پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست اندیشهورزی با موضوع «نقش وقف در پیشرفتهای علمی کشور»، گفت: برای بهره وری بهتر از موقوفات سعی کردیم سرمایههای موجود را به سمت رونق دانش بنیانها سوق دهیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام خاموشی در نشست اندیشهورزی با موضوع «نقش وقف در پیشرفتهای علمی کشور» با بیان اینکه برای بهرهوری بهتر از موقوفات سعی کردیم سرمایههای موجود را به سمت رونق دانشبنیانها سوق دهیم، گفت: یکی از معضلاتی که در کشور با آن مواجه هستیم مشکلاتی است که در اثر تروما برای افراد به وجود میآید و متأسفانه تأمین هزینه درمان این آسیبها برای بسیاری از افراد امکان پذیر نیست.
وی افزود: عدهای از پزشکان در این زمینه وقف دانش سلامت کوثر را شکل داده بودند که ما در سازمان اوقاف در جهت ارتقای این مرکز برآمدیم و زمینی خریداری و بنایی احداث شد که در حال حاضر مجهز به دستگاههای پیشرفته پزشکی است.
رئیس سازمان اوقاف اظهار کرد: یکی از محصولات که در این کارخانه دانش بنیان تولید میشود، پیچ جذبی برای درمان بدشکلی جمجمه کودکان است. درواقع این اقدامات برای تبدیل به احسن شدن موقوفات انجام شده است. بنای ما در سازمان اوقاف بر این است که در موضوعات مورد نیاز کشور وارد شویم و هدف اصلی رونق تولید و گزاره تبدیل به احسن است تا بتوانیم بخشی از معضلات کشور را رفع کنیم.
حجت الاسلام خاموشی با اشاره به موقوفه جایزه البرز که از جوایز ارزنده علمی به شمار میآید و وقف مرحوم حسینعلی البرز است، اضافه کرد: در حال حاضر ۱۷ تا ۲۳ درصد هزینههای درمان از طریق وقف پوشش داده میشود. همچنین بیمارستانی به تشخیص و درمان در حوزه mRNA اختصاص یافته که نوعی درمان ژنتیکی است و آینده از آن این علم یعنی پزشکی فردمحور خواهد بود. خوشبختانه بحث درمان به سمت دانش بنیان پیش رفته است. تشخیص این نیازها نیز توسط کمیسیونی متشکل از متخصصان حوزه علم پزشکی انجام میشود و هدف رفع نیازهای کشور است.
در این مراسم همچنین ارشدی مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز که قدیمیترین وقف علمی کشور است با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر توسعه وقف مبتنی بر نیاز روز جامعه، به معرفی بنیاد البرز و چشم انداز این مرکز پرداخت.
ارشدی گفت: این موقوفه در سال ۱۳۴۲ با هدف کمک به اشاعه علم و فرهنگ تأسیس شد. طی ۶ دهه، بیش از ۶ هزار نفر از نخبگان علمی شناسایی و تشویق شده اند. نیت واقف در اساسنامه کاملاً جامع بیان شده و ماموریت آن حمایت از پژوهندگان علم ایرانی در داخل و خارج از کشور است.
وی اظهار کرد: مرحوم حسینعلی البرز یکی از ۵۰ کنشگر اقتصادی ۱۵۰ سال اخیر و نخستین هیئت امنای دانشگاه شریف بوده است. اقدامات متعددی در دهه ۲۰ و ۳۰ انجام میدهد تا اینکه بنیاد البرز تأسیس میشود. وی همه اموالش را وقف میکند و در نهایت حتی وجودشان را هم وقف علم میکنند. ایشان مبدع وام شرافتی دانشجو و مبتکر جایزه البرز هستند و در وصیت نامه خود نیز آورده اند که نه میراثی از پدر داشته ام و نه دارای منصب حکومتی بوده ام، آنچه را از ملت بدست آوردم به طریقی به ملت بازمیگردادنم. ایشان در سال ۱۳۷۷ چشم از جهان فروبستند.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز تصریح کرد: محل تأمین مبلغ جوایز البرز بدون مشارکت خیری دیگر و دولت، از محل رقبات موقوفه تأمین میشود. کاهش آلام بشری، ارتقای سطح زندگی افراد و پیشرفت ایران، هدف اصلی این واقف بوده است. بنیاد فرهنگی البرز هویت مستقل دارد و هیچ هزینهای به شرکت کنندگان در جایزه تحمیل نمیکند. سالانه دو همایش برگزار میکند. سال گذشته شصت و یکمین سال جایزه البرز برگزار شد که از دانشمندان، مخترعان و حوزویان تجلیل شد و بخش دانش آموزی نیز نیمه دوم هرسال برگزار میشود.
