پخش زنده
امروز: -
سیستان و بلوچستان با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر یکی از پهناورترین استان کشور است. خشکسالیهای اخیر باعث ایجاد تنشهای آبی در سیستان و بلوچستان شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما، تامین آب در شمال سیستان و بلوچستان (جمعیت زاهدان وزابل:یک میلیون و پانصد هزار نفر) از ۴ طریق برداشت آب از چاه نیمه شماره یک و سه، تصفیه خانه زهک، ایستگاههای پمپاژ و شبکههای توزیع، و جهاد آبرسانی در سطح روستاهای سیستان تامین میشود.
تأمین آب شمال استان یا همان منطقه سیستان در ۹۴۵ روستا و ۵ شهرستان از طریق چاه نیمهها که چالههای طبیعی وبزرگ هستند تامین میشود. در گذشته آب مازاد رودخانه هیرمند توسط کانالی به چاه نیمهها هدایت میشد، اما اکنون با خشک شدن دریاچه هامون، شرایط زندگی در سیستان و بلوچستان سختتر شده است.
منطقهای که روزگاری انبار غله ایران بود، اما حالا تنها پهنهای خشک از هامون به جا مانده است اوج خشکسالی سیستان و عدم تحقق حقآبه و ورود آب به سیستان با بهرهبرداری بند کمالخان در افغانستان شروع شد.
آب شرب برای روستاهای سیستان از طریق چاه نیمه یک و آب شهرهای سیستان و زاهدان از چاه نیمه سه تامین میشود. حجم مخزن چاه نیمه ۱ و۲ به حجم ۲۹۸ میلیون مترمکعب، چاه نیمهی شماره ۳؛ ۳۱۹ میلیون متر مکعب بود.
در حال حاضر میزان ذخایر آبی چاه نیمهها کمتر از ۵ درصد رسیده است.
در گذشته علاوه بر آب شرب، قسمتی از آب کشاورزی سیستان هم از چاه نیمهها تأمین میشد.
با توجه به خشکسالیهای اخیر و همچنین قطع شدن آب ورودی رودخانه هیرمند از سمت افغانستان، مشکل بی آب مردم سیستان و بلوچستان تشدید شد.
طبق اعلام وزارت نیرو میزان بارندگی سیستان و بلوچستان نسبت به متوسط بلندمدت (۵۲ سال)، ۳۵ درصد کاهش داشته است.
برای مواجه با کم آبی درشمال سیستان و بلوچستان ۳ طرحهای بلند مدت انتقال آب از دریای عمان، میان مدت انتقال آب از آبخوان شرقی و اضطراری حفر– تکمیل خط دوم انتقال اب، شیرین سازی د ریا در حال اجراست
راهی شمال زاهدان شدم بین زابل و حرمک، بعد از حدود دو ساعت حرکت در جاده به محل احداث و تکمیل خط دوم انتقال اب، که یکی از طرحهای اضطراری برای تامین اب این شهرها بود رسیدم
یکی از اقدامات اضطراری برای تامین اب شهرها و روستاهای شمال سیستان و بلوچستان، تلاش برای استفاده از منابع آب زیرزمینی با حفر چاه است.
با وجود مشکل در تأمین آب، انتقال و توزیع در شرایط کنونی از طریق زیرساختهای آبرسانی بدون هیچگونه وقفهای صورت میگیرد.