پخش زنده
امروز: -
خار پاشنه نوعی زایده استخوانی در قسمت پاشنه پا است که باعث ناراحتی و درد در کف پا می شود، دلایل خار پاشنه چیست؟ راه درمان و پیشگیری از خار پاشنه چگونه است؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ خار پاشنه نشت کلسیم است که باعث ایجاد یک استخوان در زیر استخوان پاشنه میشود. خار پاشنه مستقیما توسط فشار عضلات و رباطها در طولانی مدت ایجاد میشود و در افراد دارای اضافه وزن و در میان ورزشکارانی که تمام مدت در حال دویدن هستند، شایعتر است. این بیماری با گذشت زمان توسعه یافته و بیشتر خواهد شد و گاهی خارپاشنه حتی تا حدود دو سانتی متر نیز میتواند بزرگ شود و رشد یابد. خار پاشنه در مواقع بسیاری بی علامت است، اما گاهی این عارضه میتواند همراه با درد متناوب و مزمن همراه باشد. معمولا بیش از ۹۰ درصد از مشکلات مرتبط با خارپاشنه توسط روشهای غیرجراحی بهبود مییابد، اما اگر خارپاشنه درمان نشود و درد آن کمتر نشود، عمل جراحی لازم و ضروری است. در ادامه این بخش با علل و علائم و درمان خار پاشنه آشنا خواهید شد.
علل خار پاشنه:
خار پاشنه زمانی رخ میدهد که رسوبات کلسیم در قسمت پایین استخوان پاشنه ایجاد شود، فرایندی که معمولا طی چند ماه اتفاق میافتد. خارهای پاشنه اغلب به علت کشیدگی عضلات و رباطهای پا، کشش پلانتار فاسیا، و تکرار پاره شدن غشای پاشنه استخوانی اتفاق میافتد. خارپاشنه در میان ورزشکارانی که تمام مدت در حال دویدن و پریدن هستند، بیشتر دیده میشود. با توجه به تحقیقات انجام شده توسط فیزیوتراپیستها و پدیده ها، این وضعیت در هر چهار نفر، یکی اتفاق میافتد. در این بخش از سلامت نمناک برخی از عوامل مشترک عبارتند از:
سن: سن همراه با عوامل دیگر میتواند سبب ایجاد خارپاشنه شود و خارپاشنه در زنان و مردان مسنتر شایع است.
اضافه وزن: افراد چاق و دارای اضافه وزن که ساعتهای زیادی را میایستند، ممکن است دچار این وضعیت شند.
تمرینات شدید: تمرینات شدید گاهی اوقات ممکن است به این درد منجر شود. دویدن و پریدن میتواند موجب فرسودگی پاشنه و قوس کف پا شود.
پاهای صاف: شکل پا میتواند خطر ایجاد این وضعیت را در صورت عدم انعطاف پذیری تاندون آچیلی پا، بدتر کند.
کفش نامناسب: استفاده از کفشهای بدون پاشنه و یا پاشنه بلند (به ویژه آنهایی که دارای پاشنههای نازک و بلند هستند) سبب افزایش ابتلا به خار پاشنه میشود.
ناهنجاریهای مربوط به راه رفتن: راه رفتن به شکل غلط سبب میشود فشار زیادی روی استخوان پاشنه، رباطها و اعصاب نزدیک پاشنهی پا وارد شود.
فعالیت روی سطوح سخت: راه رفتن، دویدن یا پریدن مکرر روی سطوح سخت میتواند موجب فرسودگی پاشنهی پا شود.
ضربه به پاشنهی پا: آسیب و ضربه به پاشنهی پا و پارگی غشایی که آن را میپوشاند سبب ایجاد خار پاشنه میشود.
جنسیت: خار پاشنه در زنان بیشتر از مردان شایع است.
