توصیه های آتش نشانی برای جلوگیری از آتش سوزی در منزل
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتش نشانی شهرداری کرج گفت: آشپزخانه، برخلاف تصور عموم، با شعلهور شدن روغن در یک ماهیتابه، نصب غیر اصولی اجاق گاز در مجاورت مواد اشتعالزا، از دید پنهان کردن پکیج و آبگرمکن در کابینت و رها کردن غذا روی شعله کم، محیطی بالفعل برای آتشسوزیهای احتمالی است.
به
گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز،جواد محمدی گفت: یکی از مواردی که معمولا در آشپزخانه هنگام پخت و پز، باعث حریق میشود، روغنهای آشپزی است. این موضوع به حدی اهمیت دارد که در دسته بندی حریق، روغنهای آشپزی دسته و کلاس خاص خود را داشته و همچنین اطفای حریقهای ناشی از آن هم، توسط تجهیزات خاموشکننده مختص به روغنها انجام میشود. برای جلوگیری از شعله ور شدن روغن حین پخت و پز، موضوعی را که همیشه باید رعایت کنیم، توجه به میزان دما است، یعنی دمای روغن هنگام پخت از یک حدی نباید بیشترشود، مخصوصا اگر از دستگاههایی نظیر فر یا هواپز استفاده میشود، باید دقت و مراقبت بیشتری کرد. چون این قبیل دستگاهها، اگر میزان حجم روغن در آن بیش از اندازه، مورد استفاده قرار گیرد، به خاطر دمای بالایی که در طبخ دارند میتوانند باعث ایجاد آتش سوزی شوند.
اجاق گاز نباید در مجاورت پرده باشد
وی ادامه داد: یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد حریق در آشپزخانهها، اجاق گازها هستند که اگر در مجاورت مواد قابل اشتعال زا مانند کنار پرده یا پارچه قرار گیرند، ممکن است، هنگام پخت و پز سریعاً مشتعل شده و آتش به سایر نقاط خانه نیز گسترش پیدا کند. همچنین عدم استفاده از تجهیزات استاندارد هم، معمولا خطری برای ایجاد آتش سوزی است. استفاده از اجاق گازهایی که مجهز به ترموکوپل نیستند، میتواند در اثر سرریز شدن غذا یا مایعات، شعله آنها خاموش شده و گاز نشت پیدا کند که این موضوع میتواند باعث ایجاد حریق و یا انفجار در خانههای مسکونی شود.
هیچ وقت اجاق گاز روشن را رها نکنید!
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتش نشانی شهرداری کرج، اظهار کرد: یکی دیگر از موارد خطرناک که میتواند احتمال خطر آتش سوزی هنگام پخت و پز را عموماً برای خانمهای شاغل به وجود آورد، روشن گذاشتن اجاق گاز و ترک منزل است. در این موارد، خانمها ظرف غذا را روی شعله کم رها کرده و از خانه خارج میشوند که این امر همانطور که گفته شد، باعث سرریزشدن آن و خاموش شدن شعله یا نشت گاز و وقوع حریق میشود.
وی ادامه داد: در مواردی هم هنگام طبخ غذا با زودپز، آن را رها کرده و دمای آن آنقدر افزایش یافته که باعث انفجار و آسیب به افراد شده است؛ بنابراین از نظر ایمنی اگر بخواهیم در مورد آشپزخانه و طبخ غذا صحبت کنیم، به هیچ عنوان نباید شعله گاز را هنگام پخت غذا، با هر نوع پخت، رها کنیم.
وی درباره اقدام اولیه حین شعله ور شدن روغن در ماهیتابه و سایر ظروف پخت و پز گفت: اگر روغن در حین پخت، آتش گرفت، اشتباه محض است که آن را با آب خاموش کنیم. چون سریعا شعله بیشتر خواهد شد؛ بنابراین راحتترین و ایمنترین راه این است که دری را روی ماهیتابه یا ظرف بگذاریم تا از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری شود.
محمدی در ادامه تاکید کرد: این حوادث خیلی خطرناک هستند و چنانچه ماده یا حتی پودر اطفای حریق درست استفاده نشود، روغن در فضای اطراف پخش شده و، چون اقلام قابل اشتعال بسیاری در اطراف گاز وجود دارد، باعث آتش سوزی در فضای پیرامونی خواهد شد؛ لذا توصیه میکنیم در این شرایط با حفظ خونسردی، ابتدا شیرگاز را ببندند و در را روی ظرفی که دچار آتش سوزی شده است گذاشته تا با خفه کردن آتش، آن را اطفا کنند.
ایمنی را فدای زیبایی آشپرخانه نکنید!
