پخش زنده
امروز: -
محققان جوان دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه شیراز ماده جداکننده آب از نفت را بومی سازی کردند؛ مادهای که خالص سازی نفتِ استخراجی در میادین نفتی را آسانتر میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،این محققان پس از پنج سال کار مطالعاتی محلولی را تولیدکرده اند که با ترکیب با آب مخازن نفتی، ژلی مسدود کننده میسازد تا مقدار آب را در چاههای نفت کاهش دهد.
محققان دانشکده مهندسی شیمی، نفت وگاز دانشگاه شیراز موفق به تولید محلولی شدند که میتواند لایههای آبی موجود در مخازن نفت را مسدود و بازدهی چاههای نفت را افزایش دهد.
عضو این تیم تحقیقاتی گفت: این محلول کاملا معدنی و دوست دار محیط زیست است و بدون هیچ آسیب تخریب زا به تاسیسات چاههای نفت میتواند با تزریق در چاههای نفت به صورت هوشمند در عمق چاهها به ژل تبدیل شود که منافذ آبی را مسدود و استخراج آب همراه با نفت را کاهش دهد.
علی خلیل نژاد افزود: این محلول با موادی کاملا در دسترس و با فناوری کاملا بومی پس از ۵ سال مطالعه، سنتز شده است که در زمان ترکیب با آب شور تبدیل به ژل مسدود کننده لایههای آبی عمق چاههای نفت میشود.
حسین رضوانی عضو دیگر تیم تحقیقاتی گفت: محلول این ژل به دلیل ویسکوزیته پایین و خواص شبیه به آب، برای تزریق نیاز به تجهیزات خاص مانند ژل های پلیمری ندارد.
این عضو تیم تحقیقاتی گفت: این محلول در مقایسه با ژلهای پلیمری موجود در برابر شوری و دمای بالای عمق چاه مقاوم هستند، زیرا شوری و دمای بالا پارامترهای محدود کنندهای برای ژلهای پلیمری است که عملکرد آنها را به شدت کاهش و آنها را رسوب میدهد این در حالیست که این دو پارامتر بر ژل تولید شده توسط این تیم تاثیری ندارد چه بسا شوری آب، عملکرد ژل را در محیط متخلخل بالاتر هم میبرد.
عملکرد هوشمند، کاهش هزینه تولید به ۱۵ درصد هزینه ژلهای پلیمری و مواد اولیه در دسترس از مزایای رقابتی دیگر این محلول است.
به گفته این تیم در زمان حاضر این محلول به مرحله تجاری سازی رسیده و در صورت حمایت از این تیم امکان تولید در سطح مورد نیاز صنعتی کشور فراهم است.
حسین رضوانی، علی خلیل نژاد ومسعود شفیعی از اعضای این تیم هستند که با سرپرستی پرفسور مسعود ریاضی این کار مطالعاتی را طی ۵ سال به نتیجه رساندند.