اندازهگیری قند خون ناشتا، سادهترین روش ارزیابی دیابت
اندازهگیری قند خون ناشتا بعد از ۸ ساعت دریافت نکردن کالری، سادهترین روش ارزیابی دیابت است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، عضو هیأت علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نشست خبری به مناسبت هفته دیابت، گفت: اگر این میزان در فرد کمتر از ۱۰۰ باشد، نرمال، اگر بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد، پیشدیابت و اگر بالای ۱۲۶ باشد، وی به دیابت مبتلا است.
دکتر محمدعلی یعقوبی افزود: وقتی قند خون به صورت مزمن، بالا بوده و استمرار داشته باشد، موجب بروز عوارضی در بدن میشود.
وی دیابت را یکی از مهمترین علل مرگومیر در بیماریهای غیرواگیر و عامل ایجاد بیماریهای قلبی عروقی دانست و افزود: این بیماریها مرگومیر بالایی دارند و دیابت میتواند موجب نابینایی، اختلال در اعصاب بدن و ایجاد زخم پا و قطع اندامها شود؛ همچنین نارسایی کلیه و ایجاد بار اقتصادی برای بیمار، خانواده و جامعه از اثرات آن است.
دکتر یعقوبی با اشاره به اینکه ۳ نوع دیابت اصلی نوع یک، ۲ و بارداری داریم، تصریح کرد: علائم بارز دیابت پرنوشی، پرادراری و کاهش وزن است.
فوق تخصص غدد و متابولیسم بزرگسالان با بیان اینکه افراد مبتلا به دیابت نوع یک استعداد ژنتیکی دارند، خاطرنشان کرد: این افراد در زمان تشخیص باید انسولین تزریق کنند.
وی مهمترین علت ایجاد دیابت نوع ۲ را افزایش وزن و چاقی ذکر کرد و افزود: دیابت نوع ۲ را میتوانیم با اصلاح سبک زندگی، ورزش و تغذیه پیشگیری کنیم، البته در مراحل اولیه انسولین کم نیست، اما به دلیل چاقی، سلولها نمیتوانند از قند استفاده کنند.
دکتر یعقوبی با تأکید بر اینکه در دیابت نوع یک پیشگیری امکانپذیر نیست، زیرا فرآیندی خودایمن است، گفت: در دیابت نوع ۲، در ۵۰ درصد موارد، فرد در زمان تشخیص، از بیماری خود اطلاع ندارد و غربالگری در آن بسیار اهمیت دارد؛ بنابراین از سن ۳۵ سال همه افراد که هیچ فاکتور خطر دیابتی هم ندارند باید غربالگری شوند و اگر کسی اضافه وزن داشته و دارای یک فاکتور خطر اضافه شامل سابقه در خانواده، سابقه قلبی، فشار خون و بیتحرکی باشد، باید ارزیابی دیابت را انجام دهد.
وی افزود: در دیابت بارداری معمولا از هر ۷ یا ۸ بارداری، یک نفر دچار دیابت بارداری میشود، بنابراین خانمهای باردار باید از نظر دیابت بارداری غربالگری شوند که درمان مناسب در این نوع دیابت، شامل رژیم مناسب و در صورت نیاز، مصرف دارو است.
دکتر یعقوبی افزود: ۵۰ درصد هزینههای تحمیلی بر بیمار دیابتی، ناشی از عوارض و بقیه ناشی از داروها است و با انجام اقدامات پیشگیرانه و رعایت تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب میتوان از مشکلات و عوارض بیماری و دارویی دیابت جلوگیری کرد.