وی ادامه داد: از موارد دیگر که در فصول سرد احتمال وقوع آن تشدید میشود، این است که در برخی آشپزخانههای قدیمی آب گرمکن یا پکیج داخل آشپزخانه است و به خاطر اینکه زیبایی آشپزخانه را حفظ کنند، پکیج یا آبگرمکن را درون کابینت تعبیه میکنند، اما چیزی که اتفاق میافتد این است که در این فضای بسته، ایجاد شده اصلا شعله و رنگ آن دیده نمیشود و نمیتوانیم تشخیص دهیم که شعله مناسب است یا خیر؟
محمدی افزود: در این شرایط اگر اکسیژن کافی به شعله نرسد و شعله بیش از حد باشد، شعله به کابینت که غالباً از MDF یا از چوب است، سرایت کرده و آن را شعله ور خواهد کرد و یا ممکن است شعله خاموش شده باشد و در اثر نشت گاز و در اثر یک جرقه که میتواند هنگام روشن کردن برق چراغ آشپزخانه یا استارت روشنشدن خودکار یخچال باشد، دچار انفجار شده و منجر به حریق گردد. علاوه بر آن ممکن است، به دلیل عدم بازدید و بررسی دودکش در پکیج و آبگرمکن، گاز منوکسید کربن نشت کرده و باعث مرگ یا مسمومیت افراد ساکن در منزل گردد.
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتش نشانی شهردرای کرج اظهار کرد: یکی از دیگر موضوعات مربوط به پکیجها و آبگرمکن این است که به اشتباه لوله دودکش را به لوله هود آشپزخانه به صورت مشترک وصل میکنند، در حالی که حتما باید هر وسیله گازسوز مورد استفاده، نه فقط در آشپزخانه که در هر فضایی در منزل، لوله و دودکش مخصوص، مجزا و استاندارد داشته باشد که به فضای بیرون یا بام منتهی شود.
یخچال با دیوار فاصله مناسب داشته باشد
وی در ادامه افزود: از موارد دیگری که به ندرت دیده میشود و ممکن است باعث ایجاد حریق در آشپزخانهها شود، مربوط به موتور و برد یخچال و مشتعل شدن تجهیزات الکتریکی مورد استفاده در آشپزخانه است. از آنجایی که موتور حین کار داغ میشود اقدام اشتباه بعضی از افراد این است که فاصله استاندارد یخچال تا فضای پشت آن را رعایت نمیکنند و در این شرایط جدا از اینکه میبینیم موتور میسوزد، موتور یا برد یخچال هم آتش بگیرد. همچنین ممکن است به دلیل عدم رعایت استانداردها در نصب و استفاده از تجهیزات، متعاقباً حریق ایجاد شده در موتور یا بردهای الکترونیکی اتفاق بیافتد.
وی تاکیدکرد: برای جلوگیری از حوادث اینچنینی لازم است که در بازههای زمانی مشخص موتور و برد وسایل، توسط افراد متخصص مورد بازبینی، سرویس و نگهداری قرار بگیرند. توصیه این است که حتما یک خاموش کننده حریق آتشنشانی در منزل داشته باشیم. چون آشپزخانه یکی از فضاهایی است که بالفعل احتمال آتش سوزی بیشتری را نسبت به سایر فضاهای داخل منزل دارد؛ بنابراین وقتی یک خاموش کننده همواره در یک منزل وجود داشته باشد اطفاء حریق در لحظات اولیه میتواند از گسترش خسارات ناشی از آن بسیار موثر واقع شود.
شایعترین حوادث آشپزخانه
وی در خصوص اینکه کدام یک از موارد حریق در آشپزخانه شایعتر است گفت: بیشترین آتش سوزی در استان طبق بررسیهای صورتگرفته، مربوط به پکیج و آبگرمکن در داخل آشپزخانه است که با رعایت نکردن اصول نصب آن، هم باعث آتش سوزی و انفجار شده و هم مرگ و میر ناشی از مسمومیت با گاز منواکسید کربن را در پی دارد. حریق به دلیل مجاورت اجاق با موارد قابل اشتعال مثل پرده و پارچه از حوادث شایع بعدی است.
وی گفت: به شهروندان توصیه میکنیم به موضوعات مربوط به ایمنی بیشتر توجه کنند. متاسفانه موضوع ایمنی همیشه مغفول میماند و در اغلب موارد افراد به بررسی نقص و رفع عیب فنی دستگاههای مورد استفاده، توجه نمیکنند، در حالی که خطر مرگ و میر بالایی را به دنبال دارد. واقعیت این است که از لحاظ فرهنگی توجه کمتری به ایمنی داریم، در حالی که باید آنها را پیگیری و به آنها توجه کنیم و به آن اهمیت بیشتری دهیم.
یک کپسول آتشنشانی در خانه داشته باشید
وی ادامه داد: با توجه به مهم بودن رعایت ایمنی، اما در خصوص خرید یک کپسول آتش نشانی که شاید بهای زیادی نداشته باشد و یا بیمه آتش سوزی که خیلی مهم است، اقدامی نمیشود و اکثر خانهها فاقد بیمه آتش سوزی هستند و حتی خودروها به کپسول ایمنی مجهز نیستند، اینها نشان از جدی نگرفتن ایمنی است. توصیه میشود که تمام منازل و خودروها، مجهز به یک خاموشکننده متناسب با فضا و یا ماده قابل اشتعال باشند، همچنین پیشنهاد میگردد که با استفاده از بیمه آتشسوزی، بتوانیم با صرف هزینه اندک، خسارات ناشی از آتشسوزی احتمالی را جبران کنیم.