پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه گفت: لبخند و شوخی دیپلماتیک در واقع یک پوششی برای بحث های تلخ و تند چالشی در مذاکرات است.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، ظریف در سخنان خود در صحن علنی مجلس درباره مذاکرات و توافقات میان جمهوری اسلامی ایران و گروه پنج به علاوه یک افزود: وظیفه ای که بر عهده بنده و همکارانم از سوی شورای عالی امنیت ملی و ریاست جمهوری واگذار شده بود، اصلا وظیفه آسانی نبود.
وی گفت: همه ما هم از ابتدا بر این امر واقف بودیم که وارد شدن به مذاکره حتما با دشواری های اساسی روبرو خواهد بود، چرا که مذاکره کردن به معنی ورود به حوزه ای است که حتما شما نمی توانید همه خواسته هایتان را از مذاکره به دست آورید.
وزیر امور خارجه افزود: در مذاکره لااقل دو طرف وجود دارد و هر طرفی باید بتواند از مذاکره با رضایت کامل یا نسبی خارج شود و وقتی شما نتوانید تمام خواسته هایتان را از این طریق به دست آورید در مقابل نقد و نگرانی قرار می گیرید و حتی حملاتی هم می شود و آلان هم این وضعیت را مشاهده می کنیم.
ظریف گفت: مهم این است که با چشمی باز با توجه به عواقب تصمیمات و با ملاحظه همه جوانب و با توجه به مجموعه نگرانی ها، توانمندی ها و خواسته های مقامات بالاتر و مردم وارد این معرکه شد.
وی با بیان اینکه این مذاکرات واقعا معرکه است و خوش و بش نیست، افزود: لبخند و شوخی دیپلماتیک در واقع پوششی برای بحث های تلخ و تند چالشی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: اخم و لبخند جزئی از ابزار مذاکره است و همه این ها برای این است که در نهایت منافع کشور را حفظ و حراست شود.
ظریف افزود: بنده و همکارانم ادعایی نداریم که امکان این نبود از این بهتر انجام شود و فعلا قرعه فال به نام من دیوانه زدند و ما هم با افتخار این قرعه را فال را پذیرفتیم، نه با توهم اینکه نتیجه کار ما به شکلی باشد که هیچ نقدی برآن نباشد و حتما نقد هست و خیلی هم از نقد استقبال می کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در نقد باید انصاف و منافع ملی رعایت شود، گفت: شاید اولی هم ضرورت نباشد چون برخی دوستان در جلسات نبودند و بحث های ما را ندیدند و فقط در تلویزیون لبخند مرا دیدند.
ظریف گفت: این شش کشور مدعی هستند که قوی ترین کشورهای دنیا هستند و همه آنان به ابزار حیوانی سلاح هسته ای مسلح هستند و حدافل دو کشور از اینها می توانند کل دنیا را دهها بار نابود کنند و اینها طرف مذاکره هستند که کار دشواری است.
وزیر امور خارجه افزود: دوستانی که در جلسه نبودند طبیعتا نمی توانند در این قسمت با انصاف کامل قضاوت کنند و حق هم دارند و نتیجه کار را می بینند و بررسی می کنند.
توافق طرفین قابل تمدید است
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در کلیات برنامه اقدامات مورد توافق با 5 + 1 دورهای شش ماهه برای اقدامات تعیین شده است که با توافق طرفین قابل تمدید است.
آقای ظریف افزود: در قسمت توجه به منافع ملی احساس می کنم ضرورت دارد دوستان این را همیشه مدنظر قرار دهند که قسمت کوچکی از مذاکره در اتاق مذاکره رخ می دهد و قسمت عمده مذاکره خارج از اتاق انجام می شود که به اصطلاح به آن چرخ خبری می گویند و دیدید لحظه ای که در حال مصاحبه بودیم کاخ سفید Fact Sheet منتشر کرد و چرخش خبری دادند.
وی گفت: به قول خودشان صفحه واقعیات منتشر کردند، چرا خود متن را بیرون نمی دهند؟ چون میخواهند چیزی را که به نفع خودشان است منتشر کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی افزود: همه بالاتر را میگیرند؛ دوستان دستاوردها را با دید منافع ملی ببینند.
ظریف گفت: چند متن برای نمایندگان محترم مجلس آوردهام و چهار فایل در اختیار دوستان قرار دادهام که می توانند در صفحه نمایشگر های خود ببینند؛ یکی متن اصلی توافق، یکی متن ترجمه دقیق متن انگلیسی، یکی متن کل کلمه به کلمه آن در جدول اقدامات ایران و 5 + 1 و دیگری جدولی خلاصه و کامل از اقدامات انجام شده است.
