پخش زنده
امروز: -
کارشناس حقوق بین المل :صهیونیستها قوانین بین المللی را نقض کرده اند و مدارس، بیمارستانها و خبرنگاران که تحت حمایت هستند آسیب دیدند این نسل کشی است و کشورها باید در دیوان بین المللی کیفری این جنایات را پیگیری کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما شبکه خبر در برنامه سلام خبرنگار با آقای رودباری کارشناس حقوق بین الملل درباره ظرفیتهای حقوقی پیگیری جنایات مقامات صهیونیستی و حامیان آنها گفتگو کرده است.
سوال: بفرمایید ظرفیتهای حقوقی برای دستگیری و مجازات مقامات صهیونیستی و حامیان آنها چیست، مشخصاً درباره ایران ما در کشور خودمان چه ظرفیتهایی داریم برای این که با توجه به این همایشی که قرار است برگزار شود،در عرصه بین الملل تأثیرگذار باشیم ؟
رودباری: خیلی هم خوب است که نشستهای علمی در این حوزه دارد برگزار میشود و امروز هم که مرکز مطالعات وزارت امور خارجه قرار است این نشست را برگزار کند، اما در مورد ظرفیتهای حقوقی باید خدمتتان عرض کنم که ما الان داریم در مورد محاکمه و کیفر جنایتکاران بین المللی صحبت میکنیم. ما در حوزه بین المللی و در بُعد ملی میتوانیم این موضوع را پیگیری کنیم، در ابعاد بین المللی امروز دیوان بین المللی کیفری به دنبال این موضوع است که جنایتکاران بین المللی بی کیفر نمانند. ما میبینیم از سال ۲۰۱۵ فلسطین به عنوان یک دولت عضو دیوان بین المللی شده و البته وضعیت پیشین دولت فلسطین در دستور کار هست. باید این مسئله مجدد پیگیری شود و اگر باز هم بخواهیم در بُعد بین المللی به این موضوع نگاه کنیم حتماً شورای امنیت میتواند کارهایی را انجام دهد، ما دیوانهایی را هم دادگاههای بین المللی کیفری هم مثل روآندا و یوگسلاوی ساده در این موضوع داریم. اما در بُعد ملی اگر بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم که امروز مرسوم است بحث صلاحیت کیفری جهانی میبینیم که دولتهایی هستند که این بحث را در قوانین و کدهای جزایی خودشان آوردند پس آنها هم میتوانند این موضوع را در دستور کار قرار بدهند و هر دولتی که در قوانین کیفری خودش بحث صلاحیت کیفری جهانی را پیش بینی کرده باشد میتواند به این موضوع رسیدگی کند و البته کیفرخواست هم برای سران این دولت، سران این رژیم غاصب صادر کند و به محض این که به آنها دسترسی پیدا کند آنها را دستگیر و محاکمه کند.
سوال: موارد مشابهی هم داشتید در تاریخ معاصر که این اتفاق افتاده و در واقع کشورها دادخواست دادند برای مسائلی که مثلاً در میانمار بوده و شبیه به این، شما هم اشاره کردید. اما قوانین موجود درباره متناسب بودن پاسخ نظامی و حملهای که صورت میگیرد چه میگوید؟
رودباری: اولاً عرض کنم که اگر ما فرض را بر این بگذاریم که حماس ابتدا این کار را انجام داده، رژیم غاصب باید دفاع مشروع انجام میداده، طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد. ما میبینیم که این اتفاق نیفتاده.
سوال: البته دفاع در اینجا به خاطر این که اینها اشغالگر هستند حالا یک بحثی هم هست که دفاع مطرح نمیتواند باشد؟
رودباری: اگر ما فرض را بر این بگذاریم میبینیم که اینها جنایت بین المللی انجام دادند منتها به کنوانسیونهای چهارگانه ژنو و حتی اساسنامه دیوان بین المللی کیفری میبینیم که جنایتهایی صورت گرفته و جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی، چرا که حتی اگر با فرض بر این که دفاع مشروع قرار بوده انجام بگیرد باید اصل تفکیک یعنی بین نظامیان و غیرنظامیان، اصل تناسب و اصل ضرورت را اینها در نظر میگرفتند.
سوال: و همه اینها قابل پیگیری است، درست است؟
رودباری: بله، چون قوانین بین المللی نقض شده و به طور کلی حقوق بشردوستانهای که حاکم بر مخاصمات مسلحانه است به طور کامل نقض شده است. شما میبینید که مدارس، بیمارستانها و خبرنگاران که تحت حمایت هستند اینجا آسیب دیدند و البته که باید این جنایت را یک جنایت نسل کشی بنامیم چرا که ظرفیتهای آن موجود است و عناصر آن هم وجود دارد.