پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: پذیرش آتش بس نشانه شکست رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ،شبکه خبر در برنامه جهان امروز جدیدترین تحولات بعد از طوفان الاقصی را با حضور حسین آجرلو، کارشناس مسائل غرب آسیا بررسی کرد.
سؤال: مهمترین مسئله بحث توافق صورت گرفته برای آتش بس و تبادل اسرا است، تحلیل شما چیست که بعد از این چهل و هفت روز در نهایت صهیونیستها حاضر شدند این ماجرا را بپذیرند؟
آجرلو: رژیم صهیونیستی یک شکست بسیار سنگین روز هفتم اکتبر داشت ،به نظر این اقدام ، یک اقدام نظامی و اطلاعاتی در حوزه مقاومت بود که مقاومت فلسطینی انجام داد. آتش بس کنونی هم به نظر من یک موفقیت سیاسی برای مقاومت بود. از این لحاظ که چرا این آتش بس یک پیروزی محسوب میشود، اینکه صهیونیستها در این تقریباً چهل و چهار روز اخیر یک طیفی از اهداف را مشخص کردند که بیشینه آن، اشغال مجدد غزه، سیطره امنیتی و به نوعی به قول خودشان نابودی جنبشهای مقاومت؛ آزادی اسرای خودشان و جلوگیری از موشک پرانی.
سؤال: این تغییر طیف بیشینه و کمینه در هدفگذاری خیلی جالب بود، دقیقاً همین که شما فرمودید که من خودم آن موقع تعجب کردم که گفتند اولویت اصلی ما نابودی حماس است، آزادی اسرا در درجه دوم است.
آجرلو: طیف بود طیف بیشینه و کمینه. نکته جالب این بود که من میگویم یک پیروزی برای مقاومت این بود که اینها تقریباً نه به آن بیشینه که به هیچ وجه نرسیدند و حتی به کوچکترین اهداف در آن کمینه هم نرسیدند. ما میبینیم که در این دو سه شب اخیر تل آویو زیر آتش بار موشکها بوده است و این از گنبد آهنین هم گذر کرده است و تلفاتی هم داشته است.
سؤال: با اینکه اینها عملیات زمینی هم داخل غزه داشته اند، اما نتوانسته اند .
آجرلو: نکته جالب اینکه بعضی از اخبار است که از بعضی از مناطقی که آنها ادعا میکنند که بر آنها سیطره دارند، برخی از عملیاتها انجام شده است، یعنی قدرت موشکی اینها در یک بخشی از شمال را اشغال کرده اند، از همان مناطقی که محاصره کرده اند این عملیات دارد انجام میشود. دومین مسئله این است که یکی از بخشهای عملی این بود که قرار بود اسرا آزاد شوند، نه تنها هیچ اسیری را اینها آزاد نکردند بلکه براساس بعضی از اخبار یکی دو تا اجساد اسرایشان را هم به نوعی به نظر میرسد تاکتیکی از طرف مقاومت بود که پیام بدهد که ما این اقدام شما نه تنها اتفاقی نمیافتد بلکه به اسرای خودتان لطمه میزند و این پیامی بود برای جامعه صهیونیست. این اتفاق افتاد و رژیم صهیونیستی در این شرایط که به اهداف خودش نرسید به نظر میرسد مجبور شد آتش بس را بپذیرد درحالی که ما میبینیم تقریباً جنبش وقتی عملیاتی را پیروزمندانه انجام داده است بعد از هفتم اکتبر رسماً اعلام کرد اگرچه ما با دشمن صهیونیستی وارد جنگ هستیم، ولی قائل به آتش بس هستیم به خاطر درخواست کشورهای مختلف به آن زبان بین المللی.
سؤال: یعنی حماس از روز اول آماده بود که این تبادل صورت بگیرد، صهیونیستها خیال دیگری داشتند.
آجرلو: و شروط خودش را هم اعلام کرده بود و جالب اینکه الان شروطی که حماس در روز بعد از هفتم اکتبر در مورد اسرا اعلام کرد که آزادی آن در قبال آزادی اسرای خودمان، یعنی الان ورقه آن طیف بیشینه و کمینهای که جنبش حماس مشخص کرده است، دارد به بیشینه اش میرسد در مقابل دشمن به آن طیف کمینه خودش نمیرسد و این یک پیروزی بود به نظر من. مسئله دوم این بود که اینکه صهیونیستها به خوبی میدانند و بخاطر همین موافق آتش بس نبودند، جنگ اصولاً یک قواعدی دارد، وقتی جنگی درحال انجام است، شرایط محیطی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی تماماً جنگی است و از همه مهمتر از لحاظ فکری آماده جنگ است. وقتی آتش بس اتفاق میافتد عملاً جنگ تمام میشود. من یک مثال ساده بزنم در این زمینه، مثلاً در آشپزی وقتی غذایی درحال جوش است، آب سرد که روی آن بریزند، دیگر آن قابلیت سابق اش را ندارد. الان اتفاقی که افتاده است، صهیونیستها تازه وارد پساجنگ میشوند، در این پساجنگ تازه اختلافاتشان رو میآید.