وی افزود: این موضوعات را در چند لایه تقسیم بندی کردم تا به فهم مسئله کمک می کند؛ یک لایه کلیات، یک لایه شفاف سازی مواضع، یک لایه حفظ وضعیت موجود، یک لایه کاهش ها و اقدامات اطمینان ساز و یک لایه توافق نهایی است.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه چند نکته را در کلیات استخراج کرده ام گفت: در کلیات که ابتدای متن است راجع به توافق پیرامون راه حل که شامل اقدامات اولیه و یک گام نهایی منجر به رفع نگرانی ها اشاره شده که به عنوان مجموعه منسجم به هم پیوسته است و من این را نه تعهد این طرف می دانم نه آن طرف.
ظریف افزود: عنوان این برنامه اقدامات است چون اقدامات شش ماهه است.
وی گفت: یک نکته مشترک ایجاد کمیسیونی مشترک است، ما آژانس را داریم که می تواند اکثر اقدامات ایران را راستی آزمایی کند ولی ابزاری نیست که رسیدگی کند که طرف مقابل اقداماتی را که گفته است انجام می دهد یا نه و اگر با 5 + 1 نگرانی بود این کمیسیون رسیدگی می کند و اگر با آژانس اختلافی بود این کمیسیون بررسی می کند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: این برنامه دوره شش ماه اول دارد و در صورت توافق طرفین قابل تمدید است و طرفین گفته اند فضای سازنده را در طول مذاکرات حفظ کنند.
رفع تحریم های سازمان ملل بدون پیش شرط
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه درباره توافق ژنو به بحث دوم شفاف سازی مواضع اشاره کرد و افزود : دو نوع شفاف سازی وجود دارد کاری که ایران دراین قسمت کرده است یکی تضمین صلح امیز باقی ماندن برنامه هسته ای و دوم اعلام پیگیری نکردن سلاح هسته ای است که در واقع در متن توافقنامه نیز تاکید کرده ایم چون متن باید براساس توافق دوطرف باشد.
وی ادامه داد : پیشنهاد اولیه ما این بود که در انجا به صراحت به فتوای مقام معظم رهبری اشاره شود که آنها گفتند این متن توافق دوطرف است در حالی که این موضع شماست برای همین در متن از کلمه تاکید مجدد استفاده شده است یعنی اینکه ما این را قبلا گفتیم و اکنون دوباره تکرار می کنیم .
ظریف گفت : در قسمت شفاف سازی مواضع، کاری که طرف مقابل انجام داده است اذعان به بهره گیری کامل ایران از حق انرژی هسته ای است .
وی افزود : براساس ماده 4 ان پی تی تاکید شده است که هیچ کس نمی تواند اعضای معاهده را از حق ذاتی برای استفاده ، توسعه و تولید انرژی هسته ای صلح امیز منع کند ، این حقی است که قابل جدا شدن از صاحب حق نیست و چه این حق را به رسمیت بشناسند و چه نشاسند وجود دارد آنچه که مهم است احترام به اجرای آن است .
وزیر امور خارجه کشورمان گفت : این حق نه در ان پی تی و نه در جای دیگر جزئیاتش گفته نشده است و امریکایی ها حرف بی خود می زنند و بنده استنادات خود را بعد از اینکه کری وزیر امور خارجه امریکا آن حرف ها را زد در توئیتر گذاشتم .
وی افزود : در ان پی تی هیچ جا نگفته است شما حق داشتن نیروگاه و راکتور دارید بلکه گفته است که شما از نیروی هسته ای حق بهره برداری صلح امیز دارید .
ظریف گفت : اما در دو کنفرانس بازنگری ان پی تی یکی در سال1990 و یکی در سال 2010 به صراحت گفته است کشور ها باید تصمیم گیری و انتخابشان راجع به چرخه سوخت مورد احترام قرار گیرد .
وی ادامه داد : ان پی تی درباره اینکه حقی را به رسمیت می شناسیم چیزی نگفته است چون حق وجود دارد و برسمیت شناختنی نیست .
وزیر امور خارجه کشورمان گفت : مرجع تفسیر ان پی تی کنفرانس های بازنگری است و تصمیم گیری کنفرانس های بازنگری با اجماع است و دو بار در کنفرانس های بازنگری سال 1990 و 2010 و یکبار در اجلاس اول ویژه مجمع عمومی درباره خلع سلاح سال 1978 این انتخاب کشورها به رسمیت شناخته شده است .
