پخش زنده
امروز: -
نیروگاه خورشیدی شناور یکی از روشهای استفاده از انرژی خورشیدی است که علاوهبر تولید برق، موجب کاهش تبخیر آب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،سیمنار تخصصی پتانسیل استفاده از پنل خورشیدی شناور راهکاری برای تولید برق و کاهش تبخیر آب با همکاری مرکز پژوهشی توسعۀ فناوریهای انرژی خورشیدی، پژوهشکده آب و محیطزیست و انجمن علمی انرژی و محیطزیست دانشگاه شیراز و کارگروه آب و انرژی اتاق فکر استانداری فارس، با حضور جمعی از متخصصان، اعضای هیأتعلمی و علاقهمندان به حوزه آب، برق و محیطزیست، بهصورت حضوری و مجازی برگزار شد.
مهرزاد فیلیزاده، دانشیار دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه شیراز بهعنوان سخنران این نشست ابتدا به سیر صعودی ظرفیتهای نیروگاههای خورشیدی در دنیا پرداخت و گفت: در دهه اخیر با کاهش شدید قیمت پنلهای خورشیدی در دنیا، سرمایهگذاری زیادی روی نیروگاههای خورشیدی درحال انجام است، بهطوری که حدود نصفی از سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، مربوط به انرژی خورشیدی است.
وی افزود: خوشبختانه کشور ما، روی کمربند خورشیدی دنیا قرار دارد و از ظرفیت بالایی برای استفاده از انرژی خورشیدی برخوردار است؛ اما متأسفانه ظرفیت کنونی نیروگاههای خورشیدی در کشور تنها حدود ۵/۰ گیگاوات است، این درحالی است که ظرفیت نیروگاههای خورشیدی در دنیا، بیش از هزارگیگاوات است.
به گفته وی نیروگاه خورشیدی شناور یکی از روشهای استفاده از انرژی خورشیدی است که علاوهبر تولید برق، موجب کاهش تبخیر آب میشود؛ از همینرو در سالهای اخیر، این نوع نیروگاه در دنیا مورد توجه قرار گرفته است.
طبق بررسی موردی انجامشده ازسوی این عضو هیأتعلمی و گروه تخصصی ایشان، با پوشش حدود ۱% و ۴% از دریاچههای سد درودزن و ملاصدرا، احداث نیروگاه خورشیدی شناور با ظرفیت ۴۰ مگاوات روی این دریاچهها امکانپذیر است.
فیلیزاده در ادامه، روش بررسی فنی نیروگاههای یادشده را تشریح کرد و گفت: میزان تابش خورشیدی دریافتی با استفاده از دادههای تجربی موجود و مدل مناسب تابش خورشیدی محاسبه شده است. همچنین با استفاده از نرمافزارهای طراحی تخصصی نیروگاه خورشیدی، شیوه استقرار تجهیزات خورشیدی (ازجمله پنلها و مبدلها) شبیهسازی شده و سازههای شناور موردنیاز در این نیروگاههای خورشیدی طراحی شده است.
طبق بررسی وی، با احداث نیروگاه خورشیدی شناور با ظرفیت ۴۰ مگاوات روی دریاچههای درودزن و ملاصدرا، میتوان به ترتیب سالیانه ۷۸ و ۸۰ مگاوات ساعت برق خورشیدی تولید و از انتشار ۴۹ تن گاز کربن دی اکسید در سال جلوگیری کرد. به اضافه، با احداث این نیروگاهها، میتوان سالیانه از تبخیر ۳۸۸، ۱۹۰ و ۴۴۵، ۷۰۰ مترمکعب آب دریاچههای درودزن و ملاصدرا جلوگیری کرد.
عضو هیأتعلمی بخش مهندسی شیمی دانشگاه شیراز به بررسی اقتصادی نیروگاههای خورشیدی شناور و زمینی پرداخت و افزود: با افزایش ارزش آب در کشور ایران، هماکنون ارزش اقتصادی نیروگاه خورشیدی شناور و زمینی نزدیک به هم است و با نگاه بدبینانه (سختگیرانهی اقتصادی)، مدت زمان بازگشت سرمایه برای هر دو نوع نیروگاه ۶ سال است. از همینرو، احداث این دو نوع نیروگاه در کشور ایران پیشنهاد میشود.
فیلیزاده گفت: بررسی محیطزیستی و اثرهای ممکن بر اکوسیستم دریاچه بر روی دریاچههای سد درودزن و ملاصدرا انجام شده است. در این بررسی میزان نور دریافتی دریاچه، دمای آب، اکسیژن، موجودات زنده در دریاچه، میزان تبخیر و محل تخمگذاری پرندگان قبل و بعد از احداث نیروگاه خورشیدی شناور مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج نشان میدهد که احداث نیروگاه بر روی این دو دریاچه مشکلزا نخواهد بود.
این عضو هیأتعلمی عنوان کرد: تیم تخصصی ایشان، توانایی انجام مطالعات امکانسنجی، طراحی کامل نیروگاههای خورشیدی زمینی و شناور، تهیه اسناد مناقصه و همچنین راهاندازی نیروگاههای خورشیدی را دارد.