پخش زنده
امروز: -
یکی از اثرات طوفان الاقصی در داخل فلسطین اشغالی شکل گیری دور جدیدی از اختلافات میان صهیونیست ها بوده است که بتدریج نمایان می شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ عملیات غافلگیرکننده طوفان الاقصی هر چند به دلیل شوک وارده برای چندروزی شکاف ها و اختلافات داخلی را در فلسطین اشغالی به حاشیه برد اما به مرور به شکل گیری دور جدیدی از اختلافات بر سر مسائلی همچون: مسئولیت شکست وغافلگیری در برابر حماس، سرنوشت اسرای اسرائیلی و اجرا یا چشم پوشی از عملیات زمینی تبدیل شده است.
موج استعفاها شروع شده و اکثر صهیونیست ها نتانیاهو را مقصر می دانند
هرچند نتانیاهو با به راه انداختن کشتارهای وسیع در غزه می خواست بر شکست نظامی خود در برابر عملیات طوفان الاقصی سرپوش بگذارد اما با این کار نه تنها واکنش های جهانی را علیه خود برانگیخته و حامیان غربی خود را در برابر افکار عمومی داخلی خود و جهان پاسخگو کرده است بلکه در داخل نیز نتوانسته است بر مسئولیت خود سرپوش بگذارد و اکثر صهیونیست ها کماکان نتانیاهو را مسئول شکست و غافلگیری در برابر عملیات الاقصی می دانند.
طبق نظرسنجی ها، 80 درصد ساکنان سرزمین های اشغالی، نتانیاهو را مقصر اصلی این جنگ می دانند و این میزان حتی در میان رای دهندگان به لیکود نیز به رقم 70 درصد رسیده است.
طی روزهای گذشته تجمع بزرگی نیز در مقابل وزارت دفاع این رژیم برگزار شد که تظاهرکنندگان خواستار استعفای نتانیاهو بودند.
به نوشته روزنامه یدیعوت آحارانوت سه وزیر کابینه رژیم صهیونیستی برای وادار کردن نتانیاهو به پذیرش مسؤولیت شکست در عملیات طوفانالاقصی، درصدد استعفا هستند و۷۵ درصد از اسرائیلیها نتانیاهو را مسؤول شکست حفاظت از شهرکهای اطراف نوار غزه میدانند. بیش از نیمی از رأیدهندگان به حزب حاکم لیکود نیزمیخواهند نتانیاهو پس از جنگ جاری غزه ، استعفا کند.
استعفای «گالیت دیستال اطبریان» وزیر اطلاعات و تبیین رژیم صهیونیستی و برکناری وزیر بهداشت این رژیم در روزهای گذشته، نشانه هایی از همین اختلاف در درون دولت فعلی به نخست وزیری «بنیامین نتانیاهو» بود اما همه این اختلافات در این تغییرات خلاصه نمی شود.
در تظاهرات هزاران نفری شنبه در تلآویو نیز، شمار زیادی از صهیونیستها که علیه کابینه نتانیاهو و عملکرد او در جریان عملیات طوفانالاقصی به خیابانها آمده بودند، خطاب به جنبش حماس شعار میدادند که حاضرند نتانیاهو را بدهند اما فرزندانشان آزاد شوند.
نتانیاهو از یک سو متهم است که در حفاظت از جان شهرک نشینان کوتاهی کرده است و موجبات اسارت نزدیک به 300 اسرائیلی را در جریان عملیات الاقصی فراهم کرده است و از دیگر سو با انجام حملات هوایی گسترده به غزه موجب مرگ دستکم 22 نفز از آن ها شده است و در عین حال برخلاف رویه قبلی در دولت های صهیونیستی که نهایت تلاش خود را برای آزادی اسرا و حتی اجساد آن ها بعمل می اوردند هیچ اقدام موثری برای نجات جان اسرا به عمل نیاورده است.
بر این اساس این احتمال وجود دارد که انتقادهای جاری از عملکرد نتانیاهو در جنگ غزه به تشکیل پرونده قضایی علیه وی به دلیل قصور در نجات جان اسرا تبدیل شود و یک پرونده دیگر به جمع پرونده های قبلی نتانیاهو اضافه شود.
عملیات الاقصی شکاف های داخلی را شدت می بخشد و کابینه نتانیاهو را در لبه پرتگاه قرار می دهد
از زمانی که کابینه افراطی نتانیاهو شکل گرفته شکاف های داخلی در فلسطین اشغالی عمیق تر و سیع تر شده و به لایه های اجتماعی گسترش یافته و هواداران دو طیف لائیک و مذهبی بارها در برابر هم صف آرایی کرده و گاهی نیز به درگیری و خشونت متوسل شده اند.
این شکاف ها به ارتش نیز کشیده است و هواداری ارتش از مخالفان لایحه موسوم به اصلاحات قضایی و در مقابل حمایت وزارت دارایی و امنیت داخلی کابینه نتانیاهو از شبه نظامیان مسلح مورد حمایت احزاب راستگرا در برابر ارتش، دولت نتانیاهوو ارتش را در برابر هم قرار داده و بارها به درگیری لفظی میان انجامیده است.
این اختلافات تا حدی بوده که افرادی نظیر «یائیر لاپید» رهبر اپوزیسیون فعلی نیز حاضر نشد به کابینه اضطراری بپیوندد.
کابینه اضطراری در روزهای اخیر با حضور «بنی گانتز» و برخی دیگر از افراد نظیر «گادی آیزنکوت» شکل گرفت اما افرادی نظیر «ایتامار بن گویر» وزیر فعلی امنیت داخلی اسرائیل نیز از عضویت در آن کنار گذاشته شد.
بن گویر رهبر حزب راستگرا و افراطی «صهیونیسم مذهبی» ازجمله تندروهای حاضر در ائتلاف با دولت نتانیاهو است که کم کم به یکی از چالش های بزرگ این دولت تبدیل شده است.
طبق نظرسنجی های صورت گرفته در فضای داخلی اسرائیل، حزب لیکود به رهبری نتانیاهو بیشترین افت را در هفته های اخیر داشته و از 28 کرسی در نظرسنجی 6 اکتبر 2023 (یک روز قبل از شروع جنگ) به 18 کرسی تنزل یافته است.
در این میان، احزاب اپوزیسیون نظیر حزب «اردوگاه داخلی» به رهبری گانتز با رشد بیشتری مواجه شدند که همین، احتمال جابجایی دولت در پسا جنگ غزه را بیشتر می کند.
این اختلافات البته محدود به احزاب و گروه های سیاسی نمانده و به میان ساکنان سرزمین های اشغالی هم کشیده شده است.
ترس صهیونیست ها از عملیات زمینی و لحظه شماری نیروهای مقاومت برای شکار تانک ها و نظامیان اسرائیلی
اختلاف بر سر حمله زمینی به غزه، اعضای حزب لیکود به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر کنونی رژیم صهیونیستی را سه تکه کرده است:
گروه اول کسانی هستند که در طرفداری از نتانیاهو و تصمیمات او، خواهان ورود زمینی به غزه هستند اما معتقدند این ورود نباید دائمی باشد بلکه حمله به صورت موردی و مقطعی صورت بگیرد و سپس از غزه خارج شوند.
گروه دوم کسانی هستند که ارتش باید بصورت کامل وارد غزه شده، حماس را نابود و غزه را به صورت کامل اشغال کند.
و نهایتاً گروه سوم معتقدند این جنگ باید هرچه سریعتر تمام شده و تکلیف اسرا از طریق مذاکره مشخص شود.
با این حال، صهیونیست ها به خوبی از سختی حمله زمینی به غزه و احتمال دریافت ضربات سنگین از گروههای مقاومت آگاهی دارند.
در سال 2014 نیز ارتش اسرائیل وارد غزه شد اما نهایتاً با دادن تلفات مجبور شد از این منطقه خارج شود.
در سال 2005 نیز دولت وقت اسرائیل به نخست وزیری «آریل شارون» غزه را –که تا آن زمان در اشغال آنها بود- ترک کرد و مجبور به عقب نشینی از آن شد.
از این دید نیروهای مقاومت برای ورود ارتش صهیونیستی به غزه لحظه شماری می کنند تا بلکه از این طریق بتوانند انتقام حملات گسترده به غیرنظامیان فلسطین را بگیرند که تاکنون حدود 20 هزار کشته و زخمی و بیش از یک میلیون آواره از ساکنان غزه برجای گذاشته است. احمد کاظم زاده