وی افزود : آنچه در متن آمده بهره برداری کامل ایران از حقوق شبه معاهده است .
ظریف گفت : موضوع بعدی در متن این است که برنامه غنی سازی ایران قسمتی از هرگونه راه حل است. یعنی انان تمام تلاش شان این بود که این برنامه به صفر برسد و این به عنوان قسمتی از راه حل مورد تاکید قرار گرفت که از نظر انان البته باید این راه حل چهار چوب داشته باشد .
وی افزود: این که این چهارچوب چه باشد و جزئیات آن چه خواهد بود باید مذاکره کنیم .
وزیر امور خارجه گفت : بحث دیگری که وجود دارد درباره اقداماتی است که 1+5 باید انجام دهد که طی ان اعلام می کنند همه تحریم های سازمان ملل و تحریم های دوجانبه و چند جانبه مرتبط با برنامه هسته باید رفع شود البته تحریم های سازمان ملل بدون پیش شرط است.
طرفین توافق کردند در 6 ماه آینده اقداماتشان را شدیدتر نکنند.
وزیر امورخارجه گفت: لایه مهم دیگر از توافق هسته ای با 1+5 در ژنو حفظ وضع کنونی است، یعنی طرفین توافق می کنند که در 6 ماه آینده اقداماتشان شرایط را شدیدتر از وضع کنونی نکنند.
محمدجواد ظریف افزود: بر اساس این توافقنامه طرف مقابل تلاش هایش را برای کاهش صدور نفت ایران متوقف می کند.
وی گفت: همچنین طرف مقابل قطعنامه جدید تحریم هسته ای علیه ما در شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا صادر نمی کند.
ظریف پذیرش برنامه غنی سازی ما در سطح پنج درصد و به رسمیت شناختن حق تحقیق و توسعه را از دیگر تعهدات 1+5 برشمرد.
وزیر امورخارجه در بخش دیگری از گزارش مذاکرات هسته ای به نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلوگیری از پیشرفت فعالیت ها در نطنز و فردو را از اقدامات ما برای حفظ وضع کنونی در چارچوب توافقنامه ژنو دانست.
ظریف با اشاره به پیشنهادات و طرح های هسته ای سابق گفت: بر اساس این طرح ها در فردو قرار بود به نحوی لوله کشی ها را تغییر دهیم که برای بازگرداندنش به وضع کنونی 9 ماه فرصت لازم بود اما در شرایط کنونی اصلاً این گونه نیست.
وی افزود: در شرایط کنونی هم در فردو و هم در نطنز فعالیت ها ادامه خواهد یافت؛ فقط در فردو به جای اینکه 20 درصد تولید شود پنج درصد تولید می کنیم؛ در نطنز نیز همین طور اما آن را افزایش نمی دهیم.
ظریف با اشاره به اقدام برخی افراد در تفکیک تعهدات ما در توافقنامه ژنو گفت: ما به راحتی می توانستیم در یک جمله بگوییم ایران ظرفیتش را افزایش نمی دهد اما اصرار داشتیم جزئیات آن را مشخص کنیم.
وی افزود: هدف از درج جزئیات این است که در آینده نگویند تولید 3.5 درصد در نطنز افزایش ظرفیت است و اگر تولید هفت تن ما در این مدت به هشت تن افزایش یافت آن را افزایش ظرفیت تلقی نکنند.
ظریف همچنین با اشاره به اقدامات ما در تاسیسات اراک گفت: در آن جا که تاسیسات آماده نیست، بلکه کار ساخت و ساز و اقدامات مربوط به برنامه هسته ای داریم اما قرار است این ظرفیت افزایش نیابد.
وی افزود: طبق توافقنامه ژنو مقرر شده است که در آن جا سوخت جدید تولید نشود و دستگاه نصب نکنیم اما ساخت و ساز ادامه خواهد یافت.
ظریف گفت: همچنین مقرر شده است وضع کنونی تحقیق و توسعه غنی سازی در این شش ماه زیر نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه یابد.
وزیرخارجه افزود: ما به صراحت اعلام کرده ایم که هیچ خواستی درباره کاهش ظرفیت علمی خود نمی پذیریم بر این اساس غنی سازی با شرایط کنونی ادامه خواهد یافت و تحقیق و توسعه از طریق چند آبشار در نطنز ادامه می یابد.