ارشدی افزود: رقبات این موقوفه چندین ساختمان تجاری و اداری است. درآمد رقبات صرف تعمیر و نگهداری موقوفات، تامین جایزه البرز و ارتقای موقوفات میشود. بنیاد البرز در سال ۱۳۴۲، به سه هزار دانشجو وام داده و در دهه اخیر به ۱۶۷۰ نفر جایزه داده ایم که جزء بزرگان کشور شده اند.
مدیرعامل بنیاد البرز اضافه کرد: با توجه به ویژگی منحصر بفرد این موقوفه به نظر میرسد ظرفیت مناسبی است که بتوانیم به این جایزه اعتبار مضاعف دهیم. در نظر داریم در قالب تفاهم نامهای هریک از برگزیدگان جایزه البرز بتوانند از مزایای بنیاد ملی نخبگان استفاده کنند.
بیگدلی معاون بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبرکه سازمان اوقاف نیز با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حمایت از دانش بنیانها و ارتقای سهم وقف در این حوزه، گفت: علی رغم ظرفیتی که در سازمان اوقاف برای حمایت از کسب و کارها وجود دارد، ضوابط و مقررات اوقاف اجازه سرمایه گذاری در کارهای پرخطر نمیدهد. تدبیری که در این زمینه انجام شد، ایجاد صندوق سرمایه گذاری برای انجام کارهای پرریسک بود که در سال ۱۳۹۸ برای حمایت از کسب و کارهای پرریسک تأسیس شد و وظیفه صندوق ارائه تسهیلات به اشخاص و مشارکت در سرمایه گذاری و تضمین تعهدات است.
بیگدلی اظهار کرد: یکی دیگر از اقدامات، ایجاد مراکز نوآوری است که تاکنون سه مرکز نوآوری ایجاد شده است. (خیابان نوفل لوشاتو تهران، شهرستان آمل و البرز) در کسب و کارهایی که ریسک پذیری کمی دارند موقوفات وارد سرمایه گذاری میشوند. مانند شرکت دانش سلامت کوثر که در حوزه ایمپلنت کار میکند و محصولاتی که در این کارخانه تولید میشود با نمونه مشابه خارجی بین ۳ تا ۵ میلیون ارزانتر تولید میشود و بدست مصرف کننده میرسد.
وی با اشاره به طرح پرورش ماهی در قفس، اضافه کرد: در حال حاضر ۶۲ کشور در این زمینه فعالیت میکنند. اهمیت غذایی، شرایط مساعد سواحل، اشتغالزایی، مرقوم به صرفه بودن، تولید بالا، اعمال مدیریت آسان، قابلیت جابجایی و تنوع گونه ای، کاهش خطرات و میزان مرگ و میر پایین و عدم وجود محدودیت منابع آبی از مزایای اجرای این طرح است و مهمترین چالشها در این زمینه عدم تدوین قوانین مرتبط و تکمیل نبودن زنجیره تولید است.
حجت الاسلام والمسلمین معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به موضوع جلسه با عنوان «نقش وقف در پیشرفت علمی کشور» گفت: در این زمینه وقفهایی مانند دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، حوزههای علمیه و مدارس وقفی را در کنار وقفهایی در حوزه پژوهش و چاپ و نشر و ... در کشور داریم. به عنوان مثال بالغ بر ۶ هزار مدرسه وقفی در کشور وجود دارد.
حجت الاسلام عادل اظهار کرد: در جلسه گذشته چند نکته مورد بحث قرار گرفت، یکی بحث حکمرانی وقف و یا اعمال تغییرات مدیریتی در وقف و رفتن به سمت موضوعات روز بود و بحث رسانه و تقویت رسانه سازمان اوقاف نکته دیگری بود که در این نشست بر آن تاکید شد و خوشبختانه از جلسه قبل تاکنون موارد پیگیری شده است و از جمله اقداماتی انجام شده، تشکیل شورای رسانهای و فضای مجازی در سازمان اوقاف با رویکرد تقویت حوزه رسانه بوده است و برنامه جامعی در این زمینه در حال تدوین است.
میرباقری معاون سابق سیمای سازمان صدا و سیما نیز گفت: در جلسه گذشته مقرر شد پیمایشی انجام شود تا مشخص شود در زمینه موقوفات در چه موقعیتی قرار داریم و با تعیین شاخصهایی سطح پیشرفتها را بسنجیم.
میرباقری افزود: در حال حاضر در سطح کشور وضعیت سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به حاکمیت دچار نوسان شده است. با ظرفیتهایی که در حوزه وقف وجود دارد، چنانچه پیوست رسانهای داشته باشد میتوانیم رخدادهای امید بخش را در سطح جامعه نشان دهیم و آنها را برجسته کنیم.
وی تصریح کرد: موضوع این جلسه نقش وقف در پیشرفت علمی کشور است، اما میشود به حوزههای دیگر مانند نقش وقف در عرصه اجتماعی، فرهنگی، هنری و ... نیز پرداخت و بخشی از پشتیبانیهایی که سازمان اوقاف انجام میدهد به آزادسازی ظرفیتهای هنگفت مردمی برای حل مسائل اجتماعی و فرهنگی کشور بیانجامد.
