بیشترین پرستاران در حوزه درمان مشغول خدمت اند
معاون پرستاری وزارت بهداشت: همکاران گروه پرستاری، از مقطع کارشناسی تا دکتری، کارشناس اتاق عمل، کارشناس هوش بری، بهیاران و کمک پرستاران مجموعا ۲۱۰ هزار نفر در هزار و ۵۰ مرکز درمانی کشور مشغول بکارند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ عبادی در برنامه سلام تهران افزود: طبق سه فرمول، نسبت پرستار به تخت، نسبت به جمعیت و تعداد پرستار به پزشک، در کشورمان بیشترین استفادهای که از پرستار میشود در حوزه درمان است. در حالی که در سایر کشورها از پرستارها در حوزه پیشگیری و بهداشت هم استفاده میشود. عموما محاسبات براساس پرستار به تخت است پرستاری حرفهای مان به تخت ۹ دهم است یعنی به ازای هر یک تخت ۹ دهم پرستار و گروه پرستاری مان یک و دو دهم، استاندارد کشوری مان یک و هشت دهم است اگر یک و دو دهم را با یک و هشتم دهم مقایسه کنیم این کمبود پرستار یا کمبود گروه پرستاری مشخص خواهد شد.
وی ادامه داد: در سه مرحله باید این پدیده را بررسی کنیم بخش اول بحث تربیت است که ما سالانه باتوجه به کمبودی که گفتم سال گذشته ۸ هزار و ۸۰۰ نفر جذب دانشجوی رشته پرستاری داشتیم با احتساب اتاق عمل و هوشبری تقریبا ۱۱ هزار نفر، در سال جاری بالغ بر ۱۰ هزار نفر رشته پرستاری با احتساب اتاق عمل و هوشبری بالغ بر ۱۳ هزار و خردهای نزدیک به ۱۴ هزار نفر جذب دانشجو در گروه پرستاری داشتیم.
عبادی گفت: اولا فارغ التحصیلان مان در مرحله اول باید فارغ التحصیلان با کفایت و توانمندی باشند که وارد بازار و مراقبت شوند.
مجری: همه فارغ التحصیلان وارد بازار کار میشوند؟
عبادی: بازار آمادگی جذب این همکاران را دارد ماهیت حرفه ای، چون عموما بانوان از این رشته بیشتر استقبال میکنند در حال حاضر شاغلین مان ۷۵ تا ۷۶ درصد خانمها که طبیعتا در جذب دانشگاهی هم استقبال بانوان بیشتر است منتهی آیا این که بانوان همه مایل به اشتغال و ادامه کار بعد از فارغ التحصیلی هستند در کشورمان نسبت به کشورهای دیگر این تمایل به لحاظ چه ذهنی و چه به لحاظ فرهنگی در بانوان کم است دوم این که خیلی از فارغ التحصیلان ممکن است در محل زندگی شان اگر کار پیدا نکنند نیاز باشد در شهر دیگری جذب و استخدام باشند این تمایل از طرف بانوان کمتر است ترجیح شان این است که در محل زندگی شان شغل داشته باشند.
مجری: این هفتاد و پنج شش درصدی که میگویید بانوانی هستند که در رشته پرستاری وارد دانشگاه میشوند؟
عبادیگفت: ورود به دانشگاه چه بسا یک مقدار نسبتش مثلا سی هفتاد باشد ترک شغل در آقایان به علت معاینه زنانه ممکن است شروع به کار کمتر باشد و خانمها هم در شروع و هم در ادامه کار ممکن است متاهل بشوند یا فرزنددار باشند و بنا به دلایل دیگری مایل به ادامه کار نباشند، چون جنس کار در حرفه پرستاری انصفا سخت و طاقت فرسا هست به علت شیفتهای نامتعارفی که دارند شیفتهای شب روزهای تعطیل و روزهایی که خیلی از مردم در استراحت و یا تفریح یا در تعطیلات اند گردش خدمات سلامت مان که تعطیل بردار نیست و عمده همکاران مان در گروه سلامت همکاران پرستارند در بیمارستانها نزدیک به ۶۰ درصد مجموع کارکنان اعم از پزشک و غیرپزشک گروه پرستاری اند؛ بنابراین بیشترین حضور همیشه در ایام مختلف در بیمارستان گروه پرستاری است، چون عموما همکار خانمند به علت مسئولیتهایی که یک بانو غیر از شغلش در خانه دارد به عنوان همسر و به عنوان مادر و نقشهای دیگر طبیعتا تحت تاثیر قرار میگیرد.
مجری: میگویید بعضی از فارغ التحصیلان این رشته باتوجه به این که بانو و به خاطر شرایط شخصی خودشان نمیپذیرند که بیایند سرکار فکر نمیکنید که یکی از دلایل ممکن است همین باشد که طبق آمار بعضی از پرستاران که جذب میشوند گلایه دارند از وضعیت کارشان، فشاری که روی شانه و درآمدی که به نسبت آن کاری که دارند انجام میدهند باهم همخوانی ندارد و طبیعتا ترجیح میدهند که دیگه مشغول به کار نباشند.
عبادیافزود: صحبت کاملا درست است و تصدیق میکنم یک زنجیرهای که بخش اول تربیت نیروی انسانی که به آن پرداختیم و کشور با افزایش ظرفیت دانشگاهها این را در کوتاه مدت در میان مدت بخواهد جبران کند این که سال گذشته کمتر از ۹ هزار نفر داشته امسال بالغ بر ۱۰ هزار داریم حرکت به سمت اصلاح و ترمیم موضوع. بخش دوم باید جذب داشته باشیم یعنی مجوزهای استخدامی را سازمانهای مربوطه برای وزارت بهداشت صادر کنند.
مجری: باید جذب را داشته باشیم یا قرار است که داشته باشیم یا داریم؟
عبادی: داریم سال ۱۳۹۹ استخدام قابل توجهی داشتیم.
مجری: آن هم به خاطر اوضاع کرونایی بود.
عبادی: بله، کرونا از این بابت به ما توانست کمک کند ۱۴۰۱ یک تبدیل وضعیت داشتیم هفته گذشته ۲۸ مهرماه یک آزمون استخدامی که مجوز ۲۵ هزار نفربرای همه گروههای سلامت من جمله گروههای پرستاری داشتم، ولی مجوزهایی که میدهند متناسب با نیاز مردم نیست. از کمبود پرستار کسی که متضرر میشود مردمی است که گیرنده خدمت هستند.
وظیفه مان این است که نیازسنجی کنیم البته به پرستاری به عنوان یک شغل کارمندی نگاه نکنند ذات این حرفه سخت است و شیفتهای نامتعارف دارد.