پخش زنده
امروز: -
فتالاتها، مواد شیمیایی مصنوعی که به دلیل تولید و کاربرد بالا در بخشهای مختلف زندگی امروزی ، جزو آلایندههای محیطی خطرآفرین و تهدید کننده سلامت انسان هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، مسئول تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در مصاحبه با روابط عمومی این معاونت در رابطه با تعریف فتالات ها به عنوان آلایندههای محیطی گفت: فتالاتها، مواد شیمیایی و مصنوعی هستند که به دلیل تولید و کاربرد بالا در جامعه به عنوان آلایندههای محیطی مطرح و خطرآفرین هستند، در صنعت پلاستیک به دلیل افزایش انعطافپذیری پلاستیک و در محصولات آرایشی از جمله شامپوها، به عنوان مادهای برای افزایش ماندگاری رایحه کاربرد رایجی دارند.
دکتر نادر آقاخانی در ادامه در خصوص فتالات ها و موارد کاربود آنها گفت: بسیاری از افزودنی های شیمیایی مورد استفاده در تولید پلاستیک می توانند برای انسان خطرناک باشند که یا از طریق شرایط شغلی یا از طریق انتقال از مواد بسته بندی به داخل مواد مصرفی می توانند ایجاد خطر کنند فتالات ها یکی از این مواد هستند.
فتالات ها در تولید محصولات متعددی مانند کفپوش وینیل، روغن های روان کننده و محصولات بهداشت فردی مانند لاک، صابون، شامپو، اسپری مو کاربرد دارند و به طور گستردهای برای تولید محصولاتی مانند رایانههای شخصی، محصولات نگهداری خودرو، حشرهکشها، چسب، بستهبندی پلاستیکی، ظروف پلاستیکی، کفپوش خانه، مبلمان، کاغذ دیواری، پرده دوش حمام، ظروف ذخیرهسازی خون، لولههای پزشکی، وسایل ساختهشده از وینیل یا پیویسی (PVC) و برخی از اسباببازیهای کودکان استفاده میشوند.
وی در خصوص راه های ورود فتالات ها به بدن گفت: مردم بیشتر با خوردن و نوشیدن غذاهایی که در فرایند تولید و بسته بندی محصولات حاوی فتالات تماس دارند، در معرض این مواد قرار می گیرند.
استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکروویو، استنشاق، جذب پوستی ، تزریق وریدی همگی از راه های احتمالی قرار گرفتن در معرض این آلاینده ها هستند.
طبق عادت، کودکان خردسال نیز چیزهای زیادی را لمس می کنند و سپس دستان خود را در دهان خود قرار می دهند. به این دلیل ذرات فتالات ممکن است خطر بیشتری برای کودکان نسبت به بزرگسالان داشته باشد.
آقاخانی در مورد اثرات فتالات ها بر سلامت مردم گفت: با توجه به یافتههای مراکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) اثر «فتالات» بر سلامت انسان همچنان ناشناخته است و شواهد موجود تاکنون براساس مطالعات روی حیوانات بوده و هیچ مطالعه گسترده و قطعی روی انسانها انجام نشده است.
با این حال بسیاری از یافتهها وجود عوارض خطرناک در مطالعات متعددی که روی حیوانات انجام شده، ممکن است قابل بسط به انسانها نیز باشد.
این مقام مسئول در پایان در مورد راه های جلوگیری از قرار گرفتن در معرض فتالات عنوان کرد :یکی از راههای ساده برای جلوگیری از عوارض فتالات، گرم کردن باقیمانده غذا در بشقاب شیشهای به جای استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکروویو است.
همچنین از ظروف پلاستیکی نامطمئن برای نگهداری مواد غذایی نباید استفاده شود. علاوهبراین، باید از لوسیونها، صابونها و سایر محصولات بهداشتی که فاقد فتالات هستند استفاده شود.
البته این برچسب ها در حال حاضر روی بیشتر لوازم آرایشی و بهداشتی دیده میشود؛ زیرا آگاهی مردم در مورد عوارض فتالات و تأثیر آن بر سلامتی بیشتر شده است.
همچنین از محصولات شیمیایی دارای عطر و اسانس و خوشبوکنندههای هوا صرفنظر شود.