پخش زنده
امروز: -
سرد مزاجها باید با تغذیه مناسب و شناخت مواد غذایی مفید و مضر برای مزاج خود، سلامت جسمی و روحی خود را حفظ کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ انسانها معمولا به طور ارثی و مادرزادی یا بلغمی هستند و یا دموی یا صفراوی یا سودایی و در موارد بسیار نادر دارای اعتدال مزاج. همه ما باید طبع و مزاج خود را شناسایی کنیم و با غذاهای مفید و مضر براساس نوع مزاج خود آشنایی داشته باشیم تا اخلاط اربعه را در بدن خود به حال تعادل نگه داریم و از هر گونه کسالت و بیماری مصون بمانیم. ما میتوانیم با خوردن برخی از غذاها و پرهیزات غذایی مزاج خود را متعادل کنیم و به تعادل نسبی برسیم.
اگر شما دارای مزاج سرد و خشک (سوداوی) هستید باید به فکر اصلاح طبع خود باشید، زیرا اگر این کار را نکنید دچار افسردگی و پژمردگی روحی میشوید و روز به روز لاغرتر و تکیدهتر و دارای چهره گرفتهتر خواهید شد.
علایم شایع در تشخیص سودا مزاجی:
سودا یکی از اخلاط چهار گانه بدن است که اگر بر دیگر اخلاط غلبه پیدا کند عوارضی را بدنبال خواهد داشت که نسبت به سن، جنسیت، قدرت جسمانی و روحی شخص متفاوت است و به شکلهای گوناگون ظاهر میشود. اگر دارای علائم زیر هستید احتمالا سودا مزاج میباشید، این علائم عبارتند از:
از دست دادن علاقه، بی حوصلگی، دلزدگی، ناتوانی از لذت بردن، احساس ناامیدی، بی حالی و خستگی، گوشه گیری اجتماعی، بی اشتهایی یا پرخوری، یبوست، از دست دادن میل جنسی و مشکل داشتن در تصمیم گیری، یکباره گریه افتادن بدون علت خاص، تحریک پذیری، افکار خودکشی، دردهای مختلف بدون شواهدی از بیماری جسمی، ترک ترک شدن زبان، کهیر پوستی و برگشت اسید معده (رفلکس اسید معده)
عوامل تولید سودا
تداوم درمصرف غذاهای سودازا
مصرف غذاهایی که سریع پخته شده یاداغ میشوند
مصرف غذاهای مانده
پرخوری
مصرف دخانیات
آلودگی هوا، آلودگی صوتی
افسردگی، اضطراب زیاد، سوء ظن زیاد، غم مستمر، نخندیدن زیاد، خندیدن زیاد یا شادی زیاد از حد.
بیماریهای مزمن ومستمر.
خواب بین الطلوعین، خواب غروب وخواب زیاد
تحریکات جنسی ناقص
بی تحرکی جسمی
تماس مستمر با سردی
استفاده مداوم از رنگهای تیره
زیاد قرار گرفتن در معرض امواج الکترو، همچون کامپیوتر، موبایل، ...
خصوصیات جسمی و روانی سرد مزاجهای سوداوی (سرد و خشک):
در میان مزاجها بهترین مزاج گرم وتر است و پردردسرترین مزاج سرد و خشک یا همان سوداوی است.
افراد دارای مزاج سردو خشک افرادی دقیق، منظم، دوراندیش و محاسبه گر هستند. آنها کم خواب بوده و خوابهای آشفته و کابوس میبینند. بسیاری از مواقع سریع عصبانی میشوند و اگر مزاج خود را متعادل نکنند، دچار افسردگی شدید خواهند شد. بسیار از فلاسفه و دانشمندان نیز دارای این نوع مزاج میباشند.
افراد دارای مزاج سردو خشک خصوصیات ظاهری مانند، اندام لاغر، رنگ چهره کدر (نامساوی براق)، قد کوتاه و بینی خشکی دارند. آنها بیشتر به بیماریهایی مانند افسردگی، سوزش معده، سوزش ادرار، یبوست شدید، وسواس، توهم، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان دچار میشوند.
این افراد تمایل زیادی به مصرف شیرینی و گرمیها نسبت به سردیها دارند و به هوای گرم و فصل بهار تمایل بیشتری دارند.
چه غذاهایی برای سرد مزاجهای سرد و خشک مفید است؟
بهترین انواع گوشت برای افراد دارای مزاج سرد و خشک، گوشتهای گرمی بخش مانند گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت کبوتر، گوشت گنجشک و گوشت سارهستند.
