پخش زنده
امروز: -
پخش فصل سوم مجموعه مستند تلویزیونی ضد یکشنبه ۷ آبان ماه از شبکه دو سیما آغاز میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، این فصل در ۲۰ قسمت آماده پخش شده است.
در هر قسمت این مجموعه مستند به موضوعهایی مثل اضطراب، بازیابی، صنعت بازی و شاخههای آن، محصولات یکبار مصرف و چالشهای تربیت فرزند پرداخته میشود.
فصل اول مجموعه مستند «ضد» اسفند ۱۳۹۹ و فصل دوم آن دی ۱۴۰۰ پخش شد.
آقای سعید کریمیان کارگردان و تهیه کننده این مستند در گفتگو با شبکه خبر در خصوص شکل گیری مستند ضد گفت: ما تقابلی داریم بین سنت و مدرنیته و یک سبک سنتی برای سالیان سال وجود داشته ولی یک دفعه مدرنیته وارد شده و آن را تغییر داده نسلهای جدیدتری هم که با آن زندگی سنتی خیلی آشنایی نداشتند، فکر میکنند یک سری باورهایی که وجود دارد، اینها یک ریشه تاریخی عمیقی دارد و از ابتدا بوده و غیر قابل تغییر است، قطعا درسته که وجود دارد.
وی افزود: در مستند ضد ما تلاش کردیم یک نقد جدی به مظاهر مدرنیته که وارد سبک زندگی ما شده و خیلی وقتها چالش ایجاد کرده و مسیر زندگی ما را از حالت تعادل خارج کرده و حالا یک بخش آن حالا به بحران رسیده و بخش دیگری احتمالا در آینده دچار بحران میشود؛ که تلاش کردیم راه حلها و یا حتی نقدی که نسبت به این قضیه وجود دارد، ارائه دهیم.
وی در خصوص این مظاهرهم گفت: مظاهر در همه زمینهها میتواند باشد، در خوراک، پوشاک، مصرف خبر، روشهای تربیت فرزندان، پزشکی (مشکلاتی که نظام سلامت میتواند ایجاد کند) و شاید نشود گفت که فقط بخش خاصی از زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد، مثلا مصرف شکر همه فکر میکنند شکر چیزی بوده که در طول تاریخ مردم مصرف میکردند و جذاب بوده در صورتی که صنعت شکر ۱۰۰ سال پیش وارد ایران شد و ما چیزی به عنوان قند حبه نداشتیم و ابتدا به صورت صنعتی و کارخانههای تولید قند وارد شد.
در بحث تربیتی شما برای تربیت و تشویق فرزند به آنها شکر میدهید، ثابت شده که شکر قدری خاصیت اعتیاد گونه دارد، یعنی وقتی شما شکر مصرف میکنید مجددا دوست دارید دوباره استفاده کنید، وقتی که برای تربیت فرزندان به آنها شیرینی میدهید شیرینی اعتیاد آور است، پس چه کار باید کرد؟ مستند ضد تلاش میکند یک سری چالشها را عنوان کند و همیشه هم راه حل قطعی برای این مسائل وجود ندارد.
آقای کریمیان در خصوص این که در فصل جدید این مستند به چه موضوعاتی میپردازیم هم گفت: ما در دو فصل قبلی دسته بزرگی از موضوعات که خوراک و پوشاک و مسکن است بررسی کردیم و بحث زیست مجازی در همه این موضوعات به خصوص در سالهای اخیر یک رد پایی گذاشته است، پس ما آن را پر رنگ کردیم مثلا فضای مجازی چه تاثیری در خوراک ما گذاشته است، فضای مجازی چه تاثیری بر پوشش ما گذاشته، زیست مجازی چه تاثیری بر مصرف رسانه ای گذاشته است.
وی ادامه داد: این موضوعاتی بوده که جامعه ایرانی با این جنس سوالات و بحرانها در گیر بوده و دنبال راهکارها برای آن بوده است.