ظریف گفت: در بخش دیگری از این توافقنامه مقرر شده است از ایجاد مکان های جدید برای غنی سازی در این شش ماه خودداری کنیم که البته دولت نیز در این مدت برنامه ای برای این کار نداشته است.
وی پرهیز از بازفرآوری یا ساخت تجهیزات بازفرآوری را بخش دیگری از توافقنامه دانست و افزود: البته جمهوری اسلامی اصولاً برنامه ای برای بازفرآوری به مفهوم استخراج پلوتونیم از پسماندها ندارد و هیچگاه در پی این کار نبوده است.
وزیر امورخارجه همچنین با تبیین بخش مربوط به کاهش فعالیت ها در توافقنامه ژنو گفت: ما طبق این بخش از توافقنامه فقط یک کار انجام می دهیم که پرهیز از غنی سازی 20 درصد است.
ظریف با اشاره به غنی سازی 20 درصد در فردو و نطنز افزود: در طرح قبلی که در آلماتی ارائه داده بودند قرار بود به شکلی مسیر لوله کشی ها را عوض کنیم که بازگرداندن آن 9 ماه طول می کشید اما در وضع کنونی در صورتی که برای بازگشت به وضع قبل تصمیم بگیریم فقط در یک ساعت و از طریق اتصال میان دو آبشار این کار ممکن است.
وی گفت: بر این اساس، دو آبشار که در حالت عادی پنج درصد تولید می کند در صورتی که متصل شوند می توانند 20 درصد تولید کند.
ظریف افزود: طبق اعلام کارشناسان حداکثر در کمتر از یک روز اتصال میان دو آبشار باز و در کمتر از یک روز بسته می شود؛ این موضوع در شورای عالی امنیت ملی بررسی شده است.
وی همچنین گفت: در بخش دیگری از موضوع کاهش، نیمی از اورانیوم 20 درصد را به اکسید تبدیل می کنیم، از آغاز تولید 20 درصد تا کنون حدود 480 کیلو اورانیوم 20 درصد تولید کرده ایم که بیش از نیمی از آن به اکسید تبدیل شده است.
ظریف افزود: 200 کیلوی دیگر از این اورانیوم باقی مانده که مقرر شده است که 100 کیلوی آن را به اکسید تبدیل کنیم و 100 کیلوی دیگرش را به خارج بفرستیم؛ البته قبلاً بحث این بود که همه این ذخیره را به خارج بفرستیم اما اکنون بحث این است که 100 کیلوی بقیه را به اورانیوم با غنای 3.5 درصد تبدیل کنیم.
وی همچنین با اشاره به موضوع تولید سانتریفیوژ جدید گفت: قرار نیست ما سانتریفیوژ جدیدی نصب کنیم بلکه قرار است توانمندی کنونی ما حفظ شود و افزایش نیابد.
وزیرخارجه افزود: مقرر شده است که ما تولید سانتریفیوژ جدید را به تعدادی که نیاز داریم محدود کنیم و از آن برای جایگزینی سانتریفیوژهای خراب استفاده کنیم.
ظریف گفت: بنده این را نیز جزو کاهش اقدامات آورده ام در صورتی که در حالت عادی وقتی نمی خواهیم سانتریفیوژ اضافه نصب کنیم، تولید سانتریفیوژ محدود به زمانی است که نیاز داشته باشیم، به ویژه با توجه به اینکه از نظر فنی، تولید سانتریفیوژ نسل1 را به مصلحت نمی دانیم زیرا سانتریفیوژهای نسل1باید به نسل های بعدی و پیشرفته تر تبدیل شود.
وی اقدامات شفافیت ساز را از دیگر بخش های توافقنامه دانست و افزود: این جا می توانستیم در یک جمله بگوییم ایران اقدامات شفافیت ساز را با آژانس انجام خواهد داد و آنان نیز به درج این جمله تمایل داشتند اما ما جزئیات را در توافقنامه مشخص کردیم.
ظریف گفت: ما با دوستانمان مذاکره کردیم که چه اقدامات شفافیت سازی می توانیم انجام دهیم که اکنون همان اقدامات انجام می شود.
اقدامات شفاف ساز را نوشتیم تا بعداً بهانه نیاورند
وزیر امور خارجه در ادامه گفت : اقدامات شفاف سازی که در توافق نامه به آن اشاره شده هم اکنون در حال انجام است .
