پخش زنده
امروز: -
سخنگوی صنعت آب گفت: آمارها در خصوص شرایط پایدار بودن آب در کشور نشان میدهد از ۶ حوزه اصلی آبریز در کشور، تنها دو حوزه در شرایط عادی منابع آب هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، فیروز قاسم زاده، سخنگوی صنعت آب امروز (دوشنبه، ۱۵ آبان ۱۴۰۲) در نشست خبری با بیان اینکه میزان بارشها در ایران با میانگین ۲۵۰ میلی متر بارش سالانه، یک سوم میانگین بارش در جهان است، گفت: تابستان امسال به دلیل افزایش گرمای هوا و تغییرات اقلیمی هر روز شاهد پیک مصرف آب بودیم.
وی با اشاره به نقشه بارش کشور افزود: در سواحل دریای خزر و زاگرس میانی مقدار بارشها به ۱۴۰۰ میلی متر میرسد در صورتی که در کویر مرکزی در استانهایی مانند یزد و کرمان میزان بارشهای ۴۰ میلی متری ثبت شده است، همچنین میزان بارشها در فصول مختلف سال متفاوت است به گونهای که میزان بارشها در فصول بهار و پاییز ۲۵ درصد، در تابستان ۵ درصد و در زمستان ۴۵ درصد است.
چهار حوزه آبریز در شرایط تنش آبی هستند
سخنگوی صنعت آب درباره شرایط منابع آبی کشور گفت: برای سنجش آب تجدیدپذیر شاخصی وجود دارد که اگر به ازای هر نفر در سال کمتر از ۱۷۰۰ مترمکعب آب وجود داشته باشد به این معناست که آن منطقه دچار تنش آبی است و اگر این عدد از ۱۰۰۰ متر مکعب کمتر باشد به معنای مشکل در تامین آب است.
وی افزود: هم اکنون این رقم فقط در دو حوزه آبریز از ۶ حوزه اصلی کشور در حالت عادی و مابقی حوزهها زیر ۱۰۰۰ مترمکعب و در شرایط تنش آبی هستند.
قاسم زاده با اعلام اینکه آمارهای موجود در این ۶ حوزه نشان دهنده کاهش بارندگی است، گفت: براساس آخرین آمارها در کشور ۱۱۰ میلیارد مترمکعب آب تولید میشود که فقط باید برای ۴۰ درصد آن برنامه ریزی شود، اما مقدار مصرف آب در کشور بیش از ۹۰ میلیارد مترمکعب است.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه در سالهای اخیر حدود ۱۴ درصد کاهش بارندگی را شاهد بودیم، گفت: آمارهای سازمان هواشناسی نشان میدهد سه سال گذشته خشکترین سالها در پانزده سال اخیر بوده است و همین شرایط موجب شده است مقدار آب تجدیدپذیر در کشور به ۱۰۳ میلیارد مترمکعب برسد.
وی افزود: متاسفانه این کاهش بارشها در فصل زمستان که کشور بیشترین مقدار بارشها را دریافت میکند در حال رخ دادن است.
قاسم زاده با اشاره به افزایش مقدار تبخیر در کشور به دنبال افزایش دما گفت: هر نیم درجه افزایش دما باعث کاهش ۱۰ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر میشود، که مقدار تبخیر در کشور در پنجاه سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته است یعنی ۲۱ درصد از آبی که در پنجاه سال گذشته، آب قابل برنامه ریزی محسوب میشد اکنون به علت افزایش دما تبخیر میشود در صورتی که ما تنها میتوانیم برای آب تجدیدپذیر برنامه ریزی کنیم و کم شدن آب تجدیدپذیر به معنای کاهش سهم مصرف است.
وی آب شدن یخچالها را یکی دیگر از پیامدهای افزایش دما دانست و گفت: ایران ۱۱ منطقه یخچالی دارد که در طول ۱۰ سال اخیر با کاهش ۲۰ درصدی، مساحت این یخچالها به ۳۴ کیلومتر رسیده است که این کاهش مساحت باعث میشود تامین آب برای رودخانهها در طول سال تداوم نداشته باشد.
قاسم زاده بیان کرد: از آنجایی که بارشها دیگر به صورت برف اتفاق نمیافتد و با بارش باران روبرو هستیم، دیگر نمیتوان آب را در فصول مختلف ذخیره کرد.