پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز بهداشت خوزستان: در بیشتر کشورهای دنیا سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان اسـت و در ایران نیز این بیماری در صدر سرطانها در جمعیت زنان محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا گفت: سرطان دومین علت مرگ و میر در سطح جهان و مسئول مرگ ۹.۶ میلیون نفر در سال ۲۰۱۸ است و در سراسر دنیا حدود یک از ۶ مورد مرگ ناشی از سرطان اتفاق میافتد.
وی افزایش امید به زندگی و تعداد سالمندان، تغییر در شیوه زندگی مانند افزایش مصرف دخانیات، غذاهای چرب و پرکالری و کم تحرکی و عوامل محیطی مانند افزایش مصرف سوختهای فسیلی را مهمترین دلایل برای افزایش بروز سرطان در ایران و جهان عنوان کرد.
دکتر بختیاری نیا سلامت زنان و به ویژه مادران را از مفاهیم زیر بنایی در توسعه دانست و افزود: زنان حدود نیمی از جمعیت جهان را تشکیل مـی دهنـد و نه تنها مسئول سلامت خود هستند، بلکه بیشترین مراقبتها را براى بهداشت خانواده انجام میدهند، به این ترتیب وضـعیت سلامت زنان تأثیر بسزایی بر سلامت فرزندان، خانواده و جامعه پیرامون آنها دارد و چنانچه این موضوع نادیده گرفته شـود، سلامتی خانواده و جامعه نیز دچار آسیب خواهد شد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان یکی از عوامل نگران کننده در سلامتی زنـان را سـرطان پـستان عنوان کرد و ادامه داد: سـرطان پـستان بیمـاری اسـت کـه در آن سلولهای بدخیم در بافت پستان ایجاد میشوند و در بیشتر کشورهای دنیا شایعترین سرطان در زنان اسـت.
معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه در ایران نیز این بیماری در صدر سرطانهای جمعیت زنان قرار دارد و بروز آن در حال افزایش است، اضافه کرد: سرطان بر خلاف تصور عام، یک بیماری قابل پیشگیری است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند، گفت: هرکسـی میتوانـد بـرای کاهـش خطـر سـرطان و دیگـر بیماریهـای مزمـن، تغییراتـی را در شـیوه زندگـی خـود ایجـاد کنـد.
دکتر بختیاری نیا میگوید: افـراد در معـرض خطـر بایـد بـه خاطـر داشـته باشـند کـه ترکیبـی از عوامـل بـرای ایجـاد سـرطان لازم اسـت ازجملـه؛ عوامـل ژنتیکـی، محیطـی و شـیوه زندگـی، بعضـی از ایـن عوامـل میتواننـد اصـلاح شـوند و بعضـی دیگـر خـارج از اراده افـراد هسـتند، بنابرایـن افـراد میتواننـد قدم هایـی را بـرای کاهش خطـر بیماری بردارنـد.
وی با بیان اینکه بیشـتر عوامـل خطـری کـه سـبب سـرطان پسـتان میشـوند قابـل اصـلاح هستند، افزود: این عوامل خطر عبارتند از: نمایه توده بدنی (BMI) بالای ۳۰، مصرف الکل، سن بالای مادر در زمان اولین زایمان، مواجهه با اشعه برای درمان سرطان در گذشته، قرصهای ضد بارداری خوراکی، هورمون درمانی جایگزین (HRT پس از یائسگی) و همچنین مصرف بالای چربیهای اشباع شده.
دکتر بختیاری نیا سن بالا، سابقه خانوادگی و جهشهای ژنی، سن قاعدگی کمتر از ۱۲ سال، سن یائسگی بالای ۵۵ سال، زمینه نژادی و قومی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر و همچنین سابقه هیپرپلازی (رشد بیش از حد سلولها) در پستان را از عوامل خطر غیر قابل اصلاح عنوان کرد.
وی با بیان اینکه آگاهی از علـل ایجـادکننـده سـرطان و راههـای دوری کـردن از آن را برای پیشگیری از سرطان سینه مهم دانست و گفت: همچنین باید بدانیم که چه عواملی اثر محافظتی در برابر این سرطان دارند.
دکتر بختیاری نیا میگوید: با شناخت علایم هشداردهنده سرطان پستان و مراجعه به موقع به خانه ها، پایگاهها و مراکز خدمات جامع سلامت میتوان ضایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل شدن به سرطان، زودتر تشخیص داد، بنابراین زنان گروه سنی ۳۰-۶۹ سال باید به مشارکت در برنامههای غربالگری و تشخیص زودهنگام سـرطان پـستان ترغیـب شـوند و بـه شبکه بهداشتی مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه ماموگرافی تشخیص ضایعات غیر قابل لمس پستان را افزایش داده است، اضافه کرد: هدف از غربالگری سرطان پستان کشف تودهها در مرحلهای است که هنوز کوچک، کمتر از یک سانتیمتر و قابل درمان با جراحی است.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه در برنامه تشخیص زودهنگام سرطان پستان در ایران، از ماموگرافی و سونوگرافی به عنوان روش تشخیصی در افراد پرخطرمثلا افراد با سابقه فردی یا خانوادگی مثبت یا با معاینه غیرطبیعی و در سطح ۲ خدمت استفاده میشود، گفت: تشخیص زودهنگام به منظور بهبود بقا، سنگ بنای کنترل سرطان پستان است.
وی در برنامه تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان پستان، هدف را شناسایی و ثبت بیماران مشکوک یا مبتلا به سرطان پستان و سپس ارائه خدمات مناسب در سطوح مختلف شبکه بهداشتی درمانی و ساماندهی درمان و مراقبت بیماران عنوان کرد و افزود: این برنامه توسط ماما یا مراقب سلامتی که دارای مدرک مامایی است، ارائه میشود.
دکتر پژمان بختیاری نیا میگوید: افرادی که به هر دلیل به سطح ۲، یعنی پزشک متخصص جراح عمومی در بیمارستان یـا مراکـز تیـپ یـک سـرطان ارجاع میشوند، تحت ارزیابیهای کاملتر از جمله ترسیم شجره نامـه بـرای افـراد دارای سـابقه خـانوادگی، ویزیـت متخصص و انجام مامو گرافی و در صورت لزوم سونو گرافی قرار میگیرند.