در واقع ماده ای به نام لیکوپن که در مواد غذایی قرمز رنگ وجود دارد، حاوی آنتی اکسیدان است و آنتی اکسیدان ارزشمندترین سلاح در برابر آلودگی هوا است.
استفاده از سس یا رب گوجه فرنگی نیز به اندازه خود آن، موثر است اما دقت کنید که از محصولات با کیفیت استفاده کنید یا در صورت امکان، خودتان دست به کار شوید و این مواد را تهیه کنید.
سس گوجه فرنگی در صورت داشتن کیفیت مناسب جزو مواد غذایی ناسالم محسوب نمی شود.
با این حال بهتر است از خود گوجه فرنگی در وعده های غذایی استفاده کنید. خواص دیگر گوجه فرنگی شامل موارد زیر است: باعث کاهش واکنش های آلرژیک می شود.
احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد. لیکوپن موجود در گوجه فرنگی به درمان آسیب های سلولی کمک می کند.
۴- زردچوبه، ماده ای با خواص شگفت انگیز زردچوبه یک تغذیه مناسب در روزهای آلوده ماده رنگی موجود در زردچوبه باعث کاهش عوامل حساسیت زا موجود در ریه می شود و به طور مستقیم باعث کاهش نشانه های آلرژی می شود.
ماده ای به نام کورکومین در زرد چوبه خواص بسیار زیادی دارد و شامل موارد زیر می شود: احیای سلول های مغزی تقویت سیستم دفاعی با خاصیت ضد التهابی افزایش مقاومت در برابر باکتری ها هرچند که زردچوبه خواص بسیار زیادی دارد و مصرف مداوم آن بسیار مفید است، اما اگر یکی از شرایط زیر را تجربه می کنید، قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید:
اگر مبتلا به دیابت هستید اگر فشار خون بالا یا پایینی دارید اگر باردار هستید می توانید زرد چوبه را با شیر یا چای در روز های آلوده مصرف کنید و به حفظ سلامتی خود کمک کنید.
۵- اسفناج در جنگ با سرطان اسفناج به عنوان تغذیه مناسب در آلودگی هوا وجود کلروفیل در اسفناج باعث رنگ سبز آن می شود.
کلروفیل به عنوان یک آنتی اکسیدان قدرتمند شناخته می شود. نتایج تحقیقات بسیاری نشان داده است که این ماده دارای خواص ضد سرطانی بسیاری به ویژه برای ریه ها است.
یکی دیگر از ویژگی های اسفناج وجود ویتامین E وجود در آن است که از قلب و مغز در برابر آلودگی هوا محافظت می کند.
خطرات آلودگی هوا کودکان را بیش تر از هر دسته ی دیگری تهدید می کند و ویژگی های اسفناج آن را به ماده ی غذایی مهمی تبدیل می کند.
اسفناج نرم است و به راحتی هضم می شود. علاوه بر آن حاوی کلسیم است. همه ی این ویژگی ها آن را به یک غذای کودک محبوب تبدیل می کند.
به طور کلی استفاده از مواد غذایی مناسب در روز های آلوده، برای گروه های حساس از جمله کودکان و سالمندان و همچنین زنان باردار از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است و طبیعتا این دسته به مراقبت بیشتری نیار دارند.
درباره ی تاثیرات آلودگی بر مادران باردار اینجا بیشتر بخوانید در روز های آلوده چه غذاهایی نخوریم؟ یکی از مواردی که باید در روز های آلوده حتما به آن توجه کنید، استفاده نکردن از غذاهای سرخ کردنی است.
با اینکه میزان متعادل چربی در بدن باعث حفظ عملکرد سلول ها می شود اما استفاده بیش از حد آن ها منجر به بروز مشکلات زیادی برای سلامتی خواهد شد.
در روز های آلوده از مصرف مواد غذایی نا سالم جدا خودداری کنید. این مواد غذایی شامل موارد زیر می شود: فست فود ها- انواع کنسرو- چیپس و پفک -شیرینی ها -نوشابه