ظریف افزود: مثلاً تبدیل اورانیوم 20 درصد و یا حضور کارشناسان آژانس در فردو هم اکنون در حال انجام است ولی گزارشی در این باره ارائه نمی شود و ما این اقدامات شفاف ساز را نوشتیم تا بعداً بهانه نیاورند.
وی گفت : طرف مقابل نیز چند کار از جمله تعلیق تحریم را در دستور کار دارد که نمونه آن لغو تحریم اتحادیه اروپا و آمریکا بر بیمه حمل و نقل و پالایش نفت ایران درمورد کشتی ها و پالایشگاه هاست .
وی گفت : طبق این تحریم بیمه های جهانی کشتی های حامل نفت ایران را و همچنین پالایشگاه هایی را که نفت ایران را پالایش می کنند بیمه نمی کردند که اینها طبق توافق برداشته خواهد شد .
ظریف اضافه کرد : تعلیق پتروشیمی و خدمات مرتبط با آن که نزدیک به 6 میلیارد دلار برای دولت و بخش خصوصی در مدت شش ماه درآمد دارد یکی دیگر از مفاد لغو تحریم است .
وی گفت: از این 6 میلیارد دلار 1 میلیارد دلار به بخش دولتی و 5 میلیارد دلار به بخش خصوصی می رسد و 30 درصد هزینه انتقال پول کاهش می یابد و درآمد آن می تواند مستقیم به کشور منتقل شود .
ظریف تحریم بر طلا و فلزات گرانبها و خدمات آن را از دیگر موارد این توافق عنوان کرد و گفت : ما بارها اعلام کردیم همه این تحریم ها غیرقانونی و نامشروع است من آنجا آن قدر صریح گفتم که فابیوس می گفت اگر شما همه این اقدامات را غیرقانونی می دانید چرا آمده اید و با ما صحبت می کنید ؟
هیچ جا نگفتم دارایی های ایران آزاد میشود
وزیر امور خارجه در ادامه گفت: تعلیق تحریمهای آمریکا بر صنعت خودرو، عرضه و نصب خدمات ایمنی برای هواپیماهای ایرانی انجام و کشتیهای نفت کش بیمه میشود.
آقای ظریف افزود: بنده هیچ جا نگفتم دارایی های ایران آزاد میشود؛ بلکه بازگشت بدون محدودیت قسمت قابل توجهی از فروش نفت ایران به صورت دلار از طریق حساب بانک مرکزی انجام می شود، یعنی مقدار قابل توجهی از درآمد نفتی ایران بازگشت داده می شود.
وی گفت: در واقع یک رشته کاهش هایی را ما می پذیریم در شش ماه آینده و یک رشته کاهشهایی هم آنها می پذیرند و گام نهایی را به شما (نمایندگان) ارائه کردم.
وزیر امور خارجه افزود: تفاهم کردیم که در این مرحله یک سال مذاکره طول بکشد و یک سال دیگر وارد گام نهایی شویم و گفتیم که گام نهایی باید زمان مشخصی داشته باشد، البته درباره زمان دعوای اساسی داریم.
ظریف گفت: چون اهمیت گام نهایی این است که تاکید می شود وضع هسته ای ایران عادی سازی شود و وضع ما مثل ژاپن و استرالیا و آلمان می شود.
وی افزود: در گام نهایی طرف مقابل قبول کرده است تمام تحریم ها را بردارد، ایران غنی سازی داشته باشد، ایران دسترسی به منابع مالی داشته باشد، با ایران همکاری هسته ای داشته باشد و قبول کرده است امکانات مدرن در اختیار ایران قرار دهد.
وزیر امور خارجه گفت: ما قبول کردیم نه اینکه قطعنامههای شورای امنیت را اجرا کنیم بلکه به قطعنامههای شورای امنیت بپردازیم.
ظریف افزود: رفع نگرانیها درباره راکتور آب سنگین اراک شفافسازی و تصریح شده است.
وی گفت: یک جدولی هم هست که من به آن نمیپردازم که ما چه به دست آوردیم و پنج بعلاوه یک چه چیزی به دست آورد.
ظریف افزود: به نظر من این مجموعه متوازن است و در شرایط کنونی منافع کشور را حفظ میکند و وضع کشور را به سمت عادی سازی می برد و دشمنان نظام را به نعره کشی واداشته است.
وزیر امور خارجه گفت: همه آنها تمام تلاششان را به کار بردند که مانع این شوند و تا ساعت سه و نیم صبح که این کار به توافق رسید داشتند تلاش می کردند و هنوز هم دارند تلاش کنند.
