پخش زنده
امروز: -
برگزیده ششمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی گفت: ابداعات زیادی در حوزه تمدن اسلامی وجود داشته است، ولی در ۳۰۰ سال اخیر با مشکلاتی مواجه شدهایم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمود حکمتنیا استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در همایش در مراسم افتتاحیه هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی و ششمین جایزه جهانی علوم انسانی که امروز دوشنبه ۲۲ آبان در فرهنگستان علوم برگزار شد، به پیشینه فرهنگ و تمدن اسلامی ایران در گذشته اشاره کرد و گفت: ابداعات زیادی در حوزه تمدن اسلامی وجود داشته است، اما در ۳۰۰ سال اخیر با مشکلاتی مواجه شدهایم.
برگزیده این دوره از جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی افزود: این دغدغه فقط برای ما نیست و مسئلهای تاریخی تمدنی و اسلامی است که همه کشورهای اسلامی با این معضلات مواجه شدهاند.
حکمت نیا گفت: مشکلات تمدن اسلامی فقط مربوط به ایران نیست. برخی عامل این وضع کنونی جوامع را که باعث ایجاد حس تحقیر شده است، این میدانند که جوانان ما معتقد هستند «ما نمیتوانیم». برای برون رفت از این گرفتاری تاریخی باید یک تمدن در یک دستگاه نظری وجود داشته باشد که این دستگاه سوال های بنیادین را پاسخ دهد.
وی گفت: تمدن اسلامی توان «شناخت» دارد، اما توان «تغییر» ندارد. بسیاری از مسائل حقوقی مانند شرکت و بیمه و بانک، اختراع بشر هستند و این اختراع ها توانمندی خلق و تولید است.
حکمت نیا افزود: ما در تمدن اسلامی در شناخت قواعد پایهگذار و در علوم انسانی هم با این وضع مواجه بودهایم، اما باید علوم انسانیِ توانمندی ساخت که توانایی حل مشکلات را داشته باشد.
استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به موضوع انسان شبیهسازی شده در دنیای کنونی اشاره کرد و گفت: اشکال اساسی ما آن است که به جای خلق ساختن، آن را ساختن و فناوری دیگران را میخوانیم. نوع نگاه ما به مسائل متفاوت شده است. مسائل اشتباه را نمیتوان حل کرد، بلکه باید اصلاح کرد. مسیر ۱۰۰ ساله ما در فناوری اشتباه بوده است و اگر اصلاح نشود سیاست گذاری ما با مشکل مواجه خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به کشتار مردم و کودکان مردم فلسطین در غزه افزود: در ادبیات دینی قواعد و اساسی وجود دارد که اگر به هم بریزد رفتار حقوقی و اخلاقی به هم میریزد. هیچ توجیه اخلاقی و حقوقی برای قتل کودکان بیگناه در غزه وجود ندارد، زیرا قبل از قیامت و بعد از قیامت از این گونه رفتارها و کشتن مردم بیگناه سوال میشود.
در ششمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی که همزمان با هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی صبح امروز دوشنبه ۲۲ آبان در تهران برگزار شد، محمود حکمت نیا استاد گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و استاد احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزیده این دوره از جایزه جهانی شدند.