پخش زنده
امروز: -
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ۱۴ شرکت ایرانی در زمینه کاربرد هوش مصنوعی در حوزه محیط زیست فعال هستند که عمدتاً بر توسعه محصولات مبتنی بر کاربرد هوش مصنوعی در حوزه آب و هوا و مدیریت آب و انرژی تمرکز دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مطالعات جدید نشان میدهند که در آینده، بهرهگیری از هوش مصنوعی میتواند به حفاظت از محیط زیست کمک زیادی کند.
نورالله مرادی توضیح داد: از هوش مصنوعی میتوان برای حفاظت از آب، خاک، زیستگاهها و محیط زیست استفاده کرد.
وی افزود: در حوزه آب و هوا، یکی از نقاط مهم کاربرد هوش مصنوعی، استفاده از دادههای جمعآوری شده توسط حسگرها و دستگاههای مختلف است. این دادهها مخصوصاً اطلاعات محیطی مانند دما، فشار هوا، آلایندهها و نظایر آن، میتوانند تحت تجزیه و تحلیلهای هوش مصنوعی قرار گیرند و پیشبینیهای دقیقتری از غلظت آلایندههای هوا، کیفیت هوا، طبقهبندی انواع باران، میزان بارش در ایستگاههای مختلف، شدت باران و تغییرات آب و هوایی داشته باشند که در نهایت منجر به تصمیمگیریهای بهتر در مدیریت محیط زیست خواهد شد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: مواردی همچون طبقهبندی گونههای جانوری، طبقهبندی گیاهان، طبقهبندی پوشش زمین، پیشبینی تأثیر فعالیتهای انسانی بر تغییر پوشش گیاهی، پیشبینی پوشش گیاهی پس از تغییر اقلیم، نمونههایی از کاربرد هوش مصنوعی در بومشناسی گیاهی و جانوری خواهد بود. همچنین، کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت حیاتوحش میتواند به شناسایی الگوها و رفتارهای حیوانات کمک کند و ما را در جلوگیری از انقراض گونهها و حفظ تنوع زیستی یاری نماید. به عنوان مثال، از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای شناسایی و ردگیری حرکتها و مهاجرتهای پرندگان یا حیوانات مهاجم در مناطق محیط زیستی استفاده میشود.
مرادی تأکید کرد: همچنین در مدیریت خاک، طبقهبندی مناسب بودن خاک، تخمین دمای خاک در اعماق مختلف، نوع خاک، میزان شوری خاک هوش مصنوعی میتواند ایفای نقش کند.
وی بیان داشت: استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت پسماند، پیشبینی تولید زباله جامد شهری، بازیافت هوشمند زباله، مواردی از کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت پسماند است که میتواند کمک کند تا فرآیندهای بازیافت و دوراندازی پسماندها بهبود یابد.
به گفته معاون سازمان حفاظت محیط زیست، تشخیص زودهنگام آتشسوزی نیز یکی از نمونههای کاربرد هوش مصنوعی در حفاظت از اکوسیستم است. در حوزه مدیریت آب نیز، هوش مصنوعی در پیشبینی میزان و کیفیت آب، مدیریت کانالها و استفاده بهینه از منابع آبی کاربرد دارد.
مرادی ادامه داد: استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی و اینترنت اشیا با هم میتوانند به افزایش پایداری محیطی کمک کنند.
وی در پایان تصریح کرد: با توجه به ظرفیت بالای هوش مصنوعی، کشور ما نیز باید برنامههایی را برای استفاده بهینه از این فن آوری برای حفظ محیط زیست طراحی کند. همچنین آموزش و آگاهی عمومی نقش مهمی در پذیرش و استفاده از کاربرد هوش مصنوعی برای حفظ محیط زیست دارد. درک ظرفیت هوش مصنوعی به منظور اطلاع از پایداری محیط زیستی و معضلات اجتماعی، کلید پیشرفت در دستیابی به هدف توسعه در رقابت تنگاتنگ با تغییرات محیطی خواهد بود. این ابزارها میتوانند به دولتها و سازمانهای مرتبط کمک کنند تا سیاستهای مؤثر و پایدار برای حفظ محیط زیست اتخاذ کنند.