پخش زنده
امروز: -
مدیریت، نیازمند طیف وسیعی از آمار و اطلاعات میباشد، بدون در دست داشتن آمار کافی، دقیق و به هنگام، سیاستگزاری، برنامه ریزی، تعیین اهداف، راهکارها و فعالیتها و در نهایت ارزیابی نتایج مربوطه امکانپذیر نمیباشد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهر ماه روز جهانی آمار و اول آبان روز ملی آمار و برنامه ریزی تعیین شده است.
ضرورت امر آمار و اطلاعات در عرصه های مختلف، بسیار محسوس است، چرا که ماهیت این امر در زندگی اجتماعی به گونه ایست که وجود آن یک مسئله حیاتی است. از این رو مدیران این حوزه میباید پاسخگوی نیازها و تقاضاهای مختلف افراد جامعه بوده تمام تلاش خود را برای ارتقاء سطح زندگی آنان بکار گیرند که این امر بدون وجود آمار و اطلاعات دقیق و کارآ، امکانپذیر نیست.
نگاهی به تاریخچه تاسیس مرکز آمار
درسال ۱۲۹۷ هجری شمسی به منظور ثبت وقایع چهارگانه، اداره ثبت احوال کشور تاسیس شد. با ثبت اطلاعات مرتبط با تولد، فوت، ازدواج و طلاق توسط اداره مذکور، ضرورت اطلاع از جمعیت کشور و تعیین سازمانی که به جمع آوری این اطلاعات بپردازد مورد توجه قرار گرفت و منجر به آن شد که در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی آیینامهای به تصویب برسد و در این آیینامه اداره ایی مسول آمار، و وظایف آن مشخص شود.
براساس این مصوبه مسئولیت جمع آوری و متمرکز کردن آمارهای مورد نیاز به عهده وزارت کشور گذاشته شد. در خرداد ماه سال ۱۳۱۸ هجری شمسی اولین قانون سرشماری در مجلس شورای ملی تصویب شد.
در اجرای این قانون سرشماری نفوس از دهم اسفندماه همان سال در شهر تهران و در سال ۱۳۱۹ و ۱۳۲۰ هجری شمسی در ۳۳ شهر کشور به تدریج به اجرا درآمد.
در اسفند ماه سال ۱۳۳۱ هجری شمسی سازمان همکاری آمار عمومی تشکیل شد و در فروردین ماه سال ۱۳۳۲ هجری شمسی، قانون آمار و سرشماری به تصویب رسید.
در این سال اداره آمار و سرشماری از اداره کل آمار و ثبت احوال منتزع و به سازمان همکاری آمار عمومی ملحق شد. به این ترتیب برای اولین بار سازمانی که منحصراٌ وظیفه جمع آوری آمار را به عهده داشت به وجود آمد که در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی به اداره آمار عمومی، وابسته به وزارت کشور، تغییر نام یافت و این اداره درسال ۱۳۳۵ هجری شمسی اولین سرشماری عمومی نفوس را در کل کشور به اجرا درآورد.
بیشتر بخوانید: ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، سرآغاز بیش از ۲۰ سال ناآرامی در جهان
آمارگیری های اولیه در ایران
با تاسیس اداره آمار عمومی، فعالیتهای آماری وارد مرحله جدیدی شد و همه ساله طرحهای گوناگون آماری در زمینههای مختلف اجتماعی – اقتصادی به اجرا درآمد که اهم آنها به شرح زیر است:
– آمارگیری کشاورزی در سال ۱۳۳۹
– آمارگیری نمونهای نفوس در سال ۱۳۴۲
– سرشماری صنعتی در سال ۱۳۴۲
– آمارگیری بودجه خانوار در سال ۱۳۴۲
منبع: تهران آنلاین