وی افزود: ما با چشم باز و با دقت و توجه روی کلمه به کلمه این متن بحث کردیم.
ظریف گفت: باید بگویم که بزرگترین قدرت دنیا ساعت دو بامداد چگونه با بچه های شما صحبت کردند و من از مقام معظم رهبری تشکر می کنم که اینگونه ما را مورد تفقد قرار دادند.
وزیر امور خارجه افزود: واقعا باید بدانیم که ساعت دو بامداد تلفن می زدند چگونه با بچه های شما برخورد و تقاضا می کردند.
وی در انتهای سخنان خود گفت: در پیشگاه ملت و در پیشگاه نمایندگان برای ناتوانی، کمکاری، ضعف و هر چه که بوده عذرخواهی میکنیم.
ظریف افزود: امیدواریم کاری که کردیم به عنوان یک اقدام مورد قبول درگاه الهی قرار گیرد.
غرب باید اعتماد ملت ایران را جلب کند
وزیر امورخارجه در بخش دوم سخنانش پس از نطق نمایندگان مجلس گفت: در مصاحبه با رسانه های غربی بارها اعلام کرده ام که اعتمادی به غربی ها نداریم.
آقای ظریف افزود: حتی در حضور شش وزیر خارجه در مذاکرات به صراحت به آنها گفتم که مردم ایران و مقام معظم رهبری به شما اعتماد ندارند و باید اعتمادسازی کنید.
وی گفت: البته برخی اقدامات غرب نیز به جای اعتمادسازی ، اعتمادسوزی بیشتر است در حالی که باید این فرصتی را که مردم ایران به آنان داده اند غنیمت بدانند و اعتماد این ملت را جلب کنند تا دست کم قدری از اعتماد مردم را به دست بیاورند.
ظریف تأکید کرد: اقدامات آنها بر بی اعتمادی ها افزوده است و باید نگران باشند که مردم به آنها بی اعتمادند.
وی با تأکید بر اینکه مذاکرات با آمریکا در چارچوب 1+5 تنها درباره مسئله هسته ای است گفت: پیش از این نیز گفته ایم که در هیچ مسئله ای غیر از مسئله هسته ای مذاکره نکردیم.
وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه پیشینه تحریم ها به 35 سال پیش تاکنون بر می گردد افزود: اتفاقاً مقاومت ملت ایران در برابر تحریم ها به ویژه تحریم به بهانه هسته ای باعث شد تا آنان پای میز مذاکره بنشینند.
ظریف گفت: طبق توافقات در گام نهایی، تحریم های شورای امنیت نیز برداشته خواهد شد که در این صورت تحریم های آمریکا تکه کاغذی بیش نخواهد بود اگرچه همه این تحریم ها نامشروع ، غیرعادلانه و غیرانسانی است.
وی ادامه داد: اگر تحریم ها برداشته شود خود به خود بسیاری از مسائل حل می شود به عنوان نمونه با رفع تحریم ها در شرایط فعلی مشخص است که برخی کشورهایی که حاضر به گفتگوی تلفنی با وزیر امورخارجه ایران نبودند اکنون مدام ما را به کشور خودشان برای گسترش روابط دعوت می کنند.
ظریف با بیان اینکه در این مذاکرات رژیم صهیونیستی بسیار نگران بود گفت: آنها میلیاردها دلار هزینه کردند تا از ایران یک چهره غلط بسازند که این چهره با یک حرکت فرو ریخته است.
وی از اینکه مجلس با چشم باز مذاکرات را دنبال می کند تشکر و با درخواست قرائت صلوات برای شهدای انقلاب، جنگ تحمیلی و فناوری هسته ای علو درجات آنها را از درگاه خداوند متعال مسئلت کرد.
همچنین در جلسه علنی امروز مجلس 6 گزارش در دستور کار قرار دارد .
گزارش وزیر محترم امور خارجه درباره مذاکرات و توافقات حاصله بین جمهوری اسلامی ایران و گروه پنج به علاوه یک و اظهار نظر جمعی از نمایندگان مجلس .
گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح تسری قانون فوق العاده خاص کارمندان سازمان های پزشکی قانونی کشور.
گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور درباره طرح انتقال پایتخت .
گزارش کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات درباره رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور. گزارش کمیسیون انرژی درباره طرح حمایت از صنعت برق کشور،
ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره لایحه تعیین حریم حفاظتی-امنیتی اماکن و تاسیسات کشور .