تهیه کننده و کارگردان مستند ضد در خصوص این که در نقد مدرنیته ضد، چه حرفهای جدیدی دارد هم گفت: نقد کردن مختص به دوره و زمان خاصی نیست، جامعه هم مدام تغییر میکند و ایستا نیست و روی نسلها به خصوص نسل جدید تاثیر میگذارد وبحرانهای جدید ایجاد میکنند و بعضی اوقات جنس نقدها متفاوت است در دهه ۴۰ و ۵۰ خیلی بیشتر نسبت به مکانیکی شدن جامعه، چون اون موقع این رویکرد بیشتر وجود داشته شاید این جنس نقدها را مطرح میکردند، یک سری از ابعاد نقد، تسلطی که زیست مجازی روی زندگی ما خواهد داشت و اون موقع هم پیش بینی نمیکردند و به نظرم این مسیر نقد به صرف این که یک بار مطرح شده بسته نمیشود، و مدام باید تکرار شودو نکته اصلی این است که بحران همچنان وجود دارد و اگر یک نقدی انجام شده و اثر گذاشته دیگر بحران ثانوی به وجود نمیآید، یا حجم بحران کم میشود، ولی ما میبینیم که ابعاد آن بزرگتر و گستردهتر شده و این یک زنگ خطری است که احساس میکنم نقد باید بیشتر انجام شود.
کریمیان ادامه داد: مستند ضد که یک مستند آرشیوی است و در مستندهای آرشیوی اهمیت پژوهش دو چندان میشود، و ما برای این پژوهش تلاش کردیم و یک سری مقالاتی که رسانههای معتبر غربی منتشر کردند، بحث پژوهش را از این رسانهها گرفتیم، هر چند که تلاش ما این بود که چگونه روایت را به گونهای پیش ببریم برای ذائقه ایرانی که هم قابل فهم باشد و هم نزدیکی داشته باشد با بحرانهایی که ما در جامعه ایران داشتیم و سعی کردیم که اینها را برجسته کنیم که مثلا وجه تمایز ضد با مستندهایی که ساخته شده و در این زمینهها قطعا رسانههای غربی مستندهایی ساختند در باره این بحرانها ولی ضد تلاش کرده که با ذائقه مخاطب ایرانی هماهنگ کند.
وی در خصوص هماهنگ کردن نقدها با ذائقه ایرانی هم گفت: یک بخش پژوهش است و بخشی دیگر هم معادل سازی کردیم یک سری وقایع را با وقایع داخلی، یک بخش آن براساس دیدگاه خودمان است، ما در جامعه زندگی کردیم و یک پژوهش اولیه انجام دادیم که پژوهشی انجام دادیم که ذائقه مخاطب ایرانی چگونه است و خوبی این قضیه این بود که ما، چون دو فصل ضد را قبلا پخش کرده بودیم بازخوردی که از مخاطبان گرفتیم، فصل اول سختیش خیلی بیشتر بود، چون ما نمیدانستیم چیزی را که ساختیم آیا برای مخاطب قابل فهم و یا تاثیر گذار است یا خیر، پخش شدن دو فصل قبلی کمک کرد که ما بازخوردی بگیریم و این بازخوردها را به فصل سوم منتقل کنیم.
آقای کریمیان در خصوص این که چرا این مستند گفتگو ندارد، یا کارشناسان داخلی ویا خارجی در این باره اظهار نظری کنند هم گفت: گفتگو به آن معنایی که مصاحبه بگیریم از کارشناسان دسترسی به آنها سخت بوده ولی، تلاش کردیم که باشد و در قالب گزارشهای خبری که شبکههای دیگر منتشر کردند، انها را در دل مستند بیاوریم، هم ریتم بهتری به برنامه میدهد و هم جنبه خبری دارد.
وی ادامه داد: برای تصویر یابی هم یک سری سایتهای فروش آرشیو هست، بزرگترین منبع تصویری ما سایت یوتیوب هست، درگاه بزرگی است که بتوانیم آرشیوها را هم خبری و هم تصویری و مستندهای دیگر را بگیریم.
وی در پایان در خصوص راه حلهای بحرانها هم گفت: برای حل بحرانها برای همه اشون راه حل قطعی وجود ندارد، ولی بعضی از این راه حلها هم تبدیل به یک بحران جدید شدند و یا جزئی از ساختار سرمایه داری شدند.