میرباقری افزود: ما کشور پرمسألهای داریم، ولی در کنار آن قدرت حل مسأله و نیروی انسانی بی نظیری داریم و در نشست امروز این قدرت حل مسأاله را در حوزه علمی و در بخش دانش بنیانها به خوبی نشان دادید که چه اقداماتی در حال انجام است. در عرصه اجتماعی نیز این توانها و قدرتهای حل مسأله باید به خوبی شناسایی شود و اوقاف یکی از دستگاههایی است که باید این موضوع را در دستور کار خود قرار دهد.
رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران نیز در این نشست با تاکید بر ارزشگذاری مجموعه موقوفات تحت اشراف سازمان اوقاف، گفت: تبدیل به احسن موقوفات اقدام ارزشمندی است که خوشبختانه در حوزه سلامت و فناوری اقدامات خوبی انجام شده است. البته انجام این اقدامات نباید مانع از ایفای نقش اصلی سازمان اوقاف در زمینه راهبری شود.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی اضافه کرد: دانشگاهها موقوفات زیادی دارند که ارزشگذاری نکرده اند. روی وقف دانشگاه و آموزش و پرورش کارویژه خاصی تعریف کنیم و مناسب است اوقاف با ۱۳ دانشگاه برتر در حوزه وقف جلسه برگزار کند. بر اساس اطلاعی که از دانشگاهها دارم سرمایه عظیمی در سطح ملی هستند که باید تبدیل به احسن شوند.
همچنین حجتالاسلام حاجابوالقاسم، مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و حوزههای علمیه، برپایی نمایشگاه را در معرفی اقدامات انجام شده در سازمان اوقاف بسیار موثر دانست و گفت: بخشی از موقوفات که به حوزه پزشکی و بهداشت و درمان اختصاص داده شده است باید مشخص شود آیا سرمایه گذاری از محل سود موقوفات است و یا خیریهای به این موضوع اختصاص دارد؟
سردار اشتری مشاور عالی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در امور انتظامی و امنیتی با بیان اینکه متاسفانه جامعه از اقداماتی که از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه صورت گرفته اطلاعی ندارد، اظهار کرد: باید نظرات مردم و نخبگان را در این زمینه احصا شود. به موضوع وقف در صدا و سیما به مناسبت دهه وقف پرداخته میشود، اما کافی نیست و مردم از این اقدامات بی خبر هستند. همچنین باید درباره وقف و اینکه چقدر در اجتماع تاثیر دارد اطلاع رسانی شود تا فرهنگ وقف ارتقا یابد.
وی عنوان کرد: موضوع شفافسازی مهم است. حتی خوب است به عنوان مثال از سوی بقاع متبرکه به صورت محلی انجام شود.
سردار اشتری تصریح کرد: حمایت از دانش بنیانها اقدام ارزشمندی است که باید گسترش یابد. جوانان امروز ظرفیت خوبی در این زمینه دارند که نیازمند حمایت و پشتوانه هستند، هرچه در این زمینه پیش روید، بیش از آنچه هزینه میشود برداشت خواهد شد و سود آن را در حوزه وقف مشاهده خواهید کرد.
مخبر رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران نیز با بیان اینکه یکی از پایههای اصلی کشور در زمینه رشد فناوریها و دانش پایه شدن، اوقاف است، گفت: باید جریان علمی کشور را مردمی کنیم و یکی از این مسیرها وقف است و مجموعه اقداماتی در این زمینه از سوی سازمان اوقاف شروع شده و رو به پیشرفت است.
وی اظهار کرد: تا جامعه دانشمند نشود، کشور دانشی نمیشود، البته منظور این نیست که همه باید متخصص علوم شوند، درواقع آگاهی داشتن جامعه را هوشمند میکند و اوقاف میتواند کلید حل دانشی شدن جامعه باشد. البته حوزهها و مساجد هم میتوانند نقش داشته باشند، اما چون جنس اوقاف مردمی است، نقش موثری در این زمینه میتواند ایفا کند.
مخبر اضافه کرد: باید خلق ثروت، مردمی شود. ما باید طراحی و ایجاد اشتغال کنیم و پشت صحنه راهبری را اوقاف انجام دهد و جریانی شود که کارآفرینی و اشتغال اتفاق بیافتد.
نشست اندیشهورزی با موضوع «نقش وقف در پیشرفتهای علمی کشور»، با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام سید سعیدرضا عاملی رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، سردار حسین اشتری مشاور عالی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در امور انتظامی و امنیتی، میرباقری معاون سابق سیمای سازمان صدا و سیما، حجتالاسلام محمد حاج ابوالقاسم مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و حوزههای علمیه، حجتالاسلام غلامرضا عادل معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز، سهیل بیگدلی معاون بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبرکه سازمان اوقاف در محل این سازمان برگزار شد.