پخش زنده
امروز: -
صدها جوان و نوجوان از آغاز سال با جان و دل و عشق به خدمت برای زدودن گرد محرومیت به مناطق کم برخوردار و بخصوص روستاهای مرزی خراسان جنوبی عازم شدند تا جانی دوباره به این مناطق بدهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی؛ بهار، تابستان، پاییز و زمستان فرقی ندارد، وقتی هدف خدمت به مردم باشد از هر نقطه میآیند، چه از غرب کشور باشند و یا چه تهران نشین باشند، میآیند برای آبادانی مناطق حتی دورترین نقطه از کشور که مرز است، روز و شب نمیشناسند، آنها همان جوانان و نوجوانانی هستند که دشمن شبانه روز برای بی انگیره کردن آنها تلاش میکند، اما آنها در تب و تاب سفرند نه سفر به خارج بلکه سفری از جنس آبادانی.
بیشتر آنها در کنار دهه شصتی ها، دهه هفتادی و هشتادی از نسلهای دهه دوم و سوم انقلاب هستند که به روستاها و مناطق کم برخوردار آمده اند تا امید را زنده کنند خارج از هیاهوهای تبلیغاتی و سلفی گرفتنهای نامربوط که برخی این روزها برای پست و مقام گرفتن میگیرند، حوزه کاریشان گسترده است از فرهنگی و عمرانی گرفته تا بهداشت و درمان و اشتغال و کارآفرینی.
محرومیت زیاد است
در یک روز تعطیل به اتفاق یکی از همکارانم سفری دور استان داشتم. در ابتدا شهرستان مرزی زیرکوه، اینجا روستای اسفاد این شهرستان است که مهمان گروه ۴۰ نفری از مرکز کشور هستند.
به همت این گروه انتقال آب از قنات به مزارع سرعت گرفت و با ساخت جوی، آب ۱۰ دقیقه ای به زمینهای کشاورزی میرسد.
۸۰ سال دارد و سالها کارش کشاورزی است، پیرمرد روستایی خوشحال از حضور گروه جهادی است و میگوید: خدا خیرشان بدهد، زحمت کشیدند، محبت کردند و به اینجا آمدند تا مشکل ما را رفع کنند و از آبی که همیشه هدر میرفت جلوگیری کنند.
هم کلام شدم با نوجوانی که سن و سالی ندارد و فقط ۱۶ ساله است و با خنده میگوید: برخیها در کنار دریا برنزه میشوند و من این مکان را برای برنزه شدن انتخاب کردم تا بخشی از مشکلات مردم رفع شود.
نوجوان دیگری میگوید: جهاد در راه خدا به ما انرژی میدهد.
آن یکی ادامه میدهد: آمدم تا مدیریت را یاد بگیریم و در آینده اگر مدیر شدم عادلانه کار کنم.
۵۰ کیلومتر بعد از این روستا به روستای شیرگ این شهرستان میروم تا با جمعی دیگر از دانشجویان جهادی که از دانشگاه فرهنگیان هستند همراه شوم. عصر بود کودکی دیدم که کلاس چهارمی است و خوشحال از رنگ آمیزی مدرسه شان.
به همراه او وارد مدرسه شدم. فاطمه گفت: با این رنگ کاریها امسال حیاط مدرسه ما تمیزتر شده و مدرسهای متنوعتر با رنگ آمیزیهای زیاد در مقایسه با سالهای گذشته داریم.
جوانی دانشجو در حال رنگ آمیزی است که گفت: این کارها فقط دلی است.
ترکیب بیلها و خندهها
از شهرستان زیرکوه به نقطهای دیگر از خراسان جنوبی رفتم، اینجا هم منطقه روستایی است، روستای تل عارف نهبندان در نزدیکی مرز ایران و افغانستان. جایی گرم و خشک که تا چشم کار میکند محرومیت در آن دیده میشود، انگار در آن سوی روستا خبری است، صدای بیلها و خندهها مرا به آن سوی روستا کشاند. زنی را دیدم که گفت: چند روزیست بچههای دانشجوی تهران مهمان ما هستند. آن هم ۱۲۰ نفر، خدا را شکر.
به این گروه ۱۲۰ نفره نزدیک شدم عاشقانه و سخت مشغول کار بودند، در تعجب ماندم! چرا که حضور در این مناطق برای من که اهل خراسان جنوبی و همانند آنها دانشجو هستم سخت بود چه برسد به اینها که در غربت و گرما به اینجا آمده اند.
نزدیک شدم، پسری به نام رضا که دانشجوی کارشناسی رشته برق دانشگاه صنعتی شریف است در حال کار بود، گفتم اینجا چه کار میکنی؟ تهران کجا اینجا کجا؟ نزدیک مرز ایران و افغانستان! خندید و گفت: چند سالی هست که به اردوهای جهادی میآیم. گفتم عادت به گرمای بالای ۴۰ درجه داری که در این شرایط کار میکنی؟ با همان خنده اش گفت: جهاد، هوای گرم و سرد نمیشناسه.