علائم خار پاشنه:
خار پاشنه اغلب هیچ علامتی ندارند. اما میتواند با درد متناوب یا مزمن همراه باشد - مخصوصا در هنگام پیاده روی، دویدن - اگر التهاب در نقطه تشکیل شده ظاهر شود. به طور کلی علت درد، خار پاشنه نیست، بلکه آسیب به بافت نرمی است که با آن ارتباط دارد. این بافت نرم فاشیا نامیده میشود.
بسیاری از افراد درد خار پاشنه و پلانتار فاسیا را مانند فرو رفتن چاقو یا پین میدانند. این درد در ابتدای صبح پس از بیدار شدن و گذاشتن پای خود بر زمین بسیار تند و شدید است. در طی روز درد کاهش یافته و به دردی خفیف تبدیل میشود و گاهی درد کاملا در طول روز از بین میرود. عصر و شب نیز درد افزایش پیدا خواهد کرد و احساس درد بلافاصله پس از نشستنهای طولانی مدت، بیشتر خود را نشان میدهد.
تشخیص وجود خارپاشنه
خار پاشنه معمولا با چشم غیرمسلح دیده نمیشود. متخصص و جراح ارتوپدی برای تشخیص دقیق و صحیح این بیماری، عکس برداری و تصویربرداری ایکس- ری را تجویز میکند. پزشک پا را قبل از انجام آزمایشات و تصویربردار معاینه خواهد کرد تا هرگونه علائم قرمزی یا التهاب را در آن مشاهده کند.
درمانهای غیر جراحی برای خار پاشنه:
اگر پاشنه درد دارید که بیش از یک ماه طول میکشد، با یک ارائه کننده خدمات بهداشتی مشورت کنید. او ممکن است برای کاهش درد خارپاشنه توصیههای زیر را ارائه نماید:
تمرینات کششی
استفاده از کفش مناسب
بستن ماهیچهها و تاندونهای تنش دار
استفاده از وسایل طبی
درمان فیزیوتراپی
تراشه شبانه
درد پاشنه ممکن است به درمان با داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن، یا ناپروکسن پاسخ دهد. در بسیاری از موارد یک دستگاه ارتوپدی کاربردی میتواند علل درد پاشنه و قوس را از جمله عدم تعادل بیومکانیک را اصلاح کند. در برخی موارد تزریق با کورتیکواستروئید ممکن است برای کاهش التهاب در منطقه انجام شود.
جراحی خار پاشنه:
بیش از ۹۰ درصد افراد با درمانهای غیر جراحی بهتر میشوند. اگر درمانها پس از یک دوره ۹ تا ۱۲ ماه نتواند علائم خار پاشنه را درمان کند، ممکن است جراحی برای شما لازم باشد.
تکنیکهای جراحی عبارتند از:
انتشار پلانتار فاسیا
از بین رفتن خار
آزمایشهای پیش از جراحی یا آزمایشهایی برای تعیین گزینههای مطلوب لازم است.
توصیههای پس از جراحی
توصیههای پس از جراحی مربوط به استراحت، یخ، کمپرس، ارتفاع پاشنه پا و وزن اهمیت زیادی دارند. در برخی موارد ممکن است برای بیماران لازم باشد پس از عمل جراحی، از باند، اسپلینت، کست، کفش جراحی، ارمرکها یا کاسه استفاده کنند.
عوارض احتمالی جراحی پاشنه
عوارض احتمالی جراحی پاشنه شامل درد عصب، درد پاشنه عادی، بی حسی، عفونت و زخم میباشد. علاوه بر این، با وجود پلانتار فاسیا، خطر بی ثباتی، گرفتگی عضلات پا، شکستگی استرس و تاندونیت وجود دارد.
راههای پیشگیری و جلوگیری از خارهای پاشنه:
کفشهای مناسب با پاشنهای اندازه، انتخاب کنید. از پوشیدن کفشهای کاملا تخت و بدون قوس یا با پاشنۀ بسیار بلند برای طولانی مدت خودداری کنید.
کفش شما باید مناسب برای هر فعالیتی باشد مثلا در زمان ورزش کفش مناسب ورزشی بپوشید.
قبل از انجام تمرینات ورزشی بدن را گرم کنید و تمرینات کششی قبل از هر فعالیت داشته باشید.
اگر اضافه وزن دارید، کم کردن وزن میتواند از خار پاشنه جلوگیری کند.
درمانهای خانگی پلانتار فاسیا یا خارپاشنه
در این بخش از سلامت نمناک ۱۰ درمان خانگی و گیاهی از دل نسخههای طب سنتی برای خار پاشنه پا وجود دارد.
۱. سرکه سیب برای درمان خار پاشنه:
یک حوله را به شکل پای خود ببرید و آن را در سرکه سیب فرو ببرید. حوله خیس شده را در کفش خود قرار دهید. حتما حوله را در طول روز مرطوب نگه دارید. حداقل یک هفته این درمان را دنبال کنید.
در روشی جایگزین، ۱/۲ فنجان سیب سرکه را در یک تابه گرم کنید و آن را در یک ظرف کوچک که با آب گرم پر است، اضافه کنید. پای خود را در ظرف به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه قرار دهید، ۲ بار در روز برای ۱ یا ۲ هفته این درمان را تکرار کنید.
شما همچنین میتوانید ۱ قاشق غذا خوری از سرکه سیب و عسل را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و آن را دو بار در روز برای ۱ یا ۲ هفته بنوشید.
۲. پک یخ برای درمان خار پاشنه:
یک بطری آب را بگذارید تا یخ بزند و آن را زیر پای خود برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار دهید. این کار را بعد از انجام فعالیت شدید و احساس درد فوری انجام دهید.
توجه: یخ را مستقیما به پوست خود نزنید، تا از یخ زدگی جلوگیری شود.
۳. جوش شیرین برای درمان خار پاشنه:
۱/۲ قاشق چای خوری جوش شیرین و کمی آب را مخلوط کنید تا خمیری تهیه شود. این خمیر را روی پاشنه خود قرار دهید و آن را با باند گاز استریل ببندید. دو بار در روز این درمان را تکرار کنید.
در روشی دوم، ۱ قاشق چای خوری جوش شیرین و ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید. آن را یک بار در روز به مدت ۲ هفته بنوشید تا PH بدنتان متعادل شود.
۴. نمک اپسوم یا سولفات موثر در درمان خار پاشنه:
نمک اپسوم میتواند پاشنه شما را تسکین دهد و آرام کند و همچنین میتواند التهاب را کاهش دهد. ۲ تا ۳ قاشق غذا خوری نمک اپسوم را در یک وان آب گرم بریزید. پاشنه آسیب دیده را در ظرف حاوی این محلول به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قراردهید و به آرامی پاشنه خود را برای کاهش فشار ماساژ دهید، سپس کمی مرطوب کننده بزنید و بخوابید.
۵. روغن نارگیل مناسب برای درمان خار پاشنه:
منطقه آسیب دیده را با روغن نارگیل گرم ماساژ دهید و بگذارید چند ساعت بماند تا از درد و التهاب راحت شوید. این کار را هر روز قبل از رفتن به رختخواب برای جلوگیری از ناراحتی در صبح انجام دهید.
شما همچنین میتوانید ۱ قاشق غذا خوری روغن نارگیل را هر روز صبح بخورید.
۶. روغن دانه کتان برای درمان خار پاشنه:
۱/۴ فنجان روغن دانه کتان را در یک ظرف گرم کنید و سپس یک پارچه را در روغن بگذارید. این پارچه را روی منطقه آسیب دیده قرار دهید و آن را با یک قطعه پلاستیکی پوشش دهید. یک پد گرم بر روی روکش پلاستیکی برای چند ساعت قرار دهید. در طول این مدت، از هر حرکتی اجتناب کنید.
از این درمان یک بار در روز تا زمانی که از درد رهایی پیدا کنید، استفاده کنید.
۷. زردچوبه برای بهبود خار پاشنه:
۱ قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در یک فنجان شیر مخلوط و سپس روی حرارت کم گرم کنید. نوشیدن این محلول دو بار در روز برای بهبود سریع مفید است. شما همچنین میتوانید ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم کورکومین را ۳ بار در روز برای حدود ۶ هفته مصرف کنید. قبل از شروع یک رژیم مکمل، با پزشک خود مشورت کنید.
۸. یونجه برای درمان خار پاشنه:
۱ قاشق چای خوری بذر یونجه را به ۱/۲ فنجان آب جوش اضافه کنید. درش را بگذارید و اجازه دهید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بجوشد. سپس این ترکیب را از صافی عبور دهید و به محلول به دست آمده کمی عسل اضافه کنید. این چای را ۳ یا ۴ بار در روز بنوشید تا درد و التهاب آرام شود.
۹. بوراکس موثر در درمان خار پاشنه:
بوراکس برای درمان خار پاشنه موثر است، زیرا کمک میکند تا سطح هورمونها و مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت استخوان حفظ شود. برای استفاده و بهره وری از خواص بوراکس ۱/۲ قاشق چای خوری بوراکس را با ۴ فنجان آب سرد و کلر شده مخلوط کنید. پای خود را در این محلول به مدت ۳۰ دقیقه قبل از خواب خیس کنید و چند هفته به طور روزانه تکرار کنید.
۱. حوله ورزشی برای درمان خار پاشنه
این بهترین تمرین برای درمان این بیماری است. باید یک حوله بر روی زمین پهن کنید و سعی کنید حوله را با استفاده از انگشتان پا نزدیکتر کنید.
۲. ورزش کمربند برای درمان خار پاشنه
این ورزش یک جایگزین عالی نه تنها برای خار پاشنه است، بلکه برای مشکلات دیگری است که میتواند در پای شما ظاهر شود. روی زمین بنشینید، کمرتان را صاف کنید و پاهای خود را در مقابل خود قرار دهید. یک طرف کمربند را در انتهای پای خود بگذارید، و یکی دیگر را با دست خود بکشید. پس از آن، شما باید کمربند را به سمت خود بکشید، در حالی که کمربند را با پای خود همان زمان به طرف مقابل میکشید. این کار را برای حدود ۲۰ ثانیه انجام دهید. ۲۵ ست و ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
۳. توپ و ورزش موثر در درمان خار پاشنه
در این ورزش، شما باید یک توپ کوچک را در اطراف با پای پا خود قرار دهید. این کار برای این مشکل مفید است و همچنین برای پلنتار فاسیتیس نیز مفید میباشد. توپ را زیر پایتان رول کنید. با انجام این کار، شما میتوانید پایتان را ماساژ دهید و آرام کنید. برای پایان دادن به این تمرین، توپ را فشار دهید، آن را به نوک انگشتان خود و به پاشنه خود برسانید.
۴. رول بطری آب برای کاهش درد خار پاشنه
لازم است یک بطری آب را برای این ورزش فریز کنید. بطری را روی زمین بگذارید، آن را با حوله بپوشانید و روی آن قدم بگذارید. این کار را حداقل ۵ دقیقه انجام دهید و حداقل ۳ بار در روز تکرار کنید. این تمرین کششی به کاهش درد کمک میکند، زیرا سردی به عنوان یک بی حس کننده موضعی عمل میکند.
۵. شش تمرین ساق پا موثر در درمان خار پاشنه
این یک تمرین بسیار ساده است که در آن فقط باید بر روی یک دیوار یا یک میز با دستان خود تکیه کنید. روی یک پا در حالی که پای دیگرتان را میکشید به جلو خم شوید، مثل حرکت دادن میز و این موقعیت را برای ۱۰ تا ۱۵ ثانیه نگه دارید. این ورزش به کشش عضلات ساق پا کمک میکند.