همچنین این افراد باید از سبزیجات گرمی مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، انواع کلم، ساقهی کرفس استفاده نمایند.
از جملهی خوراکیهای مفید برای افراد سوداوی مزاج، خوراکیهایی با طبع گرم مانند عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره و بذرهای ملین، مانند:قدومهی شیرازی، تخم شربتی و بارهنگ، تخم ریحان و مرو هستند.
اگر این افراد تمایلی به استفاده از گوشت نداشته باشند میتوانند غذاهای گیاهی مانند آلو اسفناج، کدو تنبل، هویج فرنگی پخته، انواع سالادهای فصل با مقداری جوانه گندم قبل از غذا و آش جو بخورند.
برای دفع سودا از رودهها این افراد میتوانند تنقیهی دم کرده جو یا روغن زیتون مصرف نمایند.
از میوههای مناسب افراد سوداوی مزاج میتوان به انجیر، انبه، مرکبات شیرین، انار، سیب شیرین، گلابی، قیسی، موز، آناناس و پاپایا اشاره کرد.
نوشیدنیهای با طبع گرم مانند:دمنوش بادرنجبویه، زعفران، دارچین، زنجبیل، گل گاو زبان، شربت عسل، شیره انگور و خرما، عرقیجات سنتی مثل عرق بیدمشک، بهار نارنج، نسترن، نعناع و پونه برای افراد سوداوی مزاج مناسب است.
لوبیا، شلغم، هویج، کلم قمری، کدوحلوائی، زیتون رسیده نیز برای این افراد مفید میباشند.
چه غذاهایی برای مزاجهای سرد و خشک مضر است؟
افراد دارای مزاج سرد و خشک باید از مصرف لبنیاتی مانند ماست و پنیر و کشک پرهیز کنند و هیچگاه پنیر همراه با چای شیرین به عنوان صبحانه مصرف نکنند.
نوشیدنیهای مضر برای این افراد عبارتند از:چای، دوغ، آب یخ، نوشابههای گاز دار و قهوه و نسکافه
گوشت گاو- گوساله و گوسفند، ماهی دودی و ماهی شور برای این افراد مضر است.
سوداویها باید از خوردن شیرینی جات مصنوعی، ادویه جات، ترشی جات، خیار شور و سرکه خودداری نمایند، زیرا مصرف این مواد غذایی برای این گونه افراد فوق العاده زیان اور است و سبب افزایش رسوبات خون خواهد شد و آنها را دچار یبوست مزاج میکند.
از غذاهای مضر برای سوداوی مزاجها ماش پلو، سوسیس وکالباس، عدس، ساندویچ، پیتزا، غذاهای کارخانهای، جگرودل وقلوه، غذاهای سرخ کرده، کره گیاهی وخامه، غذاهای نشاستهای مانندماکارونی میباشد.
سوداوی مزاجها باید از خوردن میوهها و مواد غذایی مانند:نارنگی، میوه کال، خربزه، انگور، طالبی، گوجه سبز، سنجد، گیلاس، شادونه، گشنیز، سماق، زرشک، غوره، لیموعمانی، ذرت، سس و رب گوجه فرنگی اجتناب کنند، زیرا مصرف این مواد غذایی برای آنها مضر است.
این افراد باید از مصرف قرص جلوگیری از بارداری نیز خودداری کنند.
توصیههای مهم برای سرد مزاجها (سرد و خشک)
افراد سوداوی مزاج بهتر است برای چرب کردن پوست خشک خود از روغن زیتون یا روغن کنجد استفاده نمایند.
پس از خوردن شام ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیاده روی کنند.
مصرف آب لیموترش برای آنها مفید است.
این افراد خواب کافی شبانه داشته باشند، زیرا بی خوابی و خواب بعد از ظهر برای آنها مضر است.
تنهایی و افسردگی علائم سوداوی آنها را تشدید میکند.
افراد سوداوی از آب ولرم برای حمام کردن استفاده کنند و بعد ازحمام بدن خود را با روغن ماساژ دهند.
مصرف آب هویج و آب سیب برای آنها مفید میباشد.
مرطوب کردن بینی با کمی روغن بادام شیرین به آنها توصیه میشود.
پیاده روی بهترین ورزش برای افراد سوداوی مزاج است.
استفاده زیاد از رایانه و تماشا کردن فراوان تلویزیون سبب افزایش سودا میشود.