سؤال: همین امروز فکر کنم بن گویر گفت که اگر بخواهد آتش بس طولانی شود من استعفاء میدهم و واکنشش را نشان داد.
آجرلو: این ابتدای امر است ، اینها با یک شورآفرینی صهیونیستی، سرباز فرستاده اند آنجا عملیات متوقف شود ذهنیت اقتصادی مجدداً برمی گردد و میگویند این جنگ تبعات دارد.
سؤال: یعنی یک اختلالی در آن ذهن رژیم که پشت فرمان جنگ بود ایجاد کرد.
آجرلو: بله ، اینکه هر روزی با تبادل یکسری عقب بیفتد، یعنی عملاً ضمانت اجرا گذاشته اند و این ضمانت اجرا جنگ را از غالب جنگ فراگیر وارد عملیات میکند و عملیات فرسایشی است و اینجا نیروهای اسرائیلی نیروی در هدف میشوند در کدام منطقه، در منطقه غزه با آن اشتباهی که از لحاظ تاکتیکی وارد اراضی شده اند و دقیقاً رفته اند در زمین عملیاتی جنبش حماس قرار گرفته اند و اینکه این همه کشته داده اند در این چند روز که اخبار آن منتشر نمیشود، چه در شمال و چه در جنوب، سانسوری که مطرح میشود، ، به نظر میرسد عملیات هفتم اکتبر با ابتکار جنبش مقاومت در فلسطین شروع شد، با ابتکار عمل ادامه پیدا کرد، اگرچه خسارتهایی خورد، اگرچه شهدایی تقدیم شد، ولی همچنان با ابتکار عمل سیاسی الان همچنان حماس برنده روی زمین است. اینها میخواستند حماس را نابود کنند، امروز رفته اند با حماس مذاکره کرده اند. یعنی وقتی شما از لحاظ حقوق بین الملل، از لحاظ سیاسی با یک طرفی مذاکری میکنید، به رسمیت شناخته اید.
سؤال: چرا رژیم صهیونیستی در ابتدای جنگ آمده است اینقدر هدفش را حداکثری تعریف کرده است، جلوی چشم همه دنیا گفته است من از این جنگ دنبال نابودی حماس هستم که بعد از آن یک مدتی بگذرد و معلوم شود که این هدفش نمیتواند محقق شود و شکستش در نتیجه پررنگتر باشد، اگر هدفشان را پایینتر میگرفتند شاید این جنبه آبروریزی اش هم کمتر میشد.
آجرلو: اصولاً صهیونیستها از تاریخ درس نمیگیرند، ۱۹۸۲ جنوب لبنان یعنی تا بیروت را اشغال کردند گفتند مقاومت فلسطینی را میخواهیم از بین ببریم از درون آن مقاومت حزب الله بروز کرد. سال ۲۰۰۶ یک اقدامی انجام دادند، به نظر من دلیل اینکه از تجربه تاریخی شان استفاده نمیکنند، دو دلیل دارد، یکی اینکه اینها نیروهایی هستند که همواره باید پیروز شوند در اولین شکست به آقای بن گوریان اولین شکست رژیم صهیونیستی، آخرین آن، آغاز فروپاشی شان است. دومین مسئله این است که اصولاً اینها تصویر درستی از عملکرد و توان و اراده مقاومت ندارند، اراده مقاومت بر این است که اصولاً نیروهای مقاومت را بعنوان یک تکلیف انجام میدهند و نتیجه برای آنها مهم است، ولی تکلیف نگاه میکنند به همین دلیل شهادت طلبی مباحث این چنینی برای آنها با این همه شهید و مجروح همچنان پشتوانه مقاومت هستند ما در سالهای قبل سال ۲۰۰۸ یکسری اعتراضات میبینیم، ولی اینبار هیچ اعتراضی نمیبینیم یعنی میبینیم مردم هم پشتوانه اینها هستند.
سؤال: نتیجه اینکه یک بخشی از این هدفگذاری اشتباه ناشی از این است که صهیونیستها خیلی دوست دارند فقط پیروز باشند وقتی ضربه میخورند نمیتوانند منطقی هدفگذاری کنند و دوم اینکه هنوز بعد از ۷۵ سال روحیه مردم فلسطین و مقاومت آن را نمیشناسند.
آجرلو: به خصوص مردم فلسطین جدید، مردم فلسطینی که تجربه تاریخی ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۷ و این کوچهای اجباری را داشته اند. امروز در شمال غزهای که الان اشغال است و تحت بمباران شدید است، همچنان مردمانی مانده اند یعنی از هر خانوادهای چند نفر مانده اند در منازلشان که این منطقه به عنوان یک منطقه خالی مورد اشغال مجدد قرار نگیرد و این نشان میدهد که مردم امروز فلسطین با مردم براساس تجربیاتی که به دست آورده اند، مقاومتر شده اند. رژِیم صهیونیستی این را نتوانسته اند درک کند. مقاومت غیر از عرصه دفاعی و سیاسی، یک بحث جامعه مقاوم را هم شکل داده است، یعنی آن جامعهای که همه در خدمت مقاومت هستند ما امروز در غزه شاهد آن هستیم.