احسان هم دانشجوی برق و از همان دانشگاه صنعتی است، صدای خنده هایش مرا ناخودآگاه به سمت او برد، پرسیدم با این آفتاب سخت، چطور میخندی؟ کار سخت نیست در این شرایط؟ گفت: سخت که سخت است، ولی ما در شهرهای بزرگی که زندگی می کنیم از این سختیها نمیبینیم، آمدیم اینجا که اگر روزگار در آینده مسئولیتی به من داد بهتر بتوانم خدمت کنم و یادم باشد که اینجور جاهایی هم در کشورم هست.
جاری شدن آب بعد از ۱۵ سال
مقصد بعدی من روستای ۶۰ خانواری افضل آباد نهبندان بود. یکی از اهالی اش گفت: هیچ گونه آبی برای خوردن نداشتیم، با تانکر برای ما آب میآوردند تا آنکه گروه جهادی مدتی در اینجا کار کرد و قنات این روستا دوباره احیا شد.
یکی دیگر از کشاورزان گفت: دانشجویان صنعتی شریف از تهران در ایام تعطیلات به این روستا سفر کردند و با کانال کشی آب، دوباره بعد از ۱۵ سال صدای آب را در قنات ما بلند کردند و زندگی را به ما دادند.
مسیرم را ادامه دادم به درح منطقهای دیگر از خراسان جنوبی رسیدم آنجا هم تعدادی جوان را دیدم که مشغول به کارند.
امید دانشجویی تهرانی است که حسابداری میخواند. او گفت: برای اولین بار است که به اردوهای جهادی آمده ام، حس خاصی دارد کار کردن بین جوانانی مانند خودت و آن هم برای کسانی که توانایی ساخت خانه ندارند.
خانم اکبری هم که از دانشجویان مقطع ارشد رشته حقوق است میگوید: در کلاسهای آموزشی به دانش آموزان علاوه بر تفسیر قرآن، نقاشی، ریاضی، خیاطی، گلیم بافی و گل دوزی نیز آموزش میدهیم.
خورشید غروب کرد و من هم در همان روستای درح مستقر شدم تا برای تکمیل گزارشم به روستاهای دیگر خراسان جنوبی هم سری بزنم. صبح روز بعد قبل از اعزام به سایر شهرستانها با خانم احمدی دانشجوی دیگری همراه شدم که در حال رفتن به مدرسهای برای زیبا سازی بود. او گفت: وقتی میدانم که قرار است در سال تحصیلی جدید دانش آموزانی که آینده سازان کشور هستند اینجا و در این مدرسه تحصیل کنند، زیباسازی و نو کردن آن به من انرژی میدهد.
هنری مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی نیز گفت: بیش از 500 گروه جهادی از آغاز سال برای کارهای عمرانی،بهداشتی و درمانی، آموزشی و فرهنگی عازم روستاهای خراسان جنوبی شدند.
شغلهای پایدار
ایجاد شغل دیگر موضوعی است که با کمک بسیج در خراسان جنوبی رونق گرفته است.
اینجا شهرستان فردوس آبان ۱۴۰۲ و کارگاهی با حضور تعدادی از بانوان که حالا دست به تولید زدند و علاوه بر منبع درآمد برای خود دست دیگران را هم گرفته اند.
یکی دامداری اش را توسعه داده است و دیگری کارگاه خیاطی.
آقای رحمتی که دامدار است میگوید: توانستم با مبلغ تسهیلات بسیج کاه و جو بگیرم و گوسفندان خود را نگه دارم و اقدام به فروش آنها نکنم و حتی تعداد دامهای خود را بیشتر هم کنم.
خانم اکبری هم که خیاطی دارد میگوید: در گذشته در یک اتاق 3 در 4 متری با سه نفر نیرو کار میکردیم، اما با کمک بسیج سازندگی هم اکنون برای ۱۰ نفر شغل ایجاد کردم.
به سراغ بانوی دیگری رفتم. خانم رجبی مقدم که سبد بافی راه درآمدی او شده گفت: توانستم با تسهیلات بسیج کارم را توسعه بدهم و با آموزش دادن سبد بافی دیگران را هم شاغل کنم.
خانم دیگری نیز میگوید: خدا را شکر، حقوقی دارم اندازه قانون کار و در کنار خانه داری در خانه مشغول به کار شدم.
آقای تقی زاده جوان دیگری جوشکاری را برای خود راه اندازی کرده است او هم میگوید: در گذشته مجبور بود برای امرار معاش به صورت سیار در سطح شهر کار کند، اما هم اکنون بسیج سازندگی تسهیلات داده و با آن توانسته کارگاه راه اندازی کند.
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی همچنین گفت: در زمینه کمک به ایجاد مشاغل خرد و خانگی در قالب پرداخت تسهیلات اشتغالزایی تبصره ۱۶ در یک سالگذشته از طریق بسیج سازندگی ۱۳۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.
هنری افزود: این تسهیلات باعث ایجاد و تثبیت هزار و ۷۰۰ کارگاه اشتغال خرد و خانگی و کمک به اشتغال 2 هزار و 400 نفر شده است.
تهیه کننده: زهرا فلاحی نسب