پخش زنده
امروز: -
کارشناس اقتصادی گفت: با اجرای کامل سامانه مودیان مالیاتی، جعل، چانه زنی، زمینههای فساد و دخالتها و برخورهای سلیقهای ممیزان مالیاتی از بین میرود.
مهدی سرمست، کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره مزیتهای ایجاد سامانه مودیان مالیاتی گفت: در واقع این سامانه زیرساختی برای شفافیت مالیاتی و وصول سیستمی مالیات است. اصل این سامانه برای شفافیت تعاملات تجاری میان مشاغل، اصناف و شرکتها ایجاد شده است. سامانه مودیان مالیاتی برای محاسبه و وصول مالیاتها بخصوص مالیات بر ارزش افزوده کاربرد بسیاری دارد.
این کارشناس اقتصادی افزود: مبنای این سامانه بر اساس صورت حسابهای الکترونیک است و فعالیتهای تجاری برای هر فعال اقتصادی در کارپوشهای در سایت سازمان امور مالیاتی تشکیل میشود ودر آن کارپوشه هر فعال اقتصادی صورتهای خرید و فروش با حلقههای قبل و بعد خود را منعکس میکند.
در این سامانه، صورت حساب های الکترونیک جایگزین فاکتورهای کاغذی می شود
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری سامانه ایجاد شده است و همه فعالان اقتصادی میتوانند به صورت اختیاری انجام دهند، ولی برای شرکتهای بورسی و شرکتهای دولتی صدور صورتحساب الکترونیک از طریق سامانه، اجباری شده است؛ البته هنوز متاسفانه برخی شرکتهای دولتی به این سامانه نپیوستند. تاکنون چندین میلیون صورت حساب الکترونیک صادر شده یا در حال صدور است و حجم زیادی از معاملات وارد این سامانه شده است. به طور مثال شرکتهای پتروشیمی خرید و فروش هم برای مواد اولیه و هم فاکتورهای فروش و صادرات خود را در این سامانه وارد میکنند و تمام معاملات شفاف به صورت صورت حساب الکترونیکی ثبت میشود.
سرمست ادامه داد در واقع این سامانه جایگزین فاکتورهای کاغذی است و اگر شرکتها واقف به مزایای این سامانه باشند بیشتر از این استقبال صورت میگیرد؛ زیرا مزایایی همچون عدم برخورد سلیقهای ماموران مالیاتی، آسان شدن فرآیندهای حسابداری و عدم نیاز به نگهداری اسناد کاغذی از مزایای اجرای کامل این سامانه است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که ضمانتهای اجرایی آن چگونه است گفت: این قانون هم مشوقهایی دارد و هم موارد تنبیهی در نظر گرفته شده است به طور مثال جریمههایی برای عدم صدور صورتحساب الکترونیک در نظر گرفته شده که فعالان را ملزم به ثبت معاملات میکند.
سرمست در ادامه در توضیح مزیتهای این طرح گفت: اجرای این قانون زمینهی جعل اسناد، فساد و چانه زنی را کم میکند و برخوردهای سلیقهای ممیزهای مالیاتی به حداقل میرسد.
وی افزود: همچنین نیاز به نگهداری دستی فاکتورها نیست و نگرانی برای مفقود شدن آنها هم از بین میرود.
کارشناس اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس افزود: هم اکنون بسیاری از شرکتهای بورسی و دولتی از اجرای این طرح استقبال کرده اند و فراخوان شرکتهای خصوصی هم آغاز شده است و مرحله بعد مشاغل و خرده فروشیها است.
سرمست افزود شاید چالش اجرای این قانون همین بخش مشاغل و خرده فروشیها باشد. در قانون گفته شده است که درخرده فروشیها پایانههای فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش یا دستگاه کارخوان (pos))نصب شود. این پایانههای فروشگاهی به سامانه مودیان باید متصل باشد تا رسید تعداد و قیمت کالاها مندرج باشد و این رسید را در کارپوشه خود منعکس شود که این یک مقداری از نظر اجرایی چالشهای هم برای سازمان امور مالیاتی و هم برای مشاغل کوچک دارد.
وی افزود: برای تسهیل این روند و اینکه مشوق و میانبری برای مشاغل کوچک در نظر گرفته شود، دولت لایحه تسهیل وظایف مودیان مالیاتی را به مجلس ارائه داد که در این لایحه یک سری فرآیندها تسهیل میشود و مهلتهای قانونی تغییر داده میشود. این لایحه در انتظار تصویب نهایی در مجلس است. تسریع در تصویب نهایی این لایحه، موجب تسریع در روند اجرای سامانه مودیان میشود.
این کارشناس اقتصادی در پایان تاکید کرد: با توجه به مزیتهای این سامانه و شفافیت معاملات انتظار از سازمان مالیاتی هم این است که اهتمام بیشتری در فراخوان شرکتهای خصوصی و مشاغل داشته باشد.