همایش «آشنایی با فرصتهای تجاری قاره سیاه» در مشهد
همایش «آشنایی با فرصتهای تجاری قاره سیاه» با حضور مسئولان سازمان توسعه تجارت ایران و جمعی از فعالان اقتصادی خراسان رضوی، در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران، در این همایش گفت: یکی از مهمترین مشکلات صادرات خدمات فنی و مهندسی، در حوزه ضمانتنامههاست و در صورت حل مسائل مرتبط با این بحث، امکان افزایش بیشتر صادرات این خدمات به اقصی نقاط جهان و از جمله قاره آفریقا، مهیا خواهد بود. خوشبختانه کارگزاریهای ما در تعدادی از کشورها شکل گرفته و از طریق آنها میتوانیم به راحتی ضمانتنامههای لازم برای ارائه این خدمات را در کشورهای هدف، فراهم کنیم.
محمدصادق قنادزاده افزود: اغلب تصور میشود که صادرات خدمات تنها شامل خدمات فنی و مهندسی میشود؛ اما چنین نیست و تاکنون حداقل ۶ نوع خدمت با قابلیت صادراتی را شناسایی نمودهایم و امیدواریم بتوانیم برای آنها بازارهای جهانی فراهم کنیم.
وی ضعف در شناخت از قاره آفریقا را عاملی عنوان کرد که باعث شده تا بخش خصوصی کشورمان از ظرفیتهای این بازار صادراتی بهره اندکی ببرد و تاکید کرد: باور داریم که در موضوع تجارت با کشورهای آفریقایی، کمکاری جدی صورت گرفته است. قاره آفریقا دارای اقتصاد ۱۳۰۰ میلیارد دلاری است و سهم ما از آن تنها حدود ۱.۲ میلیارد دلار برآورد میشود.
محمد حسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق مشهد نیز در این همایش با بیان اینکه یکی از الزامات توسعه صادرات، تأمین زیرساختهای لازم توسط دولت و دستگاههای است، عنوان کرد: امروز زیرساختهای حملونقلی کشور ما جوابگوی اهداف توسعه صادرات نیست.
در ادامه این همایش، «لیلا باغبان»، سرپرست دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت گفت: در سال ۱۴۰۰ صادرات ایران به قاره آفریقا رشد قابل توجهی نسبت به سال پیش از آن داشت؛ اما در سال ۱۴۰۱ این رقم با کاهشی جزئی مواجه شد. ارزش هر تن کالای صادراتی ایران به آفریقا به طور متوسط ۴۸۰ دلار برآورد میشود و توامان سهم صادرات کشورمان به قاره آفریقا، نسبت به صادرات کل کشور ۲.۲ درصد احتساب شده است.
وی گفت: عمده صادرات ایران به قاره آفریقا شامل کود اوره و روغنهای صنعتی است.
وی با بیان اینکه این قاره از لحاظ ظرفیتهای معدنی، سرمایههای ارزشمندی دارد، افزود: در استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور به عنوان قطب تولید جواهرآلات شناخته میشود، با توجه به تولید سنگهای قیمتی در جنوب آفریقا، میتوان هماهنگی و فعالیت خوبی در این زمینه با این قاره داشت.
وی اضافه کرد: بیش از ۳۰ درصد منابع جهان در این قاره وجود دارد و تمام کشورهای آفریقایی عضو موافقتنامه تجارت آزاد هستند. این موارد نشان میدهد که فرصتهای مطلوبی برای تجارت و همکاری اقتصادی با این قاره فراهم است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در بخشی از این همایش به تشریح آمار عملکرد صادراتی استان در هفت ماهه سال جاری پرداخت و گفت: صادرات استان در طی این مدت حدود ۸۸۱ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته است.
امیررضا رجبی افزود: در کارگروه توسعه صادرات توافق و هدفگذاری شد تا برخی کشورها را به سبد صادراتی استان اضافه کنیم. در این میان، گسترش صادرات به آفریقا در اولویتهای استان قرار داشته و باید از فرصتهایی که بحث مراودات تجاری با کشورهای آفریقایی شکل میگیرد، استفاده مطلوبی به عمل آوریم.
محسن خندان دل، رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاورهای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز با اشاره با اشاره به مزیتهای نسبی صدور خدمات فنی و مهندسی به قاره آفریقا، بیان کرد: ایران در تامین نیروی انسانی ماهر و توانمند و ارزانقیمت، از شاخصهای نسبی مطلوبی برخوردار است. سرعت انباشت دانشهای نوبنیان در ایران فزاینده شده و این جنس مزیتها میتواند عامل موثری در توسعه تجارت خدمات فنی و مهندسی ما به قاره آفریقا باشد.
وی تاکید کرد: وجود فناوریهای بالا در بخشهای مهارتآموزی نیز میتواند جایگاه استراتژیک و راهبردی ایران را در آفریقا تعیین کند.