پخش زنده
امروز: -
همایش گرامیداشت حماسه زنان لرده با حضور خانوادههایشان و شماری از پژوهشگران و زنان در مجتمع ۹ دی بوشهر برگزار شد.
بهگزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر؛ در آبان ۱۲۹۷ خورشیدی غضنفرالسلطنه برازجانی حاکم برازجان پس از نافرمانی از قوای انگلیس و رودررویی با آن بیگانگان، به روستای لرده در کوهستان گیسکان شهرستان دشتستان پناه آورد که نظامیان اشغالگر انگلیس برای دستگیری او به آن منطقه لشکر کشیدند. مردان و زنان روستای لرده که شمار آنان ۱۱ تن گفته شده، سه روز در برابر آنان ایستادند. در روز نخست ۵ تن از مردان به اسارت گرفته شدند و به گواه تاریخ روز دوم و سوم ۶ زن لردهای با کمین در کوه با تفنگ ۳۰۰ تن از انگلیسیان را کشتند یا زخمی کردند و مردان خود را رهانیدند. حماسه شکست امپراطوری انگلیس در روستایی کوچک در کوههای دشتستان در تاریخ ماندگار شد و چند سالی است که در آبان به یاد آنان همایشی برگزار میشود.
نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در همایش گرامیداشت حماسه زنان لرده در سالن همایش مجتمع ۹ دی بوشهر گفت: شکست انگلیس در لرده یک شکست عادی نبود و در تاریخ انگلستان دیده نشده که قوای آنان در برابر شماری اندک و با تفنگ معمولی شکست سنگینی بخورد.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری افزود: انگلیسیها در توجیه شکست خود در تاریخ نوشتهاند که در کوههای دشتستان راه را گم کردهاند؛ که باید به آنان گفت شما از زمانی که از جزیره انگلیس بهسمت بوشهر حرکت کردید اشتباه کردید و راه را اشتباهی آمدید. زیرا بوشهر از زمان هجوم پرتغالیها در برابر آنان ایستادند و مقاومت جزئی از خون مردم آن شده است و میدانند که چگونه باید مقاومت کنند.
او ادامه داد که استان بوشهر پنج قرن است که تجربه مقاومت دارد و روشن شد که انگلیسها باید به سیاست و عقلانیت خود که به آن میبالند شک کنند.
نماینده، ولی فقیه در استان بوشهر گفت: ۲ روز از ۳ روز مقاومت مردم روستای لرده در برابر انگلیسیها را شیرزنان این روستا انجام دادند که نشان از دیانت، روحیه مقاومت، غیرت، شجاعت و وطنپرستی آنان است که خاک خود را ناموس خود دانستند و آن شکوه و جلال را آفریدند.
امام جمعه بوشهر اضافه کرد: باید درباره حماسه بزرگ زنان لرده کارهای پژوهشی و هنری فاخری تولید شود و روستای لرده و پیرامون آن بهعنوان منطقه حفاظتشده مقاومت معرفی شود و در آن کتابخانه و موزه راهاندازی تا به استان، ایران و جهان بیشتر معرفی شود.
یک پژوهشگر تاریخ هم در این همایش با بیان چند جنبش مقاومت زنان در تاریخ ایران گفت: جنس مقاومت زنان استان بوشهر و بهویژه زنان حماسهساز لرده با دیگر مقاومتها متفاوت و بسیار تاریخساز و اثرگذار است.
دکتر رجبی دوانی افزود: از آغاز قیام مردم جنوب در برابر استعمار انگلیس در استان بوشهر، مادران، خواهران و همسران رزمندگان و مجاهدان دوشادوش و همپای آنان در جنگ و مقاومت بودند و هم کار پشتیبانی را انجام میدادند و هم خود از مبارزان بودند.
او اضافه کرد: متأسفانه حماسه بزرگ لرده بهخوبی ثبت و معرفی نشده که باید برای شناساندن بیشتر آن به نسل امروز تلاش